Algılayıcı Nedir? - Fizikte Algılayıcı

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Algılayıcı Nedir? - Fizikte Algılayıcı

Algılayıcı, Isı, ışık, nem, ses, basınç, kuvvet, uzaklık, ivme, pH gibi, fiziksel ya da kimyasal büyüklükleri elektrik sinyallerine çeviren düzeneklerin genel adıdır.
Elektrikle çalışan ölçüm cihazlarının ölçülecek büyüklükten etkilenen ünitesinin adıdır.
Yabancı bir kelime olan sensor (algılayıcı) dilimizde de aynen kullanılabilmektedir.
Ses algılayıcına mikrofon denir.
Pek çok tipte ışık algılayıcısı vardır. foto direnç, foto diyod, foto transistör, fotosel örnek verilebilir.
Kuvvet ölçümünde kullanılan algılayıcılara örnek olarak strain gauge (gerilme ölçer) verilebilir. Kapasitif ve endüktif prensipte çalışan kuvvet ölçerler de vardır.
Isı algılayıcılarına örnek olarak termo coupler (ısıl ikili), termistor verilebilir.

Sayısal Fotoğraf makinesi'nde Algılayıcılar

Fotoğraf makinesi, video kamera gibi sayısal (dijital) görüntüleme aygıtlarında, görüntü bilgilerini algılayan ve elektronik ortamda işlenebilir sinyallere dönüştüren temel elemandır.
Işığa duyarlı algılayıcılar bunlara bağlı olan mikroişlemci sayesinde, yakalanan görüntüyü sayısal oratama aktarılır. Resim kalitesini belirleyen tek etmen kullanılan algılayıcı bağlı değildir. Optik sistem ve verinin "firmware (donanım yazılımı) ile işlenme şekli de ayrı bir önem taşır.
Sayısal Dijital kameralarda, başlıca iki tür algılayıcı kullanılır. Bunlardan biri CCD (Charge-coupled Device) algılayıcı, diğeri ise, CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor - Metal oksit yarıiletken) algılayıcıdır. Ayrıca Foveon denen 3 rengi tek pikselde yakalayabilen algılayıcı türü de vardır.
 
Geri
Top