Açık Sığır Besiciliği

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Sığır Besiciliği - Besi Nedir - Açık Sığır Besiciliği

Besi Nedir?

Besi genel anlamıyla ağırlık kazandırmayı ifade eder. Hayvanlar yeterli yemle beslendikleri takdirde doğdukları andan ölümlerine kadar canlı ağırlık kazanırlar. Her hayvanın ekonomik olarak ulaşabileceği bir ağırlık vardır. Bu ağırlık ırka ve cinsiyete göre değişir.

Açık besi yerinin seçimi ve düzenlenmesi nasıl olmalıdır?

Açık besi yeri seçiminde drenajı sağlamak amacı ile hafif meyilli, hayvanlar için yeterli içme suyuna sahip, ulaşımı kolay ve olabildiğince az yağışlı bölgeleri seçmek gerekir. Bu durumda Türkiye'de Karadeniz bölgesi hariç diğer bölgelerde besicilik yapılacak arazi temini kolaydır.

Açık besi yerlerinin düzenlenmesinde aşağıdaki hususları göz önünde bulundurmak gerekir.

· Besi tesisi düşük maliyetli, besicilik için uygun olmalıdır.

· Besi yerlerinde sığırlardan yüksek verim elde etmeyi sağlayacak şekilde düzenlenmelidir.

· Sıcaklık, nem, padok büyüklüğü, yem ve su, çit, rüzgar kıran, ışık, çamur, yemliklerin konumu, tesisin çevreye etkisi gibi faktörlere dikkat edilmelidir.

Açık besicilikte işçilik giderleri nasıl azaltılır?

Günümüzde çok miktarda hayvan besleyen ülkelerde işçilik giderlerini düşürmek ve her hayvanı hızlı ve standart servis sağlamak için ileri derecede gelişmiş makinelerden faydalanılmalıdır. Bu makineler kullanım amacına göre aşağıdaki gibi olmalıdır.

a) Yem hazırlamada kullanılan makineler,

b) Yem ham maddelerini karıştıran ve dağıtan makineler,

c) Hayvanlara içme suyu sağlayan makineler,

d) Taşıyıcı ve yükleyici makineler,

Besiye alınacak hayvanların seçimi nasıl olmalıdır?

Besiye alınacak hayvanların seçiminde dikkat edilecek noktalar; hayvanın ırkı, hayvanın yaşı, hayvanın cinsiyeti, hayvanın kondisyonu, hayvanının konstitüsyonu, hayvanın sağlığı, gibi özellikler göz önüne alınmalıdır.

Besi yöntemleri ve yemlemede temel ilkeler:

Sığır besisini ele alınan kriterlere göre bir çok sınıflandırmaya tabi tutabiliriz. Örneğin entansif besi ekstansif besi, kısa süreli besi, uzun süreli besi, protein birikimini esas alan besi, yağ birikimini esas alan besi, açık besi, bağlı besi gibi.

Hayvanlar besiye alınmadan önce yapılacak iki şey vardır. Bunlardan birincisi besi hayvanlarının başlangıç canlı ağırlıklarının ne olduğunun, ikincisi de besinin ne zaman bitirileceğinin tespitidir. Daha sonra ise yapılacak iş besi sonunda ulaşılması düşünülen canlı ağırlık ile besi başlangıcı canlı ağırlığı arasındaki farkı, besinin yapılacağı gün sayısına bölerek yapılması gereken günlük canlı ağırlık artışını bulmaktır.

Besicilikte amaç hayvanlara her gün belirli bir canlı ağırlık artışı yaptırmaktır. Hayvan kendisine verilen besin maddelerini öncelikle yaşamını sürdürmek için kullanır. Yani hayvan bir gün içerisinde hiçbir canlı ağırlık artışı göstermese bile mevcut canlı ağırlığını koruyabilmek, hayati faaliyetlerini sürdürebilmek için çeşitli besin maddelerine ihtiyaç duyar. Buna hayvanın yaşama payı ihtiyaçları denir. Ayrıca hayvanın öngörülen günlük canlı ağırlık artışını gösterebilmesi için hayvana belirli oranda besin maddesi verilmesi mecburidir. Buna da verim payı denir. O halde besicilik yaparken hayvanların yaşama ve verim payı ihtiyaçlarını bilmek ve buna göre rasyon hazırlamak gerekir.
 
Geri
Top