1 Damla Su İçinde 1 Trilyon Bilgisayar

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Bilimadamları biyolojik mokeküllerle bir test tüpü içinde bir bilgisayar "iki durumlu iki sembol kullanan bir sonlu otomaton" oluşturmayı başardılar. Nature Dergisinin 22 Kasım tarihli sayısında yayımlanan makaleye göre bu bir mililitrenin onda biri hacmindeki su damlacığı içinde 1 trilyon bilgisayarın birarada bulunarak paralel işlem yapmaları anl¤¤¤¤¤ geliyor. Bununda anlamı, 1 trilyon bilgisayarın saniyede 1 milyar işlemi %99.8 doğrulukla yapmaları ve bunu yaparkende yalnızca 1 Watt'ın on milyarda birinden daha az enerji kullanmaları.

Araştırmanın ileride insan bedeni içinde çalışacak ve bedendeki biyokimyasal ortamla etkileşerek önemli biyolojik ve farmakolojik uygulamalara olanak sağlayacak bilgisayarlar geliştirmesini yol açabileceği belirtiliyor.

Bilimadamlarına göre bilgisayar DNA'yı yönlendiren iki doğal enzim kullanıyor. Çözelti içinde karıştırıldıklarında "yazılım" ve "donanım" molekülleri birbirleriyle uyumlu biçimde girdi " mokekülü üzerinde çalışarak "çıktı" mokekülüne dönüştürülüyor ve böylece de "sonlu otomaton" diye bilinen basit bir matematik hesap makinası oluşturuluyor.

Deneylerde biyolojik bilgisayarın örneğin ; "0" ve " 1" sayılarını içeren bir listede "1" lerin çift sayıda olup olmadıklarını ya da kaç tane "0" ın "1" in önünde geldiği gibi basit matematiksel işlemlere benzeyen 735 ayrı programı uygulayabilecekleri görülmüş. Biyolojik nanobilgisayarlar "girdi" molekülünü "çıktı" ya çevirebilmek için DNA zincirlerini kesen FOK-1 enzimiyle, parçaları yeniden bir araya getiren ligaz enzimini "donanım" olarak kullanıyorlar.

Shapiro ve ekibinin nanobilgisayarı hem girdi verilerini hem de bilgisayar yazılımına temel oluşturan kuralları kodlamak için DNA molekülündeki A,C,G ve T olarak bilinen 4 bazdan yararlanıyor. Hem girdi hemde yazılım moleküleri fazladan bir DNA ipliği içerecek şekilde tasarlanıyor.
 
Geri
Top