Alerji Nefes Darlığı Yapar Mı?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Solunum sıkıntınız bir yiyeceğe, evcil hayvana veya havadaki bir şeye alerjiden kaynaklanıyor olabilir. Bağışıklık sisteminiz, vücudun mikroplara karşı savunması, bunlara savaşılması gereken yabancı bir istilacı gibi davranır.

Nefes darlığının yanı sıra, şu belirtilere de sahip olabilirsiniz:

  • Kusma,
  • Kurdeşen veya kızarıklık,
  • Öksürme, hapşırma veya burun akıntısı,
  • Sulu gözler,
  • Boğazda gerginlik,
  • Dilinizin şişmesi,
  • Baş dönmesi,
  • Yorgunluk.

Bazı insanların alerjik olduğu bazı yaygın yiyecekler yumurta, süt, fındık, kabuklu deniz ürünleri ve buğdaydır. Havada alerjinizi tetikleyebilecek şeyler toz, polen ve evcil hayvan tüyleridir. Tüm bu etmenler nefes darlığı yaşamanıza neden olabilir.

Bu yazımızda, alerji nefes darlığı yapar mı? Alerjinin yol açabileceğini, alerjilere neyin yol açtığını, alerji belirtilerinin farkına varılmasına ve rahatlamaya yardımcı olabilecek çarelere değineceğiz.

Alerjiye ne sebep olur?


Alerjiler, bağışıklık sistemi polen, evcil hayvan tüyü veya yiyecek gibi vücuda giren veya vücuda giren zararsız bir maddeye “koruma” olarak antikorlar üreterek tepki verdiğinde ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin tepkisi, kişinin sinüslerinde, solunum yollarında, sindirim sisteminde veya cildinde iltihaplanmaya yol açabilir.

Nefes darlığına katkıda bulunabilecek farklı alerji türleri vardır. Alerjik astım bir türdür ve genellikle çevredeki tetikleyicilerden (kedilere, köpeklere veya diğer hayvanlara alerjik reaksiyona neden olan) kepek, toz akarları, hamamböcekleri, küf ve polen gibi alerjenlerden etkilenir. Küf ve polen gibi alerjenler genellikle mevsimsel alerjilere neden olurken, evcil hayvan tüyleri veya toz akarları alerjilerinizi yıl boyunca başlatabilir. Tipik olarak, alerji tetikleyicileri aşağıdaki kategorilere ayrılabilir:

Havadaki alerjenler: Polen, toz akarları, hayvan tüyleri ve küf.

Yiyecekler: Yer fıstığı, fıstık, soya, buğday, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri ve süt ürünleri.

Böcek sokmaları: Arı veya yaban arısı sokmaları.

İlaçlar: Penisilin veya penisilin bazlı antibiyotikler.

Alerjiler nefes darlığına nasıl neden olabilir?


Çevresel bir alerji, solunum yolunuzu iki farklı şekilde etkileyebilir ve potansiyel olarak nefes darlığına neden olabilir.

*Saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit burnunuzu ve sinüslerinizi etkiler. Hapşırmaya, tıkanıklığa, burun kaşıntısına ve gözlerde kaşıntıya neden olabilir. Özellikle tıkanıklık yaşıyorsanız, burundan nefes almakta zorlanabilirsiniz.

*Alerjik astım öncelikle akciğerleri etkiler ve astım teşhisi konmuş kişilerde gelişebilir. Öksürük, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma ve nefes darlığı veya hızlı nefes almaya neden olabilir. Alerjik astım durumunda bu semptomlar aynı anda gelişebilir.

Alerjiler için neler yapabilirim?


Alerjinizle mücadele etmek için atabileceğiniz en iyi adımlardan biri, sizin için iyi sonuç veren tedavi seçeneklerini önerebilecekleri için bir sağlık uzmanına veya alerji uzmanına danışmaktır. İzleyebileceğiniz bazı yollar ise şunlardır:

Dışarı çıktıktan sonra kıyafetlerinizi yıkayın ve duş alın


Dışarıda yürüyüş veya başka bir sebeple bulunduysanız, polenler saçınıza veya giysinize sızmış olabilir. Yani eve döndüğünüzde, saçınızdaki ve cildinizdeki polen parçacıklarını yıkamak için duş alın. Ayrıca dışarı çıktıktan sonra giysilerinizi temizlemeyi düşünün. Giysilerinizde kalan polen parçacıkları, önlenebilir çim alerjisi semptomlarına neden olabilir. Hem polen hem de böcekler çamaşır ipine asılırken çamaşırlarınıza yapışabilir. Polen mevsiminde mevsimsel alerji veya alerjiden muzdaripseniz, kuruması için açık havada asılı çamaşırlardan uzak durun.

İçeride kalın


Kuru ve rüzgarlı günlerde açık hava maruziyetinizi sınırlandırmaya çalışın. Herhangi bir aktivite için dışarı çıkmanın en iyi zamanı her zaman yağmur sonrasıdır ve bu da havadaki polenlerin temizlenmesine yardımcı olur.

İç temizlik ipuçları


Polen ve evcil hayvan tüylerine yardımcı olmak için portatif, yüksek verimli bir partikül hava filtresi (HEPA filtresi olarak da bilinir) ve HEPA filtreli bir elektrikli süpürge satın alın. Ayrıca, evcil hayvan veya toza alerjiniz varsa yastık kılıfları, perdeler ve evcil hayvan yatakları gibi eşyaları sık sık yıkayın (ve evcil hayvanlarınızı da düzenli olarak yıkamayı unutmayın). Burun tıkanıklığı gibi burun belirtileriyle uyanırsanız çarşaflarınızı yıkamanın zamanı gelmiş olabilir.
 

Özellikle tıkanıklık yaşıyorsanız, burundan nefes almakta zorlanabilirsiniz. *Alerjik astım öncelikle akciğerleri etkiler ve astım teşhisi konmuş kişilerde gelişebilir. Öksürük, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma ve nefes darlığı veya hızlı nefes almaya neden olabilir. Alerjik astım durumunda bu semptomlar aynı anda gelişebilir.​

Alerji alerjik astıma dönüşür mü?​

Merda Erdemir Işık, alerjik şikayetlerin kontrol altına alınmaması durumunda astıma çevirebileceğini ifade ederek, “Toplumun ortalama yüzde 10'luk kesiminde görülen astımın en önemli sebebi, alerjidir.

Alerjik rinit astım mıdır?​

Alerjik nezle burunda kaşıntı, hapşırık, akıntıda artma ve burun tıkanıklığına bağlı olarak nefes alıp vermeyi zorlaştıran bir hastalıktır. Astım ise akciğerlerdeki hava yollarında daralmaya bağlı olarak nefes darlığı, öksürük ve hırıltı belirtileri verir.

Alerji tehlikeli mi?​

Alerji ihmal edilmemesi gereken acil bir durumdur. Alerji tedavi edilmediği takdirde nefes darlığı, bulantı, deride kaşıntı gibi pek çok rahatsızlığa neden olabilir. Hatta ileri derece vakalarda bu ihmal, bireyin hayatını kaybetmesine dahi yol açabilmektedir.

Alerjiden dolayı nefes darlığı olur mu?​

Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.

Hangi alerji nefes darlığı yapar?​

Bahar aylarında da polenlerin çoğalmasıyla birlikte alerjik astımı olan kişileri zor bir süreç bekliyor. Alerjik astım, nefes darlığı, kuru öksürük, hırıltılı solunum belirtileriyle ortaya çıkıyor.

Alerjik rinitte nefes darlığı olur mu?​

Nefes darlığı ve hırıltı alerjik rinit alt hava solunum yollarını etkilemesine bağlı olarak astım şikayetleri başladığında görülür. Horlama özellikle geceleri ağızdan nefes alan hastalarda sık rastlanılan şikayetlerden biridir. İlerleyen yıllarda uykuda nefes durması ile karşımıza çıkabilir.

Alerji akciğeri etkiler mi?​

Alerjik hastalıkların solunum yollarında yaptığı tahribata bağlı olarak dünya üzerinde çok fazla sayıda hasta özellikle astım hastalığı nedeniyle hastanelere başvurmaktadır. Alerji, astım dışında da akciğer hastalıklarına yol açabilir.

Alerji ne zaman astıma çevirir?​

Bir türlü geçmeyen burun akıntısı, geniz akıntısı, balgamlı öksürük, sinüzitin ana belirtileridir. Zamanla 10 günden uzun süren geniz akıntısı, göğse inerek, astım ataklarını, yani gece öksürük krizlerini, göğüste hırıltı, hışıltı ve nefes darlığını tetikler. Diğer bir deyişle alerjik nezle astıma yol açabilir.

Alerji nefesi tıkar mı?​

*Alerjik astım öncelikle akciğerleri etkiler ve astım teşhisi konmuş kişilerde gelişebilir. Öksürük, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma ve nefes darlığı veya hızlı nefes almaya neden olabilir. Alerjik astım durumunda bu semptomlar aynı anda gelişebilir.

Alerjik astım olduğumu nasıl anlarım?​

Alerjik astım hastalığında en temel belirti, hava yolunun daralması ve tıkanması sebebiyle oluşan ataklardır. Bu ataklar esnasında kişiler nefes darlığı, göğüs sıkışması, hırıltılı solunum ve öksürük belirgindir.

Alerjik rinit astıma dönüşür mü?​

Alerjik nezle, astım krizlerini başlatabilir. Nezle tedavi edilmez ise astım atakları sıklaşır ve şiddetlenir. Nezle iyi tedavi edildiğinde ise astım atakları önlenebilir veya daha çabuk ve daha az ilaç kullanımı ile hastaneye yatmadan düzelebilir. Bu nedenlerle alerjik nezle tedavisi çok önemlidir.

Alerji hangi organdan kaynaklanır?​

ALERJİ BELİRTİLERİ Alerjik bir reaksiyon iltihap ve tahrişe neden olur. Belirtiler ve semptomlar alerjen tipine bağlıdır. Alerjik reaksiyonlar bağırsakta, deride, sinüslerde, hava yollarında, gözlerde ve burun pasajlarında oluşabilir.

Solunum yolu alerjisine ne iyi gelir?​

Alerjik rinit ve solunum yolları alerjisinde en sık kullanılan ilaçlar antihistaminiklerdir. Bu ilaçlar alerjik reaksiyonlarda en önemli role sahip histamini azaltarak etki ederler. Allerjene maruz kalmadan önce kullanıldığında daha faydalıdırlar. Özellikle kaşıntı, akıntı ve hapşırma üzerine etkilidirler.

Her alerji astım mı?​

Alerjik nezle burunda kaşıntı, hapşırık, akıntıda artma ve burun tıkanıklığına bağlı olarak nefes alıp vermeyi zorlaştıran bir hastalıktır. Astım ise akciğerlerdeki hava yollarında daralmaya bağlı olarak nefes darlığı, öksürük ve hırıltı belirtileri verir.

Alerjik astım ilerlerse ne olur?​

Alerjik astım tedavi edilmezse sık öksürük, nefes darlığı şikayetlerinde artış olur. Balgam çıkarılamaz. Bunun sonucunda zatürre gelişebilir. Sık tekrarlayan Zatürre atakları sonucunda akciğerlerde kalıcı hasara yol açabilir.

Alerjik astım nefes darlığı nasıl geçer?​

Alerjik astımın kesin olarak bir tedavisi yoktur....
  1. Karanfil. Alerjik astıma en iyi gelen doğal bitkisel tedavi yöntemleri arasında karanfil gelmektedir. ...
  2. Zencefil. Zencefil insan sağlığı açısından çok önemli bir bitkidir. ...
  3. İncir. Haberin Devamı ...
  4. Kahve. Kahve yoğun miktarda kafein içermektedir. ...
  5. Lavanta Yağı

En iyi alerjik rinit ilacı hangisi?​

İntranazal kortikosteroidler alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaç sınıfıdır. Burun tıkanıklığını, hapşırmayı, kaşıntıyı ve burun akıntısını önemli derecede azaltabilir. Antihistaminikler yaygın olarak alerjik rinit tedavisinde kullanılır.

Alerji ne zaman tehlikeli?​

Alerjik olduğunuz bir madde ile karşılaştığınız zaman immun sistem onu tehlikeli görerek histamin adı verilen kimyasal ajanı salıyor. Bu histamin deride döküntü, baş ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, deride şişme, bulantı ve diareye neden oluyor. En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur.

Solunum yolu alerjisi nedir?​

Solunum sisteminde alerjik reaksiyonlar astım hastalığına neden olabilmektedir. Solunum yollarını etkileyen alerjilerde hapşırma, burun akıntısı veya tıkanıklığı, burunda kaşıntı veya yanma hissi, gözlerde kızarıklık ve sulanma görülebilirken, solunum güçlüğü, kuru öksürük, hırıltılı solunuma neden olabilmektedir.

Alerji den nasıl kurtulurum?​

Alerjiyi yenmenin 10 doğal yolu
  1. Klimanızın temizliğini yaptırın! ...
  2. Alerjenleri evin dışında bırakın. ...
  3. Maske takın. ...
  4. Sağlıklı beslenin. ...
  5. Burnunuzu sık sık temizleyin. ...
  6. Daha fazla sıvı tüketin! ...
  7. Alerjenlere karşı doğru temizlik nasıl yapılır öğrenin. ...
  8. Buhardan destek alın.

En iyi alerji ilacı hangisi?​

İntranazal kortikosteroidler alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaç sınıfıdır. Burun tıkanıklığını, hapşırmayı, kaşıntıyı ve burun akıntısını önemli derecede azaltabilir. Antihistaminikler yaygın olarak alerjik rinit tedavisinde kullanılır.

Alerjik astım Koaha çevirir mi?​

Nefes darlığı, hırıltı ve öksürük belirtileriyle ortaya çıkan astım hastalığı, düzenli takipler ve yaşam tarzına düzenlemeleri ile kontrol altına alınabiliyor. Ancak tedavi edilmeyen astım, benzer belirtiler gösteren ama çok daha tehlikeli bir solunum yolu hastalığı olan KOAH'a dönüşebiliyor.

Alerjik astım öldürür mü?​

Astımı olan kişilerde, bir atak sırasında daralıp sıkılaşan iltihaplı hava yolları vardır. Bu, akciğerlere ulaşabilen oksijen miktarını kısıtlayarak nefes almayı çok zor ve bazen imkansız hale getirir. Astım atakları ölümcül olabilir.
 
Geri
Top