Ançüezli Pizza

Gül 34

Usta

Malzemeler:​

Hamur için :
  • 500 gr un (4 Su bardağı)
  • 20 gr bira mayası (2 çorba kaşığı)
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 Adet yumurta
  • 50 gr sıvıyağ (1 kahve fincanı)
  • Yeterince tuz
  • Bir fiske şeker

Üstü için :
  • Yarım şişe domates suyu veya ketçap
  • 150 Gr kaşar peyniri
  • 2 Çorba kaşığı ançüez
  • 3 Diş sarımsak
  • 1 Fincan sıvıyağ
  • Yeterince tuz, biber

imageAnçüezli Pizza

Hazırlanışı:
  • Hamurun hazırlanması : 500 gr unu temiz bir zemin üzerine eleyin.
  • Unun ortasını havuz gibi açın.
  • 20 gr bira mayasını 1 su bardağı ılık sütle ezerek una katın ve üstünü unla örterek bekletin.
  • Unun üzeri çatlayınca 1 kahve fincanı sıvıyağ, 1 adet yumurta, tuzu ve bir fiske şekeri koyup, kulak memesinden daha yumuşak bir hamur yapın.
  • Ilık bir yerde 20-25 dakika mayalandırın.
  • Mayalandıktan sonra elma büyüklüğünde parçalara ayırıp bir süre de böyle bekletin.
  • Her parçayı oklava ile 15-20 santim genişliğinde, yarım santim kalınlığında daire biçiminde açın.
  • Üzerine bolca yağ sürüp bekleyerek mayalandırın, kabarınca fırına sürüp azıcık pişirin.
  • Pizza hamurunuz, üzerine masrafını yani üstünü komaya hazırdır.
  • Koyuca domates suyunu veya ketçabı bir kaba koyun.
  • İçine dövülmüş sarımsağı, tuzu, biberi, ançüezi ve 1 fincan sıvı yağı koyup iyice karıştırın.
  • Bu karışımı önceden hazırladığınız hamurun üzerine koyduktan sonra kaşar peyniri rendesi ile örtün.
  • Sıcak fırında 5-6 dakika pişirin.
  • Sıcak olarak servis yapın
 

Ançüez Nedir?​

Yemek kültüründe yer aldığı grup ezme ve soslardır. İçeriği ise, deniz ürünlerinden hamsi balığıdır. Kimi zaman hamsi balığı yerine sardalyadan da yapıldığı bilinir. İtalya mutfağından tüm dünyaya yayılan, bu iki balığın tuzlanıp çeşitli baharatlarla harmanlanmasıyla, elde edilen bir ara soğuktur. Tuzlanıp baharatlanan sardalya veya hamsi balığı, bir müddet bekletilir. Bekledikten sonra asıl lezzetini verecektir.

Bilinen malzemeler ile farklı bir tat bırakan ançüez sosu, zeytinyağı ile birleştiğinde her öğünde servis edilen bir lezzettir. Zeytinyağı ile birleşen ançuez, Akdeniz lezzeti olarak sofralarda yer almaktadır.
 
Geri
Top