• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Antalya’da Gezilecek Yerler Listesi

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
  • Antalya Müzesi
  • Düden Şelalesi
  • Olimpos Antik Kenti
  • Kurşunlu Şelalesi
  • Sapadere Kanyonu
  • Aspendos Antik Kenti
  • Damlataş Mağarası
  • Likya Yolu
  • Alanya Kalesi
  • Kızıl Kule
Listede yer alan bu gibi yerler hem yaz turizmi hem de kültürel bir seyahat için oldukça önemli bir rol alıyor. Kendine ait kültürel olanaklarıyla dikkat çeken bir şehir olan Antalya, sevdiklerinizle yapacağınız tatillerde başrol olmaya aday. Aynı zamanda yöresel lezzetleriyle de oldukça etkileyici bir şehirdir. Antalya’nın yöresel yemekleri listesi ile popüler lezzetleri çok kolay keşfedebilirsiniz. Şimdi sizler için seçtiğimiz gezilecek yerleri birlikte inceleyelim!

1. Antalya Müzesi​

Birinci Dünya Savaşı’nda işgalcilerden kurtarılan eserlerin sergilenmesi amacıyla açılan Antalya Müzesi; Konyaaltı Plajına ve Atatürk Parkına yalnızca 5 dakika yürüyüş mesafesinde yer alıyor. 30.000 metrekarelik geniş bir alanda kurulmuş olan Antalya Müzesi 14 farklı sergi salonuna sahip. Pamfilya ve Pisidya bölgelerinde yapılan kazılardan çıkartılan binlerce tarihi esere de ev sahipliği yapan müze oldukça zengin bir koleksiyona sahip.

08:30’da açılan müze; yaz döneminde 19:30’a kadar, kış döneminde ise 17:30’a kadar hizmet vermeye devam ediyor. Giriş yapmak için ise 340 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Müze içerisinde tabiat tarihi salonundan imparatorlar salonuna kadar birçok farklı bölüm bulunuyor.

2. Düden Şelalesi​

Antalya’nın merkezinde bulunan Düden Şelalesi, şehrin doğa harikalarından biri olma özelliğini taşıyor. Merkeze yalnızca 10 km uzaklıkta bulunan Kepez ilçesinde yer alması ise ulaşımı oldukça kolay hale getiriyor. Şelale içerisinde ahşap yürüyüş yolları, seyir terasları, kafeler, restoranlar ve çay bahçeleri bulunuyor.

Yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz farklı işletmelere ev sahipliği yapıyor olması günün her saati oldukça kalabalık olmasına yol açıyor. Düden Şelalesi etrafında pek çok farklı otel de mevcut. Böylelikle tatilinizi uzatabilir, tatiliniz boyunca Düden Şelalesi’nin 40 metre yükseklikten Akdeniz’e dökülerek oluşturduğu muhteşem manzarayı izleme şansı yakalayabilirsiniz. Yaz aylarında 08:00 ile 19:30; kış aylarında ise 08:00 ile 18:00 arasında açık olan şelaleye 50 TL ücret ödeyerek girebilirsiniz.

3. Olimpos Antik Kenti​

Antalya’nın güney sahilinde konumlanan Olimpos Antik Kent, Pahelis Antik Kentiyle birlikte bölgenin en büyük liman kentlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Sahip olduğu kültürel özellikler sebebiyle tarih meraklılarının en çok ziyaret ettikleri yerlerden biri onların Olimpos Antik Kenti, eğlenceli gece yaşamıyla da dikkat M.Ö. 160 yıllarında inşa edildiği ve 11. ve 12. yüzyıl arasında Rodos şövalyeleri tarafından yeniden inşa edildiği tahmin edilen Olimpos Antik Kenti, günümüzde Antalya’nın en popüler noktalarından biri.

Antik kent içerisinde konaklayabileceğiniz pek çok farklı işletme ve kamp yapabileceğiniz alanlar bulunuyor. Antik kente haftanın her günü saat 08:00 ile 21:00 arasında ziyaret etmeniz mümkün. Giriş için 220 TL ücret talep ediliyor.

4. Kurşunlu Şelalesi​

Merkeze yaklaşık 20 ikilik kilometre uzaklıkta bulunan Kurşunlu Şelalesi bölgenin en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerinden biri. Çevresini seven zengin bitki çeşitliliği ile görenleri adeta büyüleyen şeylerle haftanın her günü 08:00 ile 20:00 saatleri arasında ziyaret ediliyor. 33 hektarlık geniş bir alanı kapsayan ve onlarca çeşit bitki türüne ev sahipliği yapan Kurşunlu Şelalesi ortasında ise 18 metre yükseklikten bembeyaz sular akıyor.

2 km uzunluğunda dik bir kanyon içerisinde bulunan şelale tropikal bir manzara ile ekolojik turizm alanında Antalya’nın en önemli yerlerinden biri olmayı başarıyor. Şelale içerisinde bulunan Tabiat Parkı’nda ise onlarca çeşit hayvan yaşıyor. Yetişkinler 50, öğrenciler ise 30 TL ödeme yaparak şelaleye girebiliyor.

5. Sapadere Kanyonu​

Antalya ve bulunan ve tabiat harikası olarak nitelendirilen Sapadere Kanyonu 400 m yüksekliğinde kaya duvarları arasında süzülen buz gibi suyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Kaya duvarları arasından süzülen su ve etrafında bulunan yürüyüş parkurları, Sapadere Kanyonu’nu mutlaka keşfedilmesi gereken yerlerden biri haline getiriyor. Kanyon’da dar geçitler, mağaralar ve kaya havuzları bulunuyor. Bunun yanı sıra binlerce endemik bitki türüne de ev sahipliği yaptığını dile getirmek mümkün.

Sapadere Kanyonu’nda fotoğraf çekmek ve dinlenmek için seyir terasını tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra kaya havuzlarının buz gibi sularında yüzmek de kanyonda yapılabilecek en eğlenceli aktivitelerden biri. 25 TL ödeme yaparak kanyona giriş yapabilirsiniz.

6. Aspendos Antik Kenti​

Tarih ve kültür gezilerinin en kıymetli noktalarından biri olan Aspendos Antik Kenti merkezde yaklaşık 46 km uzaklıkta konumlanıyor. M.Ö 10. yüzyılda inşa edildiği düşünülen ve günümüze kadar özenle korunarak gelmeyi başaran antik kent roma dönem mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Aspendos Antik Kenti, yaz aylarında klasik müzik festivallerinden sanatsal etkinliklere kadar pek çok farklı keyifli aktiviteye ev sahipliği yapıyor.

Bunun yanı sıra antik kent içerisinde agoralardan su kemerlerine, tapınaklardan akropollerden hamamlara kadar pek çok farklı mimari yapı görmek de mümkün. Giriş için 200 TL ücret talep ediliyor. Roma mimarisine meraklı olanlar tarafından yoğun bir ilgi gören antik kent yalnızca aktiviteleriyle bile oldukça ilgi çekici.

7. Damlataş Mağarası​

1948 yılında taş ocağı açılışı esnasında kaza ve keşfedilen mağara günümüzde Antalya’nın ve Alanya’nın en önemli turistik değerlerinden biri olarak biliniyor. Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliğini taşıyan damla taş mağarası, 50 metre uzunluğunda bir geçitle iç bölümlere bağlanıyor. Aydınlatma konusunda oldukça başarılı olan ve bu sayede yürüyüş yollarıyla keşfedebileceğiniz mağara nemli ve temiz bir havaya sahip. Bu özelliği sebebiyle astım hastalığı gibi kronik solunum problemleri yaşayan kişilere şifa olduğu biliniyor.

Damlataş Mağarası’na 15 TL ücret ödeyerek mağaraya giriş yapabilirsiniz. Kendine ait özellikleri sayesinde her yıl Antalya’nın en çok tercih edilen doğal güzelliklerinden biri haline gelmeyi başaran Damlataş Mağarası; yalnızca yerli değil, yabancı turistler arasında da oldukça popüler.

8. Likya Yolu​

Fethiye sahillerine kadar uzanan oldukça uzun bir yol olan Likya Yolu, Ege ve Akdeniz’i birbirine bağlayan 35 kilometrelik dünyaca ünlü bir antik yol. Dünyanın en güzel 10 yürüyüş yolundan biri olma özelliğine sahip özellik yaya yolu teke yarımadası antik kentlerini birbirine bağlıyor. Likya Yolu’nda ilerlediğiniz süre boyunca büyüleyici doğa manzaralarını görebilir ve tüm dünyadan doğa yürüyüşü tutkunları ile bir arada yürüme şansı yakalayabilirsiniz.

Antik Çağ’larda deve kervanları ve tüccarlar tarafından kullanıldığı bilinen Likya yolu oldukça zengin bir bitki örtüsüne ve vahşi bir yaşam zenginliğine de sahip. Profesyonel rehberlerle yapılan günübirlik yürüyüş turlarına katılabilir ya da 30 gün süren ve yolun tamamını kapsayan kamplı yürüyüş gezilerini tercih edebilirsiniz.

9. Alanya Kalesi​

Antalya’nın en popüler turistik ilçelerinden biri olan Alanya’nın simgesi olan Alanya Kalesi oldukça görkemli bir yapı. Akdeniz’e hakim bir tepede bütün ihtişamıyla yükselen ve deniz seviyesinin 250 m yükseklikte olan kale, bir yarımadanın zirvesine inşa edilmiş durumda. 10 hektar gibi geniş bir alanı kaplayan ve 6,5 km uzunluğa sahip olan Antalya Kalesi’nin 13. yüzyılda inşa edildiği düşünüyor.

83 kuleye ve 140 burca sahip Alanya Kalesi, bugüne dek bozulmadan kalmayı başaran en önemli tarihi yapılardan biri olma özelliğini taşıyor. Yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerlerden biri olan kalenin iç bölümünde tophane, saray kompleksi ve cami gibi pek çok farklı yapı bulunuyor. Giriş için ise 30 TL ücret talep ediliyor.

10. Kızıl Kule​

Alanya’nın oldukça popüler bir diğer turistik gezi alanı ise Kızıl Kule. Oldukça etkileyici bir Selçuklu dönemi eseri olan kulenin 1226 yılında I. Alaattin Keykubat tarafından inşa ettirildiği düşünülüyor. Dikdörtgen şekliyle klasik Selçuklu mimarisini yansıtan ve 12.5 metrelik surlarla çevrili olan kulenin 33 metre yüksekliği ise oldukça ihtişamlı bir görüntü yaratıyor.

Kulenin birinci katında ise Alanya Etnografya Müzesi hizmet veriyor. 30 TL giriş ücreti ödeyerek inceleme şansı yakalayacağınız Kızıl Kule, Antalya tarihini daha yakından incelemek isteyenlerin en sevdikleri yerlerden biri haline geliyor! Kulenin zirvesine ulaşmak için ise 85 taş basamak çıkmak gerekiyor.

11. Tazı Kanyonu​

Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan ve görüntüsüyle görenleri adeta hayran bırakan Tazı Kanyonu, Antalya merkezine 105 km uzaklıkta konumlanıyor. 200 ile 400 m yükseklikteki kanyon uçuşlarına ev sahipliği yapan Tazı Kanyonu, yemyeşil manzarası ile görenleri adeta büyülüyor. Milyonlarca yıldır doğal etkenler ile oluşan Tazı Kanyonunun antik çağlarda Bilgelik Vadisi olarak anıldığı biliniyor.

Kanyonu gezerken sert kayalarda gezen dar keçilerine, vaşaklara, tilki ve geyiklere rastlayabilirsiniz. Pek çok vahşi hayvana ev sahipliği yapan kanyon her mevsim ziyaret edilen bir yer. Kanyon içerisinde trekking ve dağcılık aktivitelerine katılabilir, fotoğraf safarileri ile unutulmaz fotoğraflar çekme şansı yakalayabilirsiniz. Kamp alanlarına da sahip olan Tazı Kanyonu çadırınız ile keyifli birkaç gün geçirmeniz konusunda sizlere olanak tanıyor. Giriş için ise herhangi bir ücret talep edilmiyor.

12. Göynük Kanyonu​

Antalya-Kemer yolu üzerinde bulunan Göynük, küçük bir tatil beldesi olarak biliniyor. Antalya’nın merkezine 36 km uzaklıkta konumlanan ve 4.5 km uzunluğuyla doğa gezilerinin vazgeçilmez noktalarından biri olan Göynük Kanyonu, beldenin en sevilen doğal güzelliklerinden biri. İyi düzenlenmiş yürüyüş yollarını ev sahipliği yapan, kamp alanlarını bulunduran ve adrenalin dolu bir macera yaşayabileceğiniz tel köprülere yer veren Göynük Kanyonu, Antalya’nın en heyecanlı yerlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Göynük Kanyonu’nda jeep ve motosiklet turlarına katılabilir, paintball ya da tırmanma gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Kanyona giriş için 23 TL ödemeniz gerekiyor.

13. Patara Antik Kenti​

Kaş ile Ölüdeniz Arasında bir konumda yer alan Patara Antik Kenti dünyaca ünlü plajı sebebiyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Antik kentte yer alan plajın en önemli özellikleri arasında ise caretta caretta deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapıyor olması. Tarihi hazinelerinin bugüne kadar korumayı başarabilmiş bir yer olan Patara Antik Kenti, tarih ve arkeoloji meraklılarının adeta akınına uğruyor. Tarihle iç içe keyifli bir gün geçirmenizi sağlayan antik kente giriş için TL ücret ödemeniz gerekiyor.

14.Yivli Minare​

I. Alaaddin Keykubat Tarafından yapılan ve günümüzde Antalya’nın simgelerinden biri olarak ele alınan Yivli Minare en etkileyici Selçuklu dönemi eserlerinden biri. 38 metre yüksekliği ile dikkat çeken minareye 90 basamaklı bir merdiven ile çıkılıyor. Kesme taş, tuğla ve turkuaz renkli çiniler ile inşa edildiği görülen yivli minare, Akdeniz ve Kaleiçi manzarasını en etkileyici şekilde ziyaretçilerine sunuyor. Minareyi ziyaret etmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Ancak bu durum, özellikle yaz sezonunda oldukça kalabalık turist gruplarına ev sahipliği yapmasına neden oluyor.

15. Hadrionus Kapısı (Üç Kapılar)​

Tarihi kent bölgesini çevreleyen surların antik kapısı olma özelliğini taşıyan Hadrionus Kapısı, konum olarak Antalya’nın ortasında bulunuyor. Bu özelliği ile Kaleiçi’ne giriş kapısı görevi gören ve “Mermer Kapı” olarak da adlandırılan Hadrionus Kapısı (Üç Kapılar), M.Ö. 130 yılında Roma İmparatorluğu tarafından yaptırılan bir yapı olarak biliniyor.

Korint tarzında devasa mermer sütunlar ile inşa edilen ve oldukça etkileyici olan Hadrionus Kapısı (Üç Kapılar), bir tarihi eser olarak ele alınıyor. Antalya’nın merkezinde bulunması sebebiyle bölgenin en çok ziyaret edilen yapılarından da biri olma özelliğini taşıyor. Başarılı şekilde ışıklandırılan dolayısıyla gece saatlerinde de ziyaret edilebilen yapıyı görmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.

16. Köprülü Kanyon​

Rafting, kaya tırmanışı ya da kamp gibi ekstrem doğa sporları yapmak isteyenlerin gözdelerinden biri olan Köprülü Kanyon, Antalya merkeze yaklaşık 85 km mesafede bulunuyor. Körpülü Kanyon, 14 km uzunluğa sahip olması sebebiyle Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biri olma özelliğini taşıyor. Milli park cephesinde yer alan ve yüksekliği 100 metreyi bulan sarp kaya duvarlarıyla oldukça etkileyici bir görüntü sunan Köprülü Kanyon doğa sporu sevenler tarafından en çok tercih edilen yerlerden biri.

Giriş için herhangi bir ödemenize gerek olmasa da rafting gibi sporlar gerçekleştirmek istiyorsanız ödeme yapmanız gerekiyor. Talep ettiğiniz su sporuna göre ödemeniz gereken miktarda değişiklik gösteriyor.

17. Termessos Antik Kenti​

Antalya’nın bugüne dek en başarılı şekilde korunmuş antik kentlerinden biri olan Termessos Antik Kenti, merkeze yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunuyor. Deniz seviyesinden 1150 metre yükseklikte bulunan kent Güllük Dağı zirvelerine kurulmuş. Devasa bir antik tiyatroya sahip Termessos Antik Kenti, yalnızca Türkiye’de değil, dünya çapındaki en önemli antik kentlerden biri.
Luvi ve Solym Uygarlıkları tarafından inşa edildiği tahmin edilen antik kent içerisinde aktif olarak yapılan birçok kazı çalışması bulunuyor. Bugüne dek yapılan çalışmalardan elde edilen eserler ise Antalya Müzesi’nin özel bir bölümünde sergileniyor. Antik kente giriş yapmak için 50 TL ücret ödemeniz gerekli.

18. Geyikbayırı​

Türkiye’de yaz turizmi açısından en önemli yerlerden biri olan Antalya özellikle yaz aylarında çok sıcak bir iklime sahip hale geliyor. Pek çok kişi sıcak havalarda deniz ve havuz gibi aktiviteler yapıyor olsa da sıcak havaların bunaltıcı etkisinden kaçmanın tek yolu elbette bu değil. Yazın sıcaklarından Geyikbayırı’na kaçarak kurtulabilir ve doğa ile iç içe tertemiz havasında keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Antalya’da en çok tercih edilen yerlerden biri olan geyik bayırı merkeze yaklaşık 26 km uzaklıkta bulunuyor. Kamp yapmak, kayalara tırmanmak veya dağcılık yapmak için oldukça ideal bir yer olan geyik bayırı şehir merkezine en yakın yeşil alanlardan biri. Geyikbayırı içerisinde yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler bulunuyor. İşletmelerde yöresel yemekleri yiyebilir, ahşap yayla evlerine sunduğu eşsiz manzaralarda keyifli fotoğraflar çekebilirsiniz.
 
Antalya'da Gezilecek Yerler Listesi oldukça kapsamlı ve keyifli seçenekler sunuyor. Antalya Müzesi, Düden Şelalesi, Olimpos Antik Kenti gibi tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra Likya Yolu ve Aspendos Antik Kenti gibi kültürel miraslara da ev sahipliği yapmaktadır. Deniz, tarih, kültür ve doğa turizminin bir arada olduğu bu şehir, zengin kültürel olanakları ve yöresel lezzetleriyle de öne çıkmaktadır. Antalya'nın gezilecek yerleri listesini gezginler için oldukça keyifli bir destinasyon haline getiriyor. Her biri kendi özellikleriyle ön plana çıkan gezilecek yerler, tatil veya kültürel geziler için ideal seçenekler sunmaktadır. Antalya'nın tarihi dokusunu keşfetmek isteyenler için de listedeki yerler oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
 
Geri
Top