15.09.1922 Balıkesir Ayvalık'ın Kurtuluşu

Suskun

V.I.P
V.I.P
İzmirin Yunanlılar tarafından işgal edildiği dönemde Ayvalıka özel bir önem vermişlerdir. Cunda ve Ayvalık 29 Mayıs 1919 da Yunan ordusu tarafından işgal edilmiştir. İşgale 172. Alay Komutanı Kaymakam Ali Bey (Atatürkün Nutukta belirttiği Afyonkarahisar Mebusu Ali Çetinkaya) İstanbul hükümetinin kararını dinlemeyerek karşı koymuştur.

Yunan ordusu Anadoluya çıktıktan sonra ilk direnişle Ayvalıkta karşılaşmış, Kurtuluş Savaşının ilk kurşunu Yarbay Ali Çetinkaya tarafından Ayvalıkta atılmıştır. Bu çatışmada İnzibat Bölüğü komutanı Üsteğmen Fahri Bey şehit olmuştur. Günümüzde o çarpışmanın ve şehitlerin aziz hatırlarını edebileştirmek amacıyla kent meydanında Atatürk Anıtı Kompozisyonu içinde rölyef halinde İlk Kurşun Anıtı inşa edilmiştir. Üç buçuk yıl (39 ay 16 gün) düşman işgalinde kalan Ayvalık 15 Eylül 1922 yılında tekrar Türk egemenliğine girmiştir. Cunda Adasına Cumhuriyet döneminde Ali Çetinkayanın anısına Ali Bey Adası ismi verilmiştir.

13 Ekim 1922 tarihinde imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması Yunanistan ile Türkiye arasında nüfus değişiminin başlangıcı olmuştur. Dünya tarihinde başka bir benzeri bulunmayan Mübadele uygulaması için Türk ve Yunan hükümetleri arasında 30 Ocak 1923 tarihinde protokol imzalanmıştır.

Bu protokole göre 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesinden önce İstanbul Belediyesi sınırları içerisine yerleşmiş bulunan Rumlarla(Etabli), Batı Trakyada yaşayan Türkler hariç, diğer yerlerde yaşayan Türk ve Rumlar karşılıklı olarak değiştirilecekti. Bu protokole göre Mübadelenin 1 Mayıs 1923 tarihinde başlayıp yedi ay içerisinde tamamlanması kararlaştırılmıştır. Ve tarihin ilk ve tek Mübadele uygulaması 19231924 yılları arasında tamamlanmıştır.
 
Geri
Top