At Frengisi (Dourine) Hastalığ

jeriko

Özel Üye
Özel üye
At Frengisi (Dourine) Hastalığı Nedeni :
Dourine, bütün tek tırnaklılara özel bulaşıcı bir hastalıktır. Çiftleşmeyle bulaşır, klinik olarak dış genital organların yangısı, deri lezyonları ve paralizis ile karakterizedir.

At Frengisi (Dourine) Hastalığı Belirtileri :

Erkek hayvanlarda ilk klinik belirtiler penis, skrotum, prepisyum ve karın altından göğüs kafesine kadar ilerleyen ödem ve şişkinliklerdir. Bu şişkinlikler ağrısızdır. Penisin ucu kızarmış ve ucunda kabartuılar meydana gelmiştir. Bölgesel lenf yumruları büyümüştür. Hayvan sık sık idrar yapmak ister. Penisten hafif mukopurulent bir akıntı gelir. Kısraklarda vulvada ödem, vagina mukozasında şişkinlik ve kızarıklık meydana gelir.Vulvadan bol miktarda akıntı geldiği görülür. Genital devreden sonra hayvanlarda sinirsel bozukluklar görülür. Bacaklarda sertlik, zayıflık ve koordinasyon bozuklukları gelişir. Deride 2-5cm çapında yuvarlak plaklar oluşur. Bunlar birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur. Kaybolmayan plakların üzerindeki kıllar beyazlaşır. Hastalarda şiddetli anemiden dolayı birkaç ay içinde ölümler görülür. Ölmeyenler veya hastalığı hafif atlatanlar portör kaldıkları için hastalığın yayılmasında büyük rol oynarlar.

At Frengisi (Dourine) Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :

Veteriner hekimce yapılan muayenede durin hastalığına yakalandığı anlaşılan veya hastalıktan şüphe edilen tektırnaklı hayvanlar derhal ayrı bir yerde muhafaza altına alınır. Hastalığı haber alan hükümet veteriner hekimi hastalık çıkış raporunu düzenler. Hayvan sağlık zabıtası komisyonu hükümet veteriner hekiminin raporunu inceleyerek hastalık çıkış kararı alır ve ilan eder.
 
Geri
Top