Ahşap Boyama Teknikleri

Suskun

V.I.P
V.I.P

Ahşap Boyama İçin İpuçları​

" Boya çatlatma çalışmalarınızda Crackle Glaze'den sonra sürdüğünüz metalik boya çatlamaz.Antik çatlatma tekniğinde obje boyandıktan sonra çatlatmadan önce dekupaj uygulanırsa çok şık bir çalışma ortaya çıkar.

" Stencil çalışmalarında mutlaka gölgelendirme yapılmalıdır.

" Küflü eskitme çalışmasında objenin havadan,sudan ve güneşten nerelerinin etkilendiğini mutlaka hesaplayarak çalışın.En son obje 24 saat sonra kesinlikle MAT vernikle verniklenir. " Yumurta kabuğu çatlatmada step1 ve step2 ters yönlerde sürülür. " Mozaik sıvısı üzerine asla vernik sürülmez.Aksi takdirde matlaşır.Sıvı uygulanmadan önce objenin tüm işlemlerinin bitmiş ve verniklenmiş olması gerekir.

" Patina tekniğinde iri gözenekli deniz süngeri tavsiye edilir.

" Cila çatlatma çalışmasında objenin tamamen bitmiş ve enaz 3 kat yat verniği ile verniklenmiş olması gerekir.Objenin çatlatıldığı yerin asla rutubetli olmaması gerekir.Mümkünse güneşteçatlatılmalıdır.Eğ er obje çatlamadıysa en az 30 cm mesafeden fön makinesı ilk çatlak görününceye kadar tutulabilir.

" Varak çatlatmada gümüş varak tavsiye edilir.

" Cam ve Ayna üzerine transfer yaparken;Obje üzerinde transfer yapılacak yer belirlenir ve 1.kat Glass Tile Medium sürülür ve 4 saat kurumaya bırakılır.2.kat Glass Tile Medium sürülür ve 48 saat sonra transfer resmi yapıştırılır.Mum üzerine çalışırken 1.kat Glass Tile Medium sürülür.4 saat sonra 2.kat medium sürülür.Kuruduğunda uygulamaya hazırdır.

" Dekupaj çalışmalarında fotokopinin arkası hafifçe zımparalanmalıdır.Bu sayede obje veResim arasındaki kot farkı enaza indirgenmiş olur.

" Ham malzemenizin kalitesi çalışmalarınızı doğrudan etkiler.Kaliteli objeler ile çalıştığınızda emeğiniz ve zamanınız boşa gitmeyecektir.

" Zemin boyamalarında son kat boyayı sürmeden bir öncekinin çok iyi kuruduğundan emin Olmalısınız.Aksi takdirde fırça izleri oluşacaktır.

" Zemin boyanızı çabuk kurutma amacıyla fön makinesı kullanmayın.Üstte oluşan kabuklanma sizi aldatır ve tekrar boyamaya çalıştığınızda çalışmanız bozulur.UNUTMAYIN Kİ en iyisi DOĞAL KURUTMAdır.Bu boyanın zemine daha iyi tutunmasını sağlar.

" Boyamaya başlarken önce astar boya kullanmak size zaman kaybettirir.Onun yerine seçtiğiniz renkle 2 kat boyayabilirsiniz.

" Ekonomik olması amacıyla ucuz malzeme ve boya kullanmak yerine daha kaliteli malzeme kullanmanız ve kaliteden ödün vermemeniz sizin yararınıza olacaktır.Böylece çalışmalarınız daha uzun ömürlü ve dayanıklı olacaktır.

" Ahşap objelerde 1.kat boyanın ardından zımpara yapılmalıdır. Seramik objelerde ise zımpara işlemi yapılmaz.

" GÜVENLİĞİNİZ İÇİN Sentetik boya(yağlı boya) ve tinerle çalışırken bulunduğunuz ortamda sigara içmeyin ve mümkünse ortamı havalandırın.

" Transfer çalışacağınız yüzeye mutlaka beyaz boya uygulamalısınız.

" Cam objelerle çalışmaya başlamadan önce mutlaka deterjanlı su ile yıkanıp alkol ile silinmelidir.Alkol bulunamadığında sirke ile silebilirsiniz.
" Transfer çalışmalarında yapıştırma ve soyma aşamaları arasında en az 24 saat olmalıdır.

" Peçete doku çalışmalarında zeminin pastel tonlarda boyanması tavsiye edilir.

" Fırçalarınızın uzun ömürlü olması için uzun süre su içinde bırakmayın ve her çalışma sonunda mutlaka kılları aşağı bakacak şekilde ılık sabunlu su ile temizleyip açık havada kurumaya bırakın.

GENEL BİLGİLER​

Fırçalarınızı Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar:
Desen çalışmalarınızda başarılı olabilmeniz için fırçanın kalitesine,amacınıza uygun olup olmadığına dikkat etmelisiniz.Fırçanızı satın alırken;
" HALKA : Fırçanın sapı ile kılların sıkı bir şekilde bir arada tutulmasını sağlar.İyi bir halka lekesiz ve bozulmayacak metalden olmalıdır.
" KILLAR : İyi bir fırçanın kılları sabit,sıkı ve biçimli bir uca sahip olmalıdır.
" SAP : Suya dayanıklı,kolay temizlenebilmesi için lake veya cilalı olmalıdır.

Kara Kalem Ve Desen Çalışmalarınız İçin Kalem Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler:
"HB Kalemler : Ne sert ne yumuşak,orta düzeyde kalemlerdir.Gölgelendirme yapmak için uygun değildir.
" B Kalemler : B serisi bu kalemle başlar.Koyu çizgi elde etmede kullanılır.Derece yükseldikçe kalem ucu yu muşar ve daha koyu gölge elde etmeyi sağlar.
" 2B Kalem : Desen çizmek ve gölgelendirme yapmak için idealdirler.
" 4B Kalem : Kalın dış çizgiler ve çok koyu gölgeler elde etmek için kullanılırlar.Yoğun gölgeler için idealdirler.

FIRÇA ÇEŞİTLERİ​

1 - Küçük ve Geniş Fırçalar:
Suluboya fırça dizileri çok ince çizimlerde kullanılan 0000 nolu fırça ile başlar. Çok geniş olan No:20'ye dek uzanır.

2 - Yuvarlak Fırçalar:
Bu fırçaların yüksük kısmı yuvarlak olup çok popülerdir.Geniş olanları sulu boyaları yaymakta ve geniş alanların boyanmasında kullanılır.Nokta uçlu olanları ise ince detay ve çizgilerin boyanmasında kullanılabilmektedir.

3 - Yassı Yada Kesik Uçlu Fırçalar :
Bu fırçalar yassı bir yüksük ve kare kesimli kıllara sahiptir.Geniş kıllar boyanın kısa vuruşlarla uygulanmasında ve geniş alanlara yayılmasında kullanılır.Fırçanın dar kenarı ise ince çizgileri yapmakta kullanılır. One Stroke(Tek Darbe) çalışmasında bu fırça grubu kullanılmaktadır.

4 - Fındık Fırça :
Yassı ve yuvarlak fırçalar arasında yer alırlar.Yassı bir yüksük ve dik kılları vardır.Diğer fırça türlerinin fonksiyonlarını birleştiren bir yapıya sahiptir.

5 - Yelpaze Fırçalar :
Genişçe dışa açılan kıllara sahiptir.Boyaları pürüzsüz bir şekilde birbirine karıştırmak için kullanılır.

6 - Samur Fırçalar :
Bu fırçalar güçlü ve esnek olur.Piyasadaki en iyi sulu boya fırçaları samur olanlardır.Bu fırçalar samurun kuyruk kıllarından yapılmaktadır. Fırçaların esnek olması çalışırken fırçaya hakimiyet sağlar ve boya kontrollü biçimde uygulanır. Ayrıca dayanıklıdır ve şekillerini uzun süre korurlar. Eğer uygun koşullarda saklanırsa ömür boyu kullanılabilirler.

7 - Detay Fırçası :
Uzun ve sivriltilmiş bir uca sahip bu fırçalar tüm çizgisel işlerin yapılmasında,özelliklede hat sanatı gibi sanatlarda kullanılır.

VERNİK ÇATLATMA- Ahşap Boyama Tekniği​

qCjTof7.webp
Tamamlanmış obje
-Uygulamak için seçtiğiniz resim
-Vernik 1
-Vernik 2
-Fırça
-Pamuklu bez
-Yağlı boya

Objenizi zımparalayıp temizledikten sonra boyayın ve istediğiniz tekniği kullanıp, süsleyerek çatlatmaya hazır hale getirin.

Tamamlanmış objenize 1. verniği sürün ve kurumaya bırakın. Çatlatmanızın güzel olabilmesi için 1. kat vernik iyice kuruyana kadar bekleyin ve ısıtıcı, fön gibi cihazlar kullanmayın.

2. kat verniği sürün ve tekrar kurumaya bırakın. Ortalama kuruma süresi 4 - 6 saattir. 2. kat vernik kurudukça çatlama gerçekleşir.

Obje iyice kuruduktan sonra pamuklu bir bez yardımıyla yağlı boya sürerek çatlakların dolmasını sağlayın. Çatlaklara süreceğiniz yağlı boyanın rengi objeyle kontrast yaratırsa çatlaklar daha güzel meydana çıkacaktır.

Son olarak panomuzu sprey vernik ile vernikliyoruz.

İşte panomuz hazır..
 

STENCİL Ahşap Boyama Tekniği​

mWB9E1Z.webp

Ahşap Obje
-Boya
-Tampon fırça
-Fırça (Değişik kalınlıkta fırçalar)
-Stencil
-Zımpara
-Vernik

İkinci aşamada kullanacağınız boyayı sulandırmayın. Şablonu yerleştirin ve tampon fırça ile boyama işlemini tamamlayın.

Stencil uygulaması yaptığınız fırça mutlaka kuru olmalıdır. Sulu kıvamda boya ya da ıslak bir fırça ile bu tekınik başarılı olmaz.

Verniğini sürdükten sonra objeniz kullanılmaya hazır.
 

GOMALAK Ahşap Boyama Tekniği​

-Masif obje
-Zımpara
-Gomalak
-Fırça

Gomalak tekniği sadece masif objelere uygulandığı için objenizi çok iyi zımparalayın.

Objenize fırça yardımıyla gomalak sürün. İlk kat sürüldüğünde oluşacak renk çok açık bir renk olacaktır. objenizi kurumaya bırakın.

Objeniz kuruduktan sonra tekrar zımparalayın ve ikinci katı sürün. Objenizin rengi daha koyulaşacaktır. Bu kuruma ve zımparalama işlemini dilediğiniz kadar tekrar edebilirsiniz. Kuruma süresi yaklaşık 15 dakikadır. Objeniz, dilediğiniz renge ulaştığında kullanıma hazırdır. Vernik sürmeye gerek yok.
 

PATİNE Ahşap Boyama Tekniği​

C8Gf05j.webp
-Obje
-Akrilik boya
-Patina cilası
-Su zımparası
-Fırça (Değişik kalınlıkta fırçalar)
-Penye bez
-Vernik

Zemin beyaz ya da açık renklerde akrilik boya ile boyanır, kurutulur. Metalik renklerle de Patina çalışabilirsiniz.

Patina işlemi bir bezle veya fırça ile yapılabilir. Kuru bir bezin (penye kumaşı) üzerine biraz Patina cilası alınır, üzerine çok az kullanılan boya alınıp yüzeye sürülür. Aynı işlem paletin içinde Patina cilası ile yağlı boyanın karıştırılıp fırça ile sürülmesiyle de yapılabilir. Yüzey kullanılan boyanın renginde bir cila tabakası ile kaplanmış olacaktır. Daha sonra kuru bir bezle ışıklı gözükmesini istediğiniz yerlerden Patinayı siliyoruz. Böylece eskitme işlemi yapılmış olur.

Patina cilası koruyucu bir tabaka oluşturduğu için verniklemek gerekmez. İstenirse Mat Sprey Cila ile verniklenebilir
 

DEKUPAJ Ahşap Boyama Teknikleri​

FQkp4wl.webp

-Ahşap obje
-Uygulamak için seçtiğiniz resim
-Akrilik boya
-Dekupaj tutkalı
-Su zımparası
-Fırça (Değişik kalınlıkta fırçalar)
-Vernik

Objenizi zımparalayıp temizleyin. Özellikle fotokopiyi yapıştıracağınız yüzeyin pürüzsüz olmasına dikkat edin.

Fotokopinizi tersten zımparalayarak kağıdı inceltin. Bu işlem kağıdın çok daha kolay ve pürüzsüz yapışmasını sağlayacak. Resminizi önceden hazırladığınız yüzey üzerine dekupaj tutkalı ile yapıştırın. Yapıştırdığınız yüzeyde hava kabarcığı olmamasına dikkat edin. Resmin etrafını tamamlayarak ya da dilediğiniz bir tekniği uygulayarak objenizi tamamlayın...

Son olarak verniğinizi sürün. Objeniz hazır. Güle güle kullanın
 
Ahşap Boyamada Transfer Tekniği

-Ahşap obje
-Uygulamak için seçtiğiniz resim
-Akrilik boya
-Beyaz astar boya
-Transfer tutkalı
-Su zımparası
-Fırça (Değişik kalınlıkta fırçalar)
-Vernik

Akrilik boya (1 boya + 2 su ) su ile inceltilir. Yassı kıl fırça ile ince bir kat sürülür, kurutulur. Kuruyan boyanın üzeri sıfır nolu zımpara ile hafifçe zımparalanır (pürüzsüz yüzey fotokopi kağıdının iyi yapışmasını sağlar).

Transfer tutkalı fırça ya da parmakla sürülebilir. Önce resminizin boyalı yüzeyine ince bir kat, daha sonra yapıştıracağınız zemine ince bir kat transfer tutkalı sürülür, kurumaya bırakılır. Hızla kuruyup şeffaf hale gelince resmin boyalı yüzüne ikinci defa daha kalın bir tabaka transfer tutkalı eşit şekilde sürülür ve kurutulmadan hemen yüzeye yapıştırılır. Ortadan kenarlara doğru bir bezle hafifçe bastırılarak yapıştırılır. (hava kabarcığı kalan yerlere iğne batırılıp, silinerek havası çıkartılır). Transfer tutkalı en az 3 saat bekletildiğinde tam ve şeffaf olarak kurur. Daha fazla beklenebilir ama 3 saatten önce kağıdı sökme işlemine geçilmemelidir.

Kağıdın yüzeyi çok az nemlendirilir ve bir köşesinden sökülmeye başlanır. Fotokopide renklerin yoğun olduğu yerlerden kağıt kolayca sökülecektir. Beyaz olan yerlerde fotokopi boyası olmadığı için kağıdın sökülmesi daha fazla nemlendirmeyi gerektirir. Beyaz yerlerden kağıdın temizlendiğine emin olmalısınız. Yoksa cila aşamasında yüzeyin üzerinde kalan kağıt tabakası pürüzler oluşturur.
Resim ince bir tabaka halinde yüzeye taşınmıştır. Kullanılan boyanın uygun renkleri ve uygun fırçası ile tamponlayarak resim tamamlanır. Gereken yerlerde sivri uçlu fırça kullanılır.

Son cila olarak; parlak bir yüzey için çatlatma verniği ya da mat bir yüzey için; mat sprey cila kullanılır.

Püf Noktası: Transfer yaparken, transfer tutkalını hem obje üstüne hem de transferini yapacağınız fotokopi üstüne sürün ve hiç hava kabarcığı kalmadığından emin olun. Transferinizi açmak için en az 2 gün bekleyin.
 

One store Ahşap Boyama Tekniği​


Gerekli Malzemeler:​

Daha önce isteğe göre boyanmış obje
Uygun renklerde RICH akrilik boyalar
Değişik boyutlarda one stroke fırçaları
Boya ve su kapları
RICH su bazlı vernik
Vernik fırçası

FbIdqXd.webp

One stroke tekniği için işlemlere başlamadan önce resim defteri üzerinde bir süre çalışarak fırça kullanımına elinizi alıştırınız.

Stencil tekniğinde olduğu gibi; fırçayı dik tutarak küçük dokunuşlara çiçekleri yapabilirsiniz.

İnce dalları ve küçük çiçekleri yapmak için ince one stroke fıçasını kullanabilirsiniz. İşlem sonucunda obje, iki kat su bazlı vernikle verniklenir.
 
Geri
Top