Alkali Diyet Nedir?

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Alkali diyet, yiyeceklerin asiditesine göre, bir diğer deyişle ne kadar asitli olduklarına yani pH değerlerine bakarak seçim yapmayı esas alır.

Alkali diyeti değişen yoğunlukta taze meyve, sebze, kökler ve yumru kökler, kuruyemişler ve baklagillere odaklanan bir beslenme yöntemi. Alkali asit diyeti olarak da bilinen bu yöntem, insanoğlunu sanayi devrimiyle değişen beslenme alışkanlıklarının dışına çıkmaya itiyor.

Yediğimiz her gıda hazmedilip, emilip, metabolize edildikten sonra kanımıza asit ya da Alkali baz (bikarbonat) salar. Tahıllar, balık, kırmızı et, kümes hayvanları, kabuklu deniz hayvanları, peynir, süt ve tuz asit üretir bu yüzden bu gıdalara ağırlık verdiğimiz takdirde asit üreten beslenme tipini benimsemiş oluruz. Taze meyve ve sebzeler asit üretimini azaltır.

Kanımız az oranda Alkalidir, normal pH seviyesi 7.35 ve 7.45 arasıdır. Alkali diyetinin ardındaki teori de bu pH seviyesini dengede tutmayı amaçlıyor. Çünkü asit üreten gıdaların potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum gibi minerallerin kaybına yol açtığına inanılıyor.

Sonuçta da vücudun belli hastalıklara (enerjisizlik, aşırı mukus üretimi, burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı ve grip, anksiyete, asabiyet, alınganlık, yumurtalık kisti, polikistik over, iyi huylu göğüs kisti, baş ağrısı) açık hale geldiği öne sürülüyor.

Bu yaklaşım tartışmalı olsa dahi geleneksel tıp Alkali diyetinin kalsiyum böbrek taşı, kemik erimesi ve yaşa bağlı kas atrofisi gibi hastalıkların gelişimini önlediğini kabul ediyor.

Yeni bir diyete başlamadan doktorunuza danışmak en iyisidir. Alkali diyeti kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda doktor gözetimi olmadan uygulanmamalı. Önceden kalp hastalığı bulunanlar ve vücutlarındaki potasyum seviyesini etkileyecek ilaç kullananlar mutlaka doktoruna danışmalı.


En Asidik (pH’ı en yüksek) Gıdalar
Bira, kahve, siyah çay, meyve suyu, likör, kırmızı et, sardalya konservesi, ton balığı konservesi, yapay tatlandırıcılar ve turşu.
 
Geri
Top