• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Türkçe Aşağıdaki soruları “Barbaros Köyü Oyuk Festivali” metnine göre cevaplayınız.

BARBAROS KÖYÜ OYUK FESTİVALİ
Barbaros köyü, İzmir'in Urla ilçesine bağlıdır. Her sene köyde düzenlenen Oyuk Festivali, yerli ve yabancı pek çok misafire ev sahipliği yapar.

Oyuk Festivali'ni diğer birçok festivalden ayıran temel özellik, toplumumuzun geleneksel yapısında bulunan imece kültürüne dayalı olması ve köyde yaşayanlarca düzenlenmesidir. Bu bölgede korkuluğa “oyuk” denir. Tarlalardaki ürünleri korumak için kullanılan korkuluklar, bu festivalin simgeleridir.

Festivalin düzenlenme amaçları Barbaros’un tarımsal, kültürel ve geleneksel değerlerini canlı tutmak, doğal dokusunu bozmadan unutulmuş gelenekleri canlandırmak, üretim gücünü ortaya çıkarmak ve kırsal yaşamın sunduğu nimetlerden ödün vermeden sürdürülebilir kalkınma sağlamaktır.

Sorular
1) Barbaros köyü nerededir?
2) Barbaros köyünde düzenlenen festivalin adı nedir?
3) Oyuk Festivali'ni diğer etkinliklerden ayıran özellikleri yazınız.
 
1) Barbaros köyü, Türkiye'nin batısında yer alan İzmir ilinin Urla ilçesine bağlıdır.

2) Barbaros köyünde annede düzenlenen festivalin adı "Oyuk Festivali"dir.

3) Oyuk Festivali'ni diğer etkinliklerden ayıran önemli özellikler aşağıdaki gibidir:

- Festival, toplumumuzun geleneksel yapısında bulunan imece kültürüne dayanarak düzenlenir. Yani, festival köy halkının ortak çalışması ve katılımı ile gerçekleştirilir.
- Festivalin simgesi, tarlalardaki ürünleri korumak için kullanılan 'oyuk'lar yani korkuluklardır.
- Oyuk Festivali'nin amaçları arasında Barbaros köyünün tarımsal, kültürel ve geleneksel değerlerini korumak ve canlı tutmak, unutulmuş gelenekleri canlandırmak, üretim gücünü ortaya çıkarmak ve kırsal yaşamın sunduğu nimetlerden ödün vermeden sürdürülebilir kalkınma sağlamak yer alır.

Bu özellikler, Oyuk Festivali'ni diğer festivallere kıyasla daha otantik ve toplum odaklı bir etkinlik haline getirir.
 
Geri
Top