Üstün sadakatleri nedeni ile tercih edilen Alman Kurtları itaatkar yapıları nedeni ile köpek sahibi olmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Erkek Alman Çoban Köpeğinin boyu 62,5–65 cm. kilosu ise 36 – 40 kg. aralığındadır. Dişi Alman Kurdu ise 57,5–60 cm. boya sahipken kilosu ise 22- 32 kg. ortalamasına sahiptir. Alman kurdunun özellikleri arasında hiç şüphesiz siyah burunları ilk sırada yer alır. Çok ender rastlanan bir durum olsa da siyah burunlu olmayan Alman Kurtları bulunmakla beraber bu tür, köpek yarışmalarına kabul edilmemekte ve safkan Alman Kurdu yetiştirmek isteyen kişiler tarafından tercih edilmemelidir. Alman Kurdu özellikleri arasında bunlara ek olarak dik kulakları, uzun boyunları, genelde siyah ve altın sarısı olan düz tüyleri, uzun ve sık tüyler ile kaplanmış olan kuyrukları, uzun ve güçlü kaslara sahip ön bacakları, son derece keskin dişleri ve güçlü çene yapıları yer almaktadır.
Alman Kurdu yavrusu
En değerli Alman Kurdu yavrusu daha önce çiftleşerek yavru alınan iki soyun çiftleştirilmesi sonucu elde edilen yavrulardır. Bu tip yavruların eğitimi daha kolay olurken aynı zamanda kalça çıkığı gibi sağlık sorunlarının olma riskide sıfırdır. Alman Kurdu yavrusu iki yaşına gelene kadar cinsinin hangi özelliklerini taşıdığı anlaşılamayan köpeklerdir. Bu nedenle Alman Kurdu yavrusu satın alırken mutlaka en azından secereye sahip dişi ve erkek Alman Kurtlarından elde edilen yavrular tercih edilmelidir. Alman Kurdu yavrusu en erken 5. haftasını annesinin yanında doldurmasının ardından alınmalıdır. Annelerinden ayrılan yavrular size alışana kadar ilk birkaç gün ağlayabilirler. Bu durumda yavruyu oyalamak adına ilgisini çekebilecek oyuncaklar vermeniz işe yarayacaktır. Alman Kurdu yavru eğitimi için acele edilmemeli ilk etapta sadece tuvalet eğitimine başlanmalıdır. Son derece zeki olan yavrular sizi hiç üzmeyecektir. Yavruyu aldıktan sonra mutlaka veteriner hekime götürmeniz ve ilk muyanesini yaptırarak gerekli ilaç ve aşı takvimini edinmeniz yavrunuzun sağlıklı gelişimi için hayati öneme sahiptir.
Alman kurdu eğitimi nasıl yapılır?
Alman Kurdu belkide verilen komutları en kısa sürede öğrenen köpeklerdir. Son derece gelişmiş zekaları sizi kendilerine hayran bırakacaktır. Alman Kurdu eğitimi aşamasında karar verirken köpeğinizden beklentinizi bilmenizde yarar vardır. Eğer evinizi ve hayatınızı paylaşmak için bir dost olarak köpeğinizi aldıysanız evde kendiniz köpeğinize basit komutları öğretebilirsiniz. Ancak köpeğinizden daha büyük beklentileriniz varsa ülkemizin dört bir yanında bulunan ve artık günümüzde profesyonel hizmet veren köpek eğitim merkezlerini tercih edebilirsiniz. Alman Kurdu eğitim merkezi Ankara ve İstanbul başta olmak üzere pek çok ilimizde bulunmaktadır. Bu eğitim merkezlerinde Alman Kurtları iz bulma, sahibinin komutlarını uygulama ve koruma olmak üzere 3 ana kategoride eğitilmektedir.
Alman Kurdu beslenmesi nasıl olur?
Alman Kurdu yavruları yaklaşık olarak 6. haftanın başından itibaren kuru mama yemeye başlarlar. Alman Kurdu köpeklerinin beslenmesi sadece kuru mama ile gerçekleştirilmelidir. Alman Kurdunun sindirim sistemi son derece hassas olduğu için asla kuru mama dışında (evde artan yemekler, pişmiş et ürünleri de dahil olmak üzere) hiçbir besin maddesi verilmemelidir. Kuru mama alırken köpeğinizin sağlıklı gelişimini desteklemek adına mümkün olduğunca kaliteli köpek mamaları seçilmeli ve ucuz köpek maması markalarından uzak durulmalıdır. Alman Kurdu besleyen kişilerin 6 aya kadar olan Alman Kurdu yavruları için günde 3 kere, 6 ay ile 12 ay arasındaki köpekler için günde 2 kere ve yaşını doldurduktan sonra günde 1 kere mama vermeleri yeterli olacaktır.
Alman kurdunun bakımı nasıl olur?
Alman kurdunun günlük bakımı içerisinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tüylerinin taranmasıdır. Alman Kurdunun tüy bakımı için her gün düzenli olarak günde bir kere en az 5 dakika taranması gereklidir. Bu işlem hem köpeğinizin tüylerinin daha az dökülmesini sağlayacak hem de tüylerinin çok daha parlak olmasını sağlayacaktır. Alman Kurdunun yıkanma sıklığı ise sanılanın aksine ayda bir keredir. Alman Kurdu yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta köpeğin gezdirilme sıklığıdır. Alman Kurtları günde iki kere olmak üzere toplamda en az 90 dakika dışarıda gezdirilmeli ve egzersiz yapmalarına olanak sağlanmalıdır. Alman Kurdunun diş bakımı için köpeklerin en geç 10. ayından sonra haftalık olarak yapılmalıdır.
Alman Kurdu sağlık sorunları
Alman Kurtları ortalama olarak 13 – 15 sene yaşamaktadır. Bu süre köpeğin bakımına ve yaşadığı koşullara bağlı olarak değişmektedir. Alman Kurtlarının en zayıf oldukları nokta sindirim sistemleridir. Kaliteli kuru mama tüketmeyen ya da kuru mama dışında başka yiyeceklerle de beslenen köpeklerde sık sık sindirim sorunları görülür. Alman Kurdunun sağlıklı yetişmesini sağlamak isteyen kişiler bu nedenle kesinlikle kaliteli kuru mamalar satın almalıdır. Alman Kurdu kalça çıkığı olarak bilinen ve displazi olarak adlandırılan kusura son derece yatkın köpeklerdir. Özellikle de yavru döneminde çok fazla merdiven inip çıkan ya da arka ayaklarının üzerinden uzun süre geçiren Alman Kurtlarında genetik olarak kalça çıkığı sorunu bulunmasa da çevresel faktörlere bağlı olarak kalça çıkığı oluşabilmektedir. Bu nedenle sağlıklı bir Alman Kurdu yetiştirmek isteyen kişilerin köpeğini kaygan zeminlerden uzak tutması gerekmektedir.
Alman Kurdu hangi ırktan gelmektedir?
İlk Alman Kurdu 1989 yılında kayıt altına alınmıştır. Alman Çoban Köpeği yetiştiriciliğinin ilk ismi ve bugün dünya üzerindeki en köklü köpek kulübünün kurucusu olan Max Von Stephanitz’dir. Stephanitz Almanya’da çoban köpeği eksikliğini gidermek üzerine yeni bir türün arayışına başlamış olup bu amaçla ilk olarak Würtemberg’de yaşayan uzun tüylü, güçlü kas yapısına sahip ve kemik yapısı gelişmiş köpek türü ile Thurgina bölgesinde yaşayan dik kulaklı ve itaatkar köpek türü çiftleştirilmiştir. Daha sonra 1899 yılında bu çiftleşmeden elde edilen bir köpek düzenlenen köpek şovunda Stephanitz tarafından satın alınarak türün ilk köpeği olarak kayıt altına almıştır. Horand adı verilen bu köpek ve erkek kardeşi Mores Plieningen ile çiftleştirilmiştir. Akraba arasında yapılan çiftleşmelere bağlı olarak meydana gelen ırk bozulmaları nedeni ile daha sonra Klodo von Boxberg ile Alman Kurdu çiftleştirilmiş ve Kuzey Amerika ırkının ortaya çıkması sağlanmıştır.