04 Ağrı

AĞRI'NIN GİZLİ GÜZELLİKLERİ​

Ağrı diyince akla ilk olarak yalnızca Ağrı Dağı gelse de termal kaplıcaları, sarayı, türbeleriyle Ağrı Dağı turistik birçok bilinmeyen mekana ev sahipliği yapıyor. İşte Ağrı'nın saklı kalmış tüm güzellikleri...

DOĞUBAYAZIT KALESİ​

Ağrı'nın meşhur Doğubayazıt ilçesindeki Doğubayazıt Kalesi, ilçenin 7 kilometre Güney Doğusu'nda Belleburç denilen bir konumda, sarp bir kayalık üzerine kurulu.

Kalenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Ancak burada bulunan kabartmalı bir mezar, kalenin bir Urartu eseri olduğunu göstermektedir. Tarih boyunca bir çok devlet arasında el değiştiren kale, Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran seferi sırasında Osmanlıların eline geçmiştir. İshakpaşa Sarayının yapımından sonra önemini kaybeden kale, bütün ihtimallere ve zamanın tahribatına meydan okurcasına kısmen ayakta kalmayı başarmıştır.

BÜYÜK AĞRI DAĞI ZİRVESİ​

Marco Polo'nun hiçbir zaman çıkılamayacak dediği dağın iki zirvesi bulunuyor. Büyük Ağrı Dağı zirvesinin yüksekliği 5137 metredir.

TERMAL KAPLICALAR​

Diyadin'e 5 kilometre uzaklıktaki termal kaplıcalar.
 

İSHAK PAŞA SARAYI​

A24153302.webp

Sarayın yapımını 1685'de Doğubeyazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa başlatmış, saray onun oğlu Çıldır Valisi İshak Paşa ve torunu Mehmet Paşa tarafından 1784'te bitirilmiştir. 7.600 m² bir sahada yapılan sarayın inşaası 99 yıl sürmüştür.

İshak Paşa Sarayı'nın ayrıca ilginç bir de özelliği var. Saray, dünyada kalorifer tesisatının döşendiği ilk yapı.

METEOR ÇUKURU​

A24152225.webp

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan meteor çukuru. 1892 yılında bir gök taşının arazi üzerine düşerek meydana getirdiği bir çukur. Alaska'dan sonra büyüklük bakımından dünyanın ikinci en büyük meteor çukuru olarak bilinen alan, doğa turizminin cazibe merkezlerinden biri olarak ilgi çekiyor.

AHMED-İ HANİ TÜRBESİ​

A24153334.webp

1651 yılında Hakkari'nin Han Köyü'nde doğan ve ölüm tarihi kesin olarak bilinmeyen Ahmed-i Hani'ye ait bu türbe, bölgenin inanç turizmi noktasında en önemli duraklarından biri. Doğubayazıt'a 8 kilometre mesafedeki türbe, İshak Paşa Sarayı'nın üst kısmında yer alıyor.
 
Geri
Top