Ata nasıl binilir?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Ata nasıl binilir?

En asil hayvanlar listesinde daima ilk sırada yer alan atların heybetli duruşları, şaha kalkma ihtimalleri ve bilinçsiz dokunuşların aniden hızlanmalarına yol açabileceği bilgisi pek çoklarını ata binmeyi denemekten bile alıkoyabilir. Evet atlar, duyu organları çok fazla gelişmiş olduğu için kendilerine yabancı olan nesnelere, durumlara karşı ani tepkiler verebilirler. Gösterdikleri tepkiler her zaman anlaşılır da değildir. Bu nedenle anlamaya çalışmayı bırakıp, kendilerince bir tehlike olduğunu sezdiklerinde panikleyerek anında o tehlike kaynağına sert cevap verebileceklerini bilmek gerekir. Atın üzerindeki kişinin yapacağı bilinçsiz hareketlerden tutun, yabancı sesler, kokular, tanıdık olmayan yerler veya durumlar hepsi atlar için kaçma, tekme atma sebebi olabilir.

Bu nedenle ata binmek uzmanlık işidir. Binicilikle ilgilenen insanların öncelikle bu canlıları hem fiziksel hem duygusal yapılarındaki inceliklerle tanımaları ve sonrasında da uzun bir süre profesyonel eğitmenler gözetiminde ata binmeleri, atla iletişim kurmayı başarmaları gerekir.

Ata binme ritüelini kusursuz uygulamak da gerekliliklerin başında yer almaktadır. Ata binmenin birkaç aşaması vardır.

Öncelikle eğerin atın üzerinden kaymamasını sağlayan kolon sıkılır. Kolon eğerin kemeri gibi düşünülebilir. Daha sonra üzengiler açılır ve kol boyunca tutularak üzengilerin boyutunun uygunluğu kontrol edilir. Üzengilerin binicinin koltuk altına kadar uzanıyor olması gerekir. Üzengi açma ve kontrol işi her iki tarafta da yapılır. Artık atın üzerine çıkılabilir. Eğer binici henüz yeniyse ata tek başına değil eğitmenin yardımıyla çıkmasında fayda vardır. Çünkü binicinin kendini atın üzerine yumuşak bir şekilde bırakması çok önemlidir. Eğitmen yardım edecekse, biniciden sol dizini kırarak atın yanında ayakta durmasını ister. Daha sonra havada duran diz ve ayak bileğini biniciye güç vermek üzere kavrar ve üçe kadar saydıktan sonra biniciden kendini yukarı fırlatmasını ister. Binici ata binmeden önce üzengi kontrolü yapmamışsa, ata bindikten sonra ayağını üzengilere takmadan önce serbest tutup, üzenginin incik kemiğine karşılık gelecek şekilde durup durmadığına bakabilir.
 
Düzenleyen yönetici:
Geri
Top