Abdestbozan otu

  • Konuyu açan Konuyu açan r0se
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

r0se

Forum Onuru
Özel üye
LO7NNJ.webp



Abdestbozan otu

LO7NMG.webp

Latince Adı: Pimpinella saxisfrage, Poterium spinosum

Diğer adları:

Gülgillerden; siyah ve yeşil boya çıkartılan bir bitkidir. Şifa olarak kullanılan kökü çok acıdır. Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesi’nin yüksek rakımlı yerlerinde yetişir. Yaprakları salatalarda kullanılabilir. Kökleri ve yaprağı kaynatılıp içilir. Ayrıca bu bitkiden siyah ve yeşil boya da elde edilir. Abdestbozan otunun yapraklarında hoş bir koku bulunur.

Kökü bergapten, pimpinellin ve sphondin içerir.

Faydaları ve Kullanım Şekli: Vücuda dinçlik verir. Mideyi kuvvetlendirir. Mide yanması ve bağırsak gazlarını giderir, sindirime yardımcı olur. Baş ve göğüs ağrılarını dindirir. Balgamı söker. Boğmaca ve öksürüğe iyi gelir. Bademciklerde oluşan şişlikleri indirir. Çıbanların olgunlaşmasına, burun kanamalarını kesmeye yardımcı olur. Ateş düşürücü ve ağrı kesici etkisi vardır.

Abdestbozanotu yaprağı çay gibi demlenerek güneş yanığı meydana gelmiş yüzlerin yıkanarak tedavi edilmesinde kullanılır.

Abdestbozan otu kökleri, sinir otu çayına katılırsa iltihap durdurucu etki gösterir. Bunun için abdest bozan otunun kökü kurutulup öğütülür. Bir bardak suya bir yemek kaşığı koyulur ve 10 saat bekletildikten sonra süzülerek içilir. Bu karışımı günde 2 su bardağı içmek gerekir. Gargara yapmak için 2 yemek kaşığı toz 1/4 litre suda kaynatılır, soğuyunca kullanılır.

Çayının Faydaları: Bağırsak gazlarını giderir. İdrar yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Mideyi kuvvetlendirir, yanmasını önler. Göğüs ve baş ağrılarını giderir. Vücuda dinçlik verir. Bademcik şişlerini indirir. Burun kanamalarını keser.

C vitamini içeren yaprakları salatalarda, faydalı bitki katılmış tere yağlarda ve yumuşak peynirlere çeşni katmak üzere kullanılır. Biberiye ve tarhunla birlikte elde edilen karışımı sirkelere ve salatalarda kullanılır.


KULLANIMI:

DEKERASYONDA:

Resmi nitelikli bahçelrin kenarlarına dikilir.

SOFRADA:

Fındıksı ve keskin hıyar kokusu taşıyan yapraklar garnitürlere ,salatalara,yararlı ot katılmış tereyağlara ve yumuşak peynirlere çeşni katmak üzere ya da sebze yemeklerine serpilerek eklenir.Güveç ve kremalı çorbalara pişme işleminin başında konur.Öteki yararlı otlara özellikle biberiye ve tarhunla karıştırılır.Bu karışım sirkeye salata terbiyelerine çeşni katmakta ve yaz içkileri ile punca serinletici bir etki kazandırmakta kullanılır.


KOZMETİKTE:

Güneş yanıklarına karşı çay gibi demlendirilerek yüzü yıkıyacak etkin bir sıvı elde edilir.

TIPTA:

Sindirime yardımcı olmak üzere C vitamini içeren yaprakları yemeklerin üzerine serpilir.Ayrıca tonik ve idrar getirici çay olarak demlendirilip içilir.
Alıntı
 
Geri
Top