Akım benzerliği, aerodinamik kuvvet ve momentler üzerinde etkili olan boyutlu ve boyutsuz büyüklükleri incelemek için kullanılan bir kavramdır. Rayleigh denklemi, bir cisme etkiyen aerodinamik kuvvet ve momentin çeşitli boyutlu büyüklüklere bağlı olduğunu belirtirken, aerodinamik katsayıların ise geometrik şekil ve doğrultu ile Reynolds ve Mach sayılarına bağlı olduğunu ifade eder. Bu nedenle, herhangi iki cismin aerodinamik kuvvet ve momentlerinin farklı olmasına rağmen aerodinamik katsayılarının aynı olması mümkündür.
Akım benzerliği için geometrik benzerlik ve dinamik benzerlik olmak üzere iki temel şart vardır. Geometrik benzerlik, cisimlerin geometrik şekillerinin benzer olması ve yüzeylerindeki pürüzlülükleri de kapsar. Ayrıca cisimlerin akışa bağlı hareket doğrultularının aynı olması da gereklidir. Bununla birlikte, dinamik benzerlik için ise her iki akıma ait Reynolds ve Mach sayılarının da aynı olması gerekir. Dinamik benzerlik özellikle rüzgar tünellerindeki deneylerde önemli bir rol oynar, çünkü gerçek ölçekte uygulanması mümkün olmayan deneylerin yapılabileceği bir platform sağlar.
Bu şekilde, uçak ve benzeri cisimlerin aerodinamik özelliklerini incelemek ve tasarım süreçlerinde verimliliği artırmak için akım benzerliği kavramı önemli bir rol oynar. Bu sayede, küçük ölçekli modeller üzerinde yapılan deneyler, gerçek ölçekteki uçuş şartlarına benzer sonuçlar elde edilmesini sağlar.