Anne olamama!

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Anne olamama!

Psikolojik infertilite! Fiziksel nedenlerle açıklanamayan psikolojik kısırlık da diyebiliriz. Uzm. Psikolog Mine Karagözoğlu, yüzde 10 gibi anlamlı bir aralıkta yerini alan bu durum hakkında bizleri bilgilendiriyor…

Bu durumdaki kadınları saran yoğun bir acı ve yetersizlik duygusudur. Her türlü tıbbi desteğe rağmen anne olabilmenin %25 olarak belirtildiği bu süreçte akla ilk gelen bilinçdışı etmenler olmaktadır. Farkında olunan ama anlaşılmamış veya farkında olunmayan etmenler. “Biliyorum. Ama yapamıyorum” bilinçdışının varlığını anlatan en güzel söylemdir.
Annelik daha önce de belirtmiş olduğum gibi anne ile iletilen bir oluşumdur. Kız çocuğun kendisinin ve annesinin penisinin olmayışının farkına varması, babasına yönelmesi ve ondan çocuk sahibi olma düşlemleri ile kadınlık ve annelik süreci başlar.

Kız çocuğun babasına yönelmesi ancak annenin onu kızına göstermesi ile mümkündür. Annenin baba için duyduğu arzu ile mümkündür. Kısırlık problemi yaşayan kadınlarda anne ile ilk dönem ilişkide yoğun bir çatışma, yetersizlik ve güvensizlik göze çarpmaktadır. Anne gibi olmak istememe, ona benzemek istememe düşünceleri gözlemlenmektedir. Bu durum hamile kalmak isteğinde olan kadın için doğal olarak büyük bir engel oluşturacaktır. Bunun yanında kısır kadınlarda, anne ile adeta yapışık bir ilişki de fark edilmektedir.

Anne tüm güçlü bir varlık olarak kendini göstermektedir. Kadın hala annenin bir uzantısı gibi onun gölgesinde yaşamaktadır. Kendi annesi ile arasında hiçbir mesafe yoktur. Ayrımlaşma yoktur. Kadının annelik yatırımının ilk limanı olan kendi babasının yeri boştur. Kadının bu durumda kocasının yeri de arzu duyulan bir erkek olarak boştur. Bu kadınların genellikle tedavide anneleri ile birlikte olduklarını görürüz.
 
Geri
Top