Aktüerlik Sınavı 2009

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
T.C.
BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI
2009 YILI AKTÜERLİK SINAVLARI BAŞVURU VE UYGULAMA KILAVUZU
1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR​

1.1. 2009 yılı aktüerlik sınavları (2009-AS) aşağıdaki tarihlerde yapılacaktır:

Birinci Seviye Sınavları
Finansal Matematik 22 Mart 2009
İstatistik ve Olasılık 5 Nisan 2009
Matematik 19 Nisan 2009
Temel Sigortacılık ve Ekonomi 3 Mayıs 2009

İkinci Seviye Sınavları
Muhasebe ve Finansal Raporlama 7 Haziran 2009
Sigorta Matematiği(Hayat ve Hayatdışı) 21 Haziran 2009
Risk Analizi ve Aktüeryal Modelleme 12 Temmuz 2009
Finans Teorisi ve Uygulamaları26 Temmuz 2009

Üçüncü Seviye Sınavları
Finans Yatırım ve Risk Yönetimi 13 Eylül 2009
Hayatdışı Sigortalar27 Eylül 2009
Hayat Sigortaları11 Ekim 2009
Sağlık Sigortaları25 Ekim 2009
Emeklilik Sistemleri 8 Kasım 2009

1.2. Aktüerler Yönetmeliği’nin 6. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, Birinci Seviye Sınavları başarıyla tamamlanmadan İkinci Seviye Sınavlarına, İkinci Seviye Sınavları başarıyla tamamlanmadan Üçüncü Seviye Sınavlarına girilemez. Sınavlar Ankara ve İstanbul’da eş zamanlı olarak yapılacaktır.

1.3. 2009-AS’de her seviyedeki sınavlar ayrı oturumlarda yapılacak olup, sınavlarlaile ilgili bilgiler bu kılavuzun "3. SINAV" başlıklı bölümünde yer almaktadır.

1.4. 2009-AS sonuçları internet yoluyla açıklanacak ve ayrıca adayların adreslerine postalanacaktır.

1.5. Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kağıdının değerlendirilebilmesi için,sınava Sınav Giriş Belgesinde yazılı olan salonda girmesi, soru kitapçığının kapağına Aday Başvuru Numarasını, adını ve soyadını yazmış olması, cevap kağıdına Aday Başvuru Numarasını doğru olarak kodlaması ve soru kitapçığının türünü doğru olarak işaretlemiş olması, cevaplarını cevap kağıdına işaretlemişolması, sınav sonunda soru kitapçığını ve cevap kağıdını sınav görevlilerine teslim etmesi ve sınavın diğer kurallarına uyması gerekmektedir. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilir.

1.6. Sınav ücretini yatırdığı halde, her ne sebeple olursa olsun sınava girmeyen, sınav kuralları uyarınca sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavıyarıda bırakan veya sınavı geçersiz sayılan adayların ödedikleri ücretler iade edilmez. Adaylardan alınan sınav ücretleri gelecek dönemlere devredilemez.

1.7. 2009-AS’ye başvuranlar için katılacakları seviye sınavının tüm oturumlarında geçerli olmak üzere Sınav Giriş Belgesi düzenlenecektir. İnternet üzerinden elektronik ortamda yapılacak başvuru işleminin sonucunda adayın elektronik posta adresine gönderilecek olan bu belgede, adayın kimlik bilgileri ile sınavtarihi ve saati, sınava girilecek bina ve salon yazılı olacaktır.

1.8. Sınav sonuçlarının incelenmesini isteyen adaylar, bu sonuçların internet yoluyla açıklanmasından itibaren en geç 15 gün içinde yazılı olarak Sınav Düzenleme Kurulu’na iletilmek üzere Sigortacılık Eğitim Merkezi’ne (SEGEM) başvurabilir. Adayların başvuruları en geç 30 gün içinde değerlendirilir. Süre hesabında SEGEM’in adayın dilekçesini kayıt altına aldığı tarih esas alınır.

1.9. Adaylar beyan ettikleri bütün bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın girdiği sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybeder.

1.10. Sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için adayın bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunludur. Sınavdan sonra bile olsa bu kurallara uymadığı saptanan adayların sınavları iptal edilir.

1.11. Bilindiği üzere, uluslararası kabul görmüş sınavlar veya usullerle aktüer unvanını alanlar, Aktüerler Yönetmeliği’nin 7. maddesinin birinci fıkrasıhükümleri uyarınca Birinci, İkinci ve Üçüncü Seviye Sınavlarından muaftır. Bu kişilerden, Müsteşarlık nezdinde aktüerler için tutulan sicile kaydolmak isteyenler, söz konusu sınavlarda başarılı olduklarını gösterir belgeler ile “TürkSigortacılık Uygulamaları ve Yasal Çerçeve Sınavı”na girmek üzere Hazine Müsteşarlığına başvuracaktır. Talep olması halinde 4 Aralık 2009 tarihinde Hazine Müsteşarlığında yapılacak olan bu sınava başvurular, 4 Kasım 2009 tarihinde sona erecektir.

2. SINAVLARA BAŞVURU​

2.1. BAŞVURU KOŞULLARI

2009-AS’ye, yurt içinde veya dışında bir yüksek öğretim kurumuna lisansderecesi almak üzere devam edenler veya bu yüksek öğretim kurumlarından mezun olarak lisans derecesi almış olanlar başvurabilir. Yurtdışında öğrenimgörenlerin sınav sonuçlarının geçerli olabilmesi için Yüksek Öğretim Kurumu’ndan alınacak denklik belgesi talep edilecektir.

2.2. BAŞVURU MERKEZİ VE BAŞVURU TARİHLERİ

2009 AS’ye adaylar SEGEM’in internet sayfası üzerinden elektronik ortamda başvuracaktır.Başvurular;

Birinci Seviye Sınavları için 23 Şubat -6 Mart 2009,
İkinci Seviye Sınavları için 11-22 Mayıs 2009,
Üçüncü Seviye Sınavları için 17-28 Ağustos 2009

tarihleri arasında yapılacaktır.


2.3. BAŞVURU SİSTEMİNE İLİŞKİN ESASLAR

Adaylar, SEGEM’in internet sayfası üzerinden elektronikortamda yapılacak başvuru işleminde 2009-AS Aktüerlik Sınavları Başvuru Formunu dolduracaklardır. Söz konusu form; kimlik bilgileri, öğrenim bilgileri, sınava ilişkin bilgiler ve iletişim bilgileri olmak üzere toplam dört bölümden oluşmaktadır. Bu bilgilerin, doğru ve eksiksiz olarak doldurulması adayın sorumluluğundadır.

Adaylar, SEGEM’in aşağıda yazılı banka hesap numarasına, seviye sınavının girecekleri her oturumu için 55,00 TL sınav ücreti yatıracaktır.

İş Bankası
Teşvikiye Şubesi (Şube Kodu:1074)
Hesap No: 0466664

Sınav ücretinin havale veya EFT yoluyla yatırılması durumunda, açıklama kısmına sınava girecek adayın “T.C. Kimlik Numarası ile adı ve soyadının” yazılması gerekmektedir.

İkinci ve Üçüncü Seviye Sınavlarına başvuracak adayların, önceki seviye sınavlarını başarıyla tamamlayıp tamamlamadıkları, başvuru esnasında elektronik başvuru sistemince adayların T.C. Kimlik Numaraları kullanılarak kontrol edilecektir.

2.3.1. ADAY BAŞVURU NUMARASI

Aday başvuru numarası olarak T.C. Kimlik Numarası kullanılacaktır. T.C. vatandaşı olmayan adaylara elektronik başvuru sistemince Aday Başvuru Numarası verilecektir.

2.3.2. ADAYIN SINAVIN HANGİ OTURUMUNA KATILACAĞI

Seviye sınavının her bir oturumuna adayın hangi ilde gireceği, 2009-ASAktüerlik Sınavları Başvuru Formuna işaretlenmelidir. Başvuru yapıldıktan sonra sınav ve yer değişikliği yapılamaz.

3. SINAV​

3.1. SINAV MERKEZLERİ

2009-AS Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Aktüerya Bilimleri Bölümü, İstanbul’da ise Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksek Okulu‘nda yapılacaktır.

43.2. TEST USULÜ YAPILACAK SINAVLARA İLİŞKİN ESASLAR

Sınavda adaylar, cevaplarını cevap kağıdındaki ilgili alanlara işaretleyeceklerdir. Cevap kağıdı yerine soru kitapçıklarına işaretlenen cevaplar kesinlikle değerlendirilmeyecektir.

2009-AS’de kullanılacak soru kitapçıkları dört farklı türde basılacaktır. Sorukitapçıklarının bütün türlerinde aynı sorular yer alacak olup, soruların vesorulardaki seçeneklerin sırası farklı olacaktır. Soru kitapçıklarının türüne göre cevap anahtarları farklı olacağından, cevap kağıdında ayrılan yere soru kitapçığı türünün doğru olarak işaretlenmesi gerekmektedir. Soru kitapçığı türü, kitapçığın üzerinde ve iç sayfalarında büyük harflerle basılı olacaktır. Sınavlarda yanlış cevapların sayısı, doğru cevapların sayısını etkilemeyecektir.

3.3. SINAVA GİRERKEN ADAYLARIN YANLARINDA BULUNDURMASI GEREKEN BELGELER

Adaylar sınava girerken aşağıdaki belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadır.

a) Adayların elektronik posta adreslerine gönderilecek olan 2009-AS Sınav Giriş Belgesi’nin çıktısı

b) Fotoğraflı bir kimlik belgesinin aslı (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport) Adaylar ayrıca yanlarında,
• En az iki adet koyu siyah ve yumuşak (B2, B1 ya da HB) kurşunkalem,
• Yumuşak, leke bırakmayan kaliteli bir silgi ve kalemtıraş,
• Casio fx-82MS veya muadili hesap makinasıbulundurmalıdır. Adayların sınav salonuna cep telefonu ile girmeleri yasaktır.

3.4. SINAVIN UYGULANMASI

Kimlik kontrolleri ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında yapılabilmesi içinadayların, sınavın başlama zamanından 30 dakika önce sınava girecekleri yerde hazır bulunmaları zorunludur. Adayların oturacakları yerleri saptamak, gerekirse sınav sırasında bir adayın yerini değiştirmek yetkisi salon başkanına aittir.

Salona yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra cevap kağıtlarıdağıtılacaktır. Cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra, soru kitapçıkları dağıtılacaktır. Soru kitapçığı türü, cevap kağıdıüzerindeki ilgili alana adaylar tarafından işaretlenecektir. Soru kitapçığı türü belirtilmeyen cevap kağıtlarının değerlendirilmesi mümkün olamayacağından, bu alanı boş bırakan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır. Soru kitapçıkları üzerinde ayrılmış olan yerlere adaylar istenen bilgileri yazdıktan sonra sınav başlatılacaktır. Verilen cevaplama süresi sonunda soru kitapçıkları ve cevap kağıtları toplanacak; salon görevlileri tarafından koruma altına alınarak hemen paketlenecektir.

3.5. SINAVDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

Adayların sınava, cep telefonu, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, cep bilgisayarı, her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla girmeleri; sınav süresince, birbirleriyle konuşmaları, kopya çekmeleri veyaçekilmesine yardımcı olmaları, salondaki görevlilere soru sormaları, müsvettekağıdı kullanmaları veya cevaplarını başka bir kağıda yazmaları, birbirlerinden kalem, silgi ve hesap makinası vb. şeyler alıp vermeleri, bir şeyler yiyip içmeleri (su hariç) ve sınav düzenini bozacak başka davranışlarda bulunmaları sınav kurallarına aykırıdır.Sınav kurallarına uymak adayın temel görevidir. Kurallara aykırı davranışta bulunan adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak sınav görevlileri diğer adayların dikkatlerini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak için gerekli görürlerse kural dışı davranışlarda bulunanlara uyarıda bulunmayabilirler. Bu tür davranışlarda bulunanların kimlikleri ve kusurları sınav görevlilerince sınav tutanağına açıkça yazılacak ve sınavları geçersizsayılacaktır. Adayların, kopya girişiminde bulunmamaları ve başkalarının kendilerinden kopya çekmelerini engellemek için cevap kağıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde saklamaları gerekir. Sınavın bitiminde adayların kullandığı soru kitapçığı ile cevap kağıdı, salondaki görevliler tarafından toplanacaktır.

3.6. SINAVLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

2009-AS’de yer alan seviye sınavlarının her bir oturumu kendi içinde değerlendirmeye tabi tutulacaktır.

3.7. SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ

Sınavlarda başarılı olanlar, Hazine Müsteşarlığı’nın internet sayfasından duyurulacaktır. 2009-AS sonuçları ayrıca, adayların elektronik posta adreslerine elektronik ortamda, yazışma adreslerine ise yazılı olarak Sınav Sonuç Belgesiyle bildirilecektir.
 
Geri
Top