• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

600 Bin Lise Mezununun Cözemediği Soru

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan üniversite sınavında yanlış verilmesine en çok şaşırdığı soruyu açıklayarak eğitim sistemimizdeki içler acısı halimizi de ortaya koymuş oldu…

Haberturk gazetesinden Pervin Kaplan’a konuşan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan bir iki yıl önceki üniversite giriş sınavında adaylara yöneltilen “80-(12+3+8) = ?” şeklindeki ilköğretim 3. sınıf derecesindeki matematik sorusunu 600 bin lise mezununun cevaplayamadığını açıkladı.

İşte Pervin Kaplan’ın yazısı:

BU soruyu ilköğretim 3. sınıf öğrencileri matematik dersinde çözüyor. Ancak üniversiteli olmaya hazırlanan lise son sınıf öğrencisi ya da mezunu 1.5 milyon gençten 600 bini üniversiteye giriş sınavında bu soruyu yanıtlayamıyor.

En çok hangi tür soruların yapılamıyor

Geçtiğimiz gün ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’la bu hafta başlayacak Lisans Yerleştirme Sınavları öncesinde röportaj yaptık. 36 yıldır üniversite sınavlarını gerçekleştiren kurumun başındaki kişi olarak kendisini en çok hangi tür soruların yapılamıyor olmasının şaşırttığını sordum. Artık şaşırmadığını ama yüzde 99’unun çok rahat çözebileceği soruları yarım milyonu aşkın gencin çözememesine üzüldüğünü söyledi.

Sonra da bunu örnekle açıkladı:

“Bir iki yıl önce üniversiteye giriş sınavında 80 - (12+3+8) = ? diye bir soru sorduk. Şimdi bu soruya baktığınızda ne düşünürsünüz? ‘Çocuklar bunu yapar’ dersiniz. Oysa bu soruya 600 bin öğrenci cevap verememiş. Neden cevaplamamışlar, neden yapamıyorlar? İlkokul çocuğu bu soruyu yapıyor. Bunlar lise çocukları ya da mezunları. İşte bu soru gibi yüzde 99’unun kesinlikle çözmesi gereken çok basit sorular var. Ama çözemiyorlar. Biz çok basit, yüzde 100 hepsi cevap verir diye ‘Cumhuriyet kaç yılında ilan edildi?’ gibi soruları sınavlarda sormuyoruz. Ama artık kuşkuluyum. Şimdi bu soruyu sorsak, ‘Yüzde yüz doğru cevap alırız’ diyemiyorum. Herhalde yanlış cevap verenler çıkacaktır diye endişe ediyorum.”

Eğitimde kalite

Yarımağan’ı gerçekten de endişeye düşüren bu durum, son yıllarda eğitimde tehlike çanları çalmaya başladığının bir göstergesi olarak algılanmalı. Üniversite sınavında, SBS’de her yıl başarısızlığın artması üstelik de soruların kolay olmasına rağmen, yapılma yüzdesindeki düşüş ve özellikle de bazı devlet okulları arasındaki uçurumlar artık “eğitimde kalitenin” ne durumda olduğunu gösteriyor.

Bugün İstanbul’un göbeğinde köklü devlet liselerinin öğrencileri arasında heceleyerek okuyan öğrenciler karşımıza çıkıyor. Üniversite kapısına bu şekilde getirdiğimiz çocuklarımız bırakın dört işlemi, iki hatta tek işlemli soruları da çözemez durumdalar. Bu durumda biz bu çocukları mı yargılayacağız yoksa onları liseye kadar taşıyan ve ellerine diploma veren eğitim sisteminin ne kadar mükemmel (!) olduğunu mu tartışacağız? Çünkü çocukları yargılamak işin en kolay yanı…

KAYNAK: Hürriyet.com
 
artık amaç öyle böyle üniversiteye öğrenci sokmak oldu. üniversiteye girdinmi tamam. kapasiten ilgi alakan hiç önemli değil. sonra 27 yaşına geldiğinde ben ne oldum diyor insanlar. buöğrencilerin lise son sınıfa kadar gelebilmesi de ayrı bir merak doguruyor insanda.
 
Gerçekten çok yazık ya. Eğitim sistemimizin ürettiği içi boş insan yığınları, nerede yanlış yaptığımızın masaya yatırılıp analizinin yapılması için başka nasıl örnekleri görmemiz gerekiyor ki?
 
Geri
Top