• 📢 Merhaba Ziyaretçi.
    "Bahar geldi hoşgeldi 🌼🍃"
    konulu fotoğraf yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizleri de objektifinize takılan bir bahar resmiyle yarışmada görmek isteriz...

Atatürk'ün Kendisi Hakkında Özet

• Konuyu açan Konuyu açan emre
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

emre

Katılımcı

Mustafa Kemal Atatürk, kendisini "Türk milletinin bir hizmetçisi" olarak gören, idealist, disiplinli ve milli bir lider olduğunu ifade etmiştir. Kendi sözleri ve yazılarından yola çıkarak,​

Millete Adanmış Bir Lider

Atatürk, "Benim hayatta yegâne övüncüm, servetim, Türk olarak dünyaya gelmemdir." sözüyle milliyetçiliğini vurgulamıştır. Kendisini Türk milletinin bir hizmetçisi olarak görmüş, "Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir." diyerek kişisel övgüden çok fikirlerinin benimsenmesini önemsemiştir.
Akılcı ve Bilimsel Düşünen Bir Reformist

Atatürk, "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir." sözüyle bilime verdiği önemi belirtmiştir. Kendisi, dogmatik düşüncelerden uzak, akıl ve mantığa dayalı bir lider olduğunu her fırsatta vurgulamıştır. Yenilikçi ve çağdaş bir Türkiye için devrimci bir tutum sergilemiştir.
Disiplinli ve Kararlı Bir Asker

Asker kökenli olan Atatürk, disiplinli, planlı ve stratejik bir kişiliğe sahipti. "Zafer, 'zafer benimdir' diyebilenindir." sözüyle kararlılığını ortaya koymuştur. Aynı zamanda "Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır." diyerek tarih bilincinin önemine dikkat çekmiştir.
Mütevazı ve Halkın İçinde Bir Lider

Atatürk, "Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir." diyerek kendisi için yapılacak abartılı övgülerden kaçınmıştır. "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." sözüyle de halkın iradesine verdiği değeri göstermiştir.
İleri Görüşlü ve Vizyon Sahibi

Atatürk, "Yurtta sulh, cihanda sulh." ilkesiyle barışçıl bir dünya görüşüne sahip olduğunu belirtmiştir. "Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz." diyerek çağdaş ve laik bir toplum hedeflediğini açıkça ifade etmiştir.
Sonuç

Atatürk, kendisini Türk milletinin hizmetinde, akılcı, disiplinli, idealist ve mütevazı bir lider olarak tanımlamıştır. Ona göre en büyük eseri, Türkiye Cumhuriyeti ve çağdaş Türk toplumudur. "Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır." sözüyle de mirasının sonsuza kadar yaşayacağına olan inancını dile getirmiştir.

Atatürk'ün kendisi hakkındaki düşüncelerini en iyi yansıtan kaynaklar:

Nutuk (Kendi söylev ve demeçleri)

"Atatürk'ün Hatıra Defteri" (Şükrü Tezer)

"Atatürk'ün Kendi İfadeleriyle Hayatı ve Kişiliği" (Afet İnan)

Atatürk’e Göre Atatürk Kimdir?

Atatürk, kendisini şu şekilde tanımlar:
✅ Milliyetçi ve Türk milletinin hizmetkârı
✅ Akılcı, bilimsel ve çağdaş düşünen bir reformist
✅ Disiplinli, kararlı ve stratejik bir asker
✅ Mütevazı, övgüden uzak, milletine güvenen bir lider
✅ Devrimci ve geleceği gören bir vizyoner
✅ Barışçıl, ancak vatan savunmasında tavizsiz bir komutan

Atatürk’ün kendi sözleriyle kişiliğini anlamak için en iyi kaynaklar:
📖 Nutuk (Kendi söylev ve demeçleri)
📖 Atatürk’ün Hatıra Defteri (Şükrü Tezer)
📖 Medeni Bilgiler (Afet İnan’ın derlediği Atatürk’ün el yazıları)

Atatürk, "Benim en büyük eserim Türkiye Cumhuriyeti’dir" diyerek, kendisini bir milletin kaderini değiştiren bir lider olarak tanımlamıştır. Onun mirası, yalnızca geçmişte kalan bir kahramanlık hikâyesi değil, bugün ve gelecek için bir yol haritasıdır.

Geri