Aile Eğitim Programı..(AEP) Tanıtım Broşürü...ve Konuları..

14 Hafta sürecek olan program haftada 2 saat olup..Tüm anne ve babaların hatta gelecekte anne baba olmaya aday herkesin öğrenmesi ve bilmesi gereken konulardan oluşuyor...program okullarda ve halk eğitim merkezlerinde uygulanmakta fakat kısıtlı sayıda..talep çok ..şiddetle tavsiye ediyorum. İlk katıldığımda aman ben anneliğimi öğrenecem demiştim sınıfta herkeste öyle düşünmüş..ilk dersin 15.dakikasından sonra ben anneliği bildiğimi zannediyormuşum dedim.;;)...sınıfta benden başka kimse not tutmuyordu..alışkanlık işte...:) AEP Çeşitli şekillerde aslında verilmiş daha önce Anne çocuk eğitimi..anne baba eğitimi..v.s...tüm bu programları toplayıp yeni bir program oluşturmuşlar..adınada Aile eğitim programı 0-18 yaş demişler.ve bunları çocuğun gelişimine göre yaş aralıklarına bölmüşler......Bu programdan sonra BİLDİĞİM TEK ŞEY HİÇBİRŞEY BİLMEDİĞİMDİR...öncelikle programda hangi konular var onları paylaşmak istedim....Hafta hafta öğrendiklerimi sizlerle paylaşacağım...

AİLE EĞİTİM PROGRAMI KONULARI...

1. OTURUM:TANIŞMA VE PROGRAM TANITIMI: Bu oturumda grup kuralları, beklentiler ve programın içeriğiyle ilgili bilgiler verilmektedir.Ayrıca anne babalığın etkili olarak yapılabilmesi için gerekli noktalar ele alınmaktadır.
2. OTURUM:ANNE BABA TUTUMLARI:Anne babaların çocuk yetiştirirken hangi tutumları benimsediği ve hangi tutumu benimsemesi gerektiği konu edilmektedir..

3.OTURUM:İLETİŞİM ENGELLLERİ VE DİNLEME BECERİLERİ: iletişime engel olan yöntemler ve bunların etkileri ele alınmaktadır.Ayrıca etkili iletişim için doğru dinleme becerileri incelenmektedir..Bu becerilerin çocukla eşle ve yetişkinlerle ilişkide nasıl kullanılacağı çeşitli örnek ve yöntemlerle anlatılmaktadır..

4.OTURUM: KENDİNİ İFADE ETME BECERİLERİ: Anne babaların kendilerini tanıma ve etkili şekilde ifade etme becerilerini uygun ve doğru zamanda kullanma becerisini kazandırmak hedeflenmektedir...

5.OTURUM:OLUMLU DAVRANIŞ KAZANDIRMA YOLLARI: 7-11 yaş dönemindeki çocuğun olumlu davranış kazandırma yöntemleri ve bu yöntemleri nasıl uygulayabileceği konu edilmektedir...

6.OTURUM: İSTENMEYEN DAVRANIŞLARI DEĞİŞTİRME YÖNTEMLERİ:Çocukların İstenmeyen/olumsuz davranışlarını değiştirmek için anne babaların kullanabilecekleri yöntemler ve bunları uygulamak için gerekli beceriler ele alınmaktadır..

7.OTURUM:TEMEL ALIŞKANLIKLAR..Anne babaları çocuklara sorumluluk bilincini kazandırmalarına destek olmak için yapabilecekleri ele alınmaktadır..Ayrıca anne ve babaların çocuklara ders çalışma alışkanlığı kazandırmada yardımcı olmaları konusunda yapabilecekleri işlenmektedir...

8.OTURUM: BEDENSEL VE CİNSEL GELİŞİM: Çocuklar ilköğretim çağında hem bedensel hem de cinsel açıdan gelişmektedir..Bu gelişimin sağlıklı olması için anne babaların ne gibi sorumlulukları olduğu ve neler yapabilecekleri bu oturumun içeriğini oluşturmaktadır..

9.OTURUM: BİLİŞSEL VE DİL GELİŞİMİ: Bilişsel gelişim becerilerinin neler olduğu ve anne babaların çocukların bilşsel/zihinsel gelişimlerini desteklemek için yapabilecekleri konu edilmektedir.. Ayrıca anne ve babaların dil gelişimini desteklemeleri için yapabilecekleri ele alınmaktadır...

10.OTURUM: SOSYAL ,DUYGUSAL GELİŞİM VE BENLİK GELİŞİMİ: Kişilik gelişimi için sosyal ve duygusal gelişim son derece önemlidir..Bir çok araştırma ve deneyim anne ve babaların çocukların duygusal ve sosyal gelişimlerini doğru desteklemelerinin çocukların kendilerine güvenli ,mutlu bireyler olmalarını doğrudan etkilediğini göstermektedir...Bu konuda babaların etkileri ve yapabilecekleri ele alınmaktadır....

11.OTURUM: YAŞAM OLAYLARI: Yaşamda anne babaların ve çocukların karşılaşabilecekleri sorunlar ele alınmaktadır...Bu bağlamda sıkıntılı,stresli zorlayıcı olaylar adlandırılabilecek ,ayrılık ölüm ekonomik zorluklarla baş etmek için yapabilecekleri konu edilmektedir..Çocukların gösterdikleri davranış bozukluklarına karşı yapılabilecekler de oturum kapsamındadır...

12.OTURUM:ÇOCUK HAKLARI: çocuk haklarının çocuk ihmal ve istismarının neler olduğu anne ve babaların bu konularda neler yapabilecekleri, başvurulabilecek kurumlar oturumun içeriğini oluşturmaktadır.

13.OTURUM: ÇOCUKLA NİTELİKLİ ZAMAN GEÇİRMEK VE OYUN:Çocukla baba olarak etkili olarak zaman geçirmenin ne olduğu, neler yapılabileceği ve oyunun çocuğun hayatında nasıl bir öneme sahip olduğu konu alınmaktadır..

14.OTURUM: ENGELLİLERE DUYARLILIK : Bu oturumda engelli insanlara ve çocuklara karşı duyarlı davranmanın önemi,yöntemleri ele alınmaktadır....Anne ve babaların çocuklarına bu konuda uygun davranışların neler olabileceği konu edilmektedir...

Geri