Amerika Bıldırcını

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
«Amerika bıldırcını», sırtı kızıl kahverengi üzerinde siyah benekli, çizgili ve sarı kenarlıdır, karnı beyazımsı bir sarı üzerinde uzunlamasına kızıl kahverengi çizgili ve enine siyah ondülelidir. Dişisi daha soluk renklerinden ve alnı ile gerdanındaki sarılıklardan ayırt edilir. Bu türün uzunluğu 25 santim kadardır.
Bu kus, ekinlere verdiği zarara karşılık, böcekleri ve yabani ot tohumlarını yemesiyle çiftçinin imdadına yetişir. Sözün kısası, Amerika bıldırcını çiftçinin dostudur. Fakat eti pek lezzetli olduğundan avcılar tarafından çok avlanır. Amerika bıldırcınlarının tek düşmanı insanoğlu değüdir. Çok kere tilkilerin, kokarcalarm, gelinciklerin, atmacaların ve kulaklı baykuşların da kurbanı olur. Yılanlar Amerika bıldırcınlarını öldürdükten sonra bütün olarak yutarlar. Amerika bıldırcınlarının, düşmanlarından emniyette olamamasının bir sebebi, çoğu zaman yerde yaşaması ve ender olarak havalanmasıdır. Fakat çok sayıda yumurta yumurtlaması uğradığı kayıpları bir dereceye kadar karşılar.
Bu kus göçücü değildir. Kışm bulunduğu kuşaklarda soğuktan ve yiyecek kıtlığından çok sıkıntı çeker. Amerika bıldırcını genellikle tek eşlidir. Dişisi kazaya uğrayan erkek, Amerika bıldırcınının yavrulara büyüyünceye kadar baktığı çok görülmüştür. Dişi, yuvasını, bir ot kümesinin içine gizlemekte ve on beş, on altı kadar beyaz yumurta yumurtlamaktadır. (Bir bıldırcın çifti bir yılda iki, üç kuluçka yetiştirebilmektedir.) Civcivler yumurtadan pek ufak çıkmakta iseler de, bu ailenin bütün yavruları gibi havla örtülüdürler ve kabuktan kurtulur kurtulmaz annelerinin arkası sıra dolaşmaya başlamaktadırlar,

Amerika bıldırcınları üreme mevsiminin dışında arkadaş canlısı kuşlardır. Birleşerek sürüler ve konvoylar meydana getirirler. Grubun üyeleri geceleyin yerde daire şeklinde tünemekte. bu arada gagaları dışarı, kuyrukları ise içeriye dönük olmaktadır. Böylece bir düşmanın yaklaştığın; duyar duymaz mermi gibi havaya atılmaya hazırdırlar.
«Adi Avrupa bıldırcını veya göçücü bıldırcın (Cotumis coturnbc), bu ailenin tek tuk birkaç göçücü kuşundan bir tanesidir Avrupa bıldırcınına Avrupa'da 60 derece kuzey enleminin güneyinde çok rastlanır. Göç eylülde başiar. Eylül ayında Akdeniz kıyısındaki kırlar, özellikle Türkiye, Güney İspanya ve ispanya kırları, Karadeniz ve Hazar Denizi çevresi, ayrıca Japon ve Cin denizleri kıyıları bu bıldırcınla kay. naşir. Adi Avrupa bıldırcını Amerikalı akrabasından ufak olup ortalama 18-20 santim uzunluğundadır. Rengi daha çok kahverengiyle siyah olmak.a beraber, yer yer beyaz veya sarı çizgileri vardır. Bu donuk renkli kuşlar göçlerinde İtalya'dan ve başka Akdeniz memleketlerinden geçerken etleri için ağlarla kitle halinde tuzağa düşürülürler.
«Avrupa kekliği» (Perdix perdix), çok hızlı uçar ve gürültülü şekilde kanat çırparak havalanır. Bu kekliğin kahverengimsi başında uzunlamasına sarı, gri renkli sırtında ise enine pas kızılı çizgiler dikkati çeker. Kuyruğu kestane rengidir. Uzunluğu 25-26 santim kadardır. Avrupa pekliği Orta ile Kuzey Avrupa'da, Kuzey İtalya ile Kuzey İspanya'da, Türkiye'de, Ön Asya'da bulunur. Asya'da çok benzer bir türe yerini bırakır. Genel olarak yerli kuştur.

spit_image.php
 
Geri
Top