At Vebası Hastalığı

jeriko

Özel Üye
Özel üye
At Vebası Hastalığı Nedeni :
Tek tırnaklı hayvanlara (at, katır, eşek) özel, öldürücü ve bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık deri altı ve akciğer dokularında ödemler, bazı iç organlarda hemorajiler ve vücut boşluklarında seröz transudat toplanmasıyla karakterizedir. At vebası sokucu sineklerle bulaşmaktadır.
Hastalığın bulaşması ve yayılması gece ve gündüz kan emen sokucu sineklerle olmaktadır. Asıl vektörün Culicoides cinsi sinekler olduğu bildirilmektedir.

At Vebası Hastalığı Belirtileri :

Hastalığın kuluçka süresi5-7 gündür. Yüksek ateşle seyreder.
Akut form: Duyarlı hayvanlarda en çok görülen formdur. Beden ısısı yüksek, fakat iştah normaldir. Solunum güçlüğü ve şiddetli öksürük görülür. Hayvan bacaklarını açmış, sırtını hafif kamburlaştırmış, ağız açık ve dili sarkmış durumdadır.Öksürükle birlikte burundan önce seröz, daha sonra yumurta akı kıvamında koyu bir akıntı gelir. Hayvan birden kötüleşerek yere düşer ve ölür.
Subakut form: Bulaşık bölgelerdeki atlarda görülür. Beden ısısı yavaş yavaş yükselir ve uzun süre yüksek seyreder. Hayvanın baş bölgesinde, özellikle göz üstü çukurluğunda, göz kapaklarında, dudaklarında hatta göğüs bölgesine yayılan ödem ile seyreder. Ölüm 2 hafta içinde gözlenir.
Ateşli form: Enzootik bölgelerde daha çok gözlenir. Klinik belirtiler tanı için yeterli olmamaktadır.

At Vebası Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :

Aşılama ile hastalıktan korunmaya çalışılır. Hastalığın yayılmasını önlemek için insektlerle savaşılır.
 
Geri
Top