Havza istasyonunda öğrenci buket sunarken - 19 Eylül 1928
Karadeniz seyahatinde, Gazi Hazretleri ilk yazı dersini 15 eylül 1928 günü Sinop'ta verdi. İkinci yazı dersini de 16 Eylül 1928 günü Samsun'da verdi.
Reisicumhur, Hükûmet Konağında biraz dinlendikten sonra, Hükûmet önüne toplanan halka balkondan iltifat etti ve selâm verdi. Buradan Meclisi Umumi Vilâyet Salonunda hazırlanan kara tahtanın yanına gelerek başta Vali Diyarbakırlı Kazım Paşa olmak üzere memurları, öğretmenleri, daire müdürlerini yeni Türk harflerinden imtihan etti ve bu husustaki bilgilerini yokladı.
Sıhhîye Müdür Vekil Dr. Fahri Bey yazılarında en başarılı oldu.
Gazi, dersin sonunda kara tahtada, "Bütün arkadaşlar yazımızı iyi okuyup yazıyorlar." cümlesini yazdırdı.
Gazi yeni harflere ait dersin sonunda, hazır bulunanlara şu sözleri söyledi
" - Arkadaşlar, çok memnun oldum. Beş on gün zarfında diğer mesainiz olduğu halde harfleri iyi öğrenmişsiniz. Teşekkür ederim. İnşallah yakın zamanlarda resmî muameleye de yeni harflerle başlayacağız."
Reisicumhur Hazretleri bu sabah saat 08.00'de Sivas Hükûmet Konağı önündeki alana geldi. Sivas Hükûmet alanını çevreleyen memurlar, öğretmenler, öğrenciler, askerler ve subaylar ile binlerce halkı başına toplayarak yeni harflerden imtihan ettikten sonra halk arasından yeni harfleri tanımayan bir kasaba ders verdi. On dakika içinde bu kasaba ismini yazmayı öğretti. Bunu gören halk da "Var ol Büyük Gazi!" diye tezahüratta bulundu ve şiddetle alkışlandı.
Sonra, Gazi, Belediye Reisi Hayri Bey'in sekiz yaşında ve Karahan adındaki oğluna imlâ yazdırdı. Çocuğun yanlışsız yazması ve düzgün okuması Gazi Hazretleri'ni memnun etti.
Tahrirat Müdürüne yeni harflerle şu cümleyi yazdırdı: "Memnuniyetle görülüyor ki, muhterem Sivaslılar Türkçe yazma ve okumayı güzelce öğreneceklerdir."
Gazi, Sivaslıların yeni harfleri öğrenme hususundaki gayretlerini takdir buyurduktan sonra saat 09:00 da halk, askerler ve öğrenciler tarafından hararetli bir tezahürat ile uğurlandı.
Halk Fırkası binası önünde kadın erkek binlerce halk tarafından etrafı çevrili olduğu halde tahta başında Kayserilileri imtihan etti. İmtihan olanlardan çoğu yeni harfleri öğrenmeye başlayalı beş on gün olmuştu. Buna rağmen verdikleri cevaplarda başarılı oldular. Reisicumhur Hazretleri memnuniyetini ve teşekkürlerini söyledi ve bir aya kadar herkesin okuyup yapacaklarına itimadı olduğunu ekledi. Bu sırada tahtaya da şu cümleyi yazdırdı.
"Seyahatim esnasında her yerde bilhassa köylerde gördüğüm hayrete şayan misaller hepimiz için ümittir."
TEKİRDAĞ'DAKİ YAZI DERSİ HAKKINDA DEMECİ
"...Tekirdağlı vatandaşlarım daha şimdiden yeni Türk harflerile yazıp okumayı hemen öğrenmişlerdir diyebilirim. Memurların kâffesini bizzat imtihan ettim. Sokaklarda ve dükkanlarda halk ile temrinler yaptık. Arap harflerile hiç yazmak, okumak bilmeyenlerin Türk harflerile derhal ünsiyet etmiş olduklarını gördüm. Henüz ortada salâhiyetter makamatın tasdikinden geçmiş bir rehber olmadan, henüz millet muallimleri delalet faaliyetine geçmeden, koca Türk Milleti'nin hayırlı olduğuna kanaat getirdiği bu yazı meselesinde bu kadar yüksek şuur ve intikal ve bilhassa istical göstermekte olduğunu görmek, benim için cidden büyük, ama çok büyük bir saadettir...
Az zaman sonra, yeni Türk harflerile, gözler kamaştırıcı Türk manevi inkişafının vâsıl olabileceği kudret ve itibarın, beynelmilel seviyesini, gözlerimi kapayarak şimdiden o kadar parlak görüyorum ki, bu manzara beni gaşyediyor."