• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Türkçe Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

dilara10

Özel Üye
Özel üye
A) Van kedisi gözleriyle tüm dünyada tanınmaktadır.

B) En sevdiği arkadaşının doğum günü 23 Ağustos’tu.

C) Sana mesaj yazdımda sen görmedin.

D) “Her şey sizin için.” diyerek konuşmayı bitirdi.

Çözüm
Doğru cevap C) Sana mesaj yazdımda sen görmedin.

Bu cümlede "yazdımda" kelimesi yanlış yazılmıştır. "-da, -de" bağlacı ayrı yazılır. Doğrusu "yazdım da" şeklinde olmalıdır.

Diğer seçeneklerde herhangi bir yazım yanlışı bulunmamaktadır:

• A) Van kedisi gözleriyle tüm dünyada tanınmaktadır. Bu cümlede özel isim olan "Van" büyük harfle başlamış ve "kedisi" kelimesi küçük harfle devam etmiştir. Cümlede herhangi bir kısaltma veya sayı bulunmadığı için başka bir yazım kuralına da aykırılık yoktur.
  • B) En sevdiği arkadaşının doğum günü 23 Ağustos’tu. Bu cümlede sayıdan sonra gelen ek kesme işaretiyle ayrılmış ve ay adının ilk harfi büyük yazılmıştır. Bu doğru bir kullanımdır.
  • D) “Her şey sizin için.” diyerek...
Doğru cevap C) Sana mesaj yazdımda sen görmedin.

Bu cümlede "yazdımda" kelimesi yanlış yazılmıştır. "-da, -de" bağlacı ayrı yazılır. Doğrusu "yazdım da" şeklinde olmalıdır.

Diğer seçeneklerde herhangi bir yazım yanlışı bulunmamaktadır:

• A) Van kedisi gözleriyle tüm dünyada tanınmaktadır. Bu cümlede özel isim olan "Van" büyük harfle başlamış ve "kedisi" kelimesi küçük harfle devam etmiştir. Cümlede herhangi bir kısaltma veya sayı bulunmadığı için başka bir yazım kuralına da aykırılık yoktur.
  • B) En sevdiği arkadaşının doğum günü 23 Ağustos’tu. Bu cümlede sayıdan sonra gelen ek kesme işaretiyle ayrılmış ve ay adının ilk harfi büyük yazılmıştır. Bu doğru bir kullanımdır.
  • D) “Her şey sizin için.” diyerek konuşmayı bitirdi. Bu cümlede tırnak işareti doğru kullanılmış ve "her şey" kelimesi ayrı yazılmıştır. Cümlede başka bir yazım hatası bulunmamaktadır.
Özetle, sadece C seçeneğinde "-da, -de" bağlacının bitişik yazılmasından kaynaklanan bir yazım yanlışı vardır. Doğru yazım "Sana mesaj yazdım da sen görmedin." şeklinde olmalıdır.

Bu tür soruları çözerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli yazım kuralları şunlardır:

• "-da, -de" bağlacı: Cümleye "dahi, bile" anlamı katıyorsa ayrı yazılır. Bulunma hal eki olan "-da, -de" ise bitişik yazılır. Örneğin: "Ben de geldim." (bağlaç), "Evde kimse yok." (bulunma hal eki).
  • "Her şey" kelimesi: Ayrı yazılır.
  • Özel isimler: Cümlenin başında olmasalar bile büyük harfle başlarlar.
  • Sayılar ve tarihler: Sayılardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. Ay adlarının ilk harfleri büyük yazılır.
  • Tırnak işaretleri: Başkasının sözleri tırnak içinde gösterilir.
Bu kuralları hatırlayarak yazım yanlışlarını daha kolay tespit edebilirsiniz.

Çözüm
Geri