1963-1964 Öğretim yılından itibaren bugün Blok adıyla 8 derslik, kapalı spor salonu, kütüphane, iş atölyesi, Fizik-Kimya-Biyoloji Laboratuvarlarının bulunduğu binada ortaokul olarak faaliyet göstermiştir.1965-1966 Öğretim yılından itibaren Merzifon Lisesi olarak eğitim ve öğretimine geçmiştir. Mevcut binalar ihtiyaca cevap vermediğinden 1967 yılında bugün A Blok adı verilen binanın yapılmasına başlanmış,1969-1970 öğretim yılında 12 derslik ilave edilmiştir. Okulumuz 3 ayrı bina 1 spor salonu olmak üzere 7182 metrekare alan üzerine yerleşmiştir. İlçemizin tek lisesi olması 2001-2002 eğitim öğretim yılında Cumhuriyet Caddesi üzerinde Resmiye KARAÖZ İmam Hatip Lisesi binasına geçici olarak yerleşmiş ve 17 derslik ilave bina, lise ek binası olarak kullanılmaktadır.
1996-1997 Öğretim yılında bünyesinde iki hazırlık sınıfıyla ''Yabancı Dil Ağırlıklı Lise'' açılmış, 1999-2000 öğretim yılında ilk mezunlarını vermiştir.,
VİZYON
Atatürk İlke ve İnkılapları Doğrultusunda, Türk Toplumunun Tarihinden Güç Alan,Bulunduğu Çağın gereklerine Ayak Uydurabilen,Öğrencilerin ve çevrenin Beklentilerini Karşılayabilen,Hemen Hemen Bütün Öğrencilerini Üniversiteye Yerleştiren Bir Okul Olmak.
MİSYON
Okulumuzda Öğrenim Gören Öğrencileri, Türk Milli Eğitimin Genel ve Özel Amaçları Doğrultusunda Geleceğe Hazırlamak,Toplumun Gelişiminde Etkili olmak...
1996-1997 Öğretim yılında bünyesinde iki hazırlık sınıfıyla ''Yabancı Dil Ağırlıklı Lise'' açılmış, 1999-2000 öğretim yılında ilk mezunlarını vermiştir.,
VİZYON
Atatürk İlke ve İnkılapları Doğrultusunda, Türk Toplumunun Tarihinden Güç Alan,Bulunduğu Çağın gereklerine Ayak Uydurabilen,Öğrencilerin ve çevrenin Beklentilerini Karşılayabilen,Hemen Hemen Bütün Öğrencilerini Üniversiteye Yerleştiren Bir Okul Olmak.
MİSYON
Okulumuzda Öğrenim Gören Öğrencileri, Türk Milli Eğitimin Genel ve Özel Amaçları Doğrultusunda Geleceğe Hazırlamak,Toplumun Gelişiminde Etkili olmak...