• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

H. Bilgisi Aşağıda verilen durumlarla karşılaşırsanız neler yaparsınız? Yazınız.

dilara10

Özel Üye
Özel üye
Arkadaşınız okul bahçesinde düştü.
.................................

Evde yangın çıktı.
.................................

Çözüm
Arkadaşınız okul bahçesinde düştü:
  • Sakin ol: Öncelikle panik yapmamaya çalış.
  • Durumunu değerlendir: Arkadaşının ne kadar acıdığını, neresinin ağrıdığını sor.
  • Yardım iste: Öğretmenine veya başka bir büyüğe hemen haber ver.
  • Yerinden kaldırma: Eğer arkadaşın çok ağrıyorsa ve hareket ettirmek zorsa, yerinden kaldırmaya çalışmayın.
  • İlk yardım: Eğer biliyorsan basit ilk yardım yöntemleri uygulayabilirsin. Örneğin, yaralı bölgeye buz tutmak gibi. Ancak, durum ciddi görünüyorsa, büyüklerin gelmesini bekle.
Evde yangın çıktı:
  • Sakin kal: Panik yapmadan hemen güvenli bir yere gitmeye çalış.
  • Çıkış yolunu bul: En yakın kapıyı açarak dışarı çıkmaya...
Arkadaşınız okul bahçesinde düştü:
  • Sakin ol: Öncelikle panik yapmamaya çalış.
  • Durumunu değerlendir: Arkadaşının ne kadar acıdığını, neresinin ağrıdığını sor.
  • Yardım iste: Öğretmenine veya başka bir büyüğe hemen haber ver.
  • Yerinden kaldırma: Eğer arkadaşın çok ağrıyorsa ve hareket ettirmek zorsa, yerinden kaldırmaya çalışmayın.
  • İlk yardım: Eğer biliyorsan basit ilk yardım yöntemleri uygulayabilirsin. Örneğin, yaralı bölgeye buz tutmak gibi. Ancak, durum ciddi görünüyorsa, büyüklerin gelmesini bekle.
Evde yangın çıktı:
  • Sakin kal: Panik yapmadan hemen güvenli bir yere gitmeye çalış.
  • Çıkış yolunu bul: En yakın kapıyı açarak dışarı çıkmaya çalış.
  • Dumanlı ortamdan uzak dur: Eğer duman varsa, yere yakın sürünerek ilerle. Dumanın en az olduğu yeri bulmaya çalış.
  • Yangın alarmını çal: Eğer varsa yangın alarmını çal.
  • İtfaiyeyi ara: Bir yetişkine haber vererek hemen 112'yi ara.
  • Geri dönme: Yangın söndürülmeden eve geri dönme.
Önemli Not: Bu sadece genel bilgilerdir. Her durum farklı olabilir. Bu nedenle, okulda ve evde yapılan yangın tatbikatlarına katılmak ve ilk yardım eğitimi almak çok önemlidir. Böylece gerçek bir durumda nasıl davranacağını daha iyi bilirsin.

Ek olarak:
  • Yangın durumunda: Asansör kullanma, pencereden atlama gibi tehlikeli davranışlardan kaçın.
  • Yardım çağırırken: Adını, soyadını, bulunduğun yeri ve yaşananları açıkça anlat.
Peki sen, başka bir acil durumda ne yapardın? Örneğin, evde yalnızken biri hastalandığında veya kaybolduğunda ne yapardın? Bu soruları düşünerek kendine bir acil durum planı oluşturabilirsin.

Çözüm
Geri