Nedir: Adından da anlaşıldığı gibi, bu Kalendula çiçeklerinin (Aynısefa çiçeği olarak da bilinir) özüdür. Antik çağlardan kalma bir teknikle bu çiçeğin özü elde edilir. Yalnızca, çiçeğin taze yaprakları, su ve bir yıkama sıvısı karıştırılır ve çay gibi demlenmesi beklenir. Sonra bitki özü konsantresi süzülür.
Ne işe yarar: Kalendula çiçeklerinin, doğal boya yapmaktan, salatalara renk ve ekstra besinler katmaya kadar birçok faydası vardır. Hepsinden iyisi, bu küçük çiçeklerin çok çeşitli tıbbi faydaları vardır ve bu sebeple yüzyıllardır hasadı yapılıp kullanılmaktadır. Genellikle çaylarda ve tentürlerde kullanılır. Diğer kullanım alanları da şöyledir:
• Çiçeklerin özü (doğal yağı) balsam ve krem haline getirilip doğrudan cilde uygulandığında, yaraları iyileştirmeye, iltihaplı ve hasarlı cildi yatıştırmaya, cildin nemlendirilmesi ve sıkılığını arttırmaya, yanık, çürük ve kesiklerin ve sebep oldukları küçük enfeksiyonların tedavisine yardımcı olur.
• Kalendula bitkisinden yapılan çaylar, konjonktivit, bebek bezi döküntüleri ve derinin diğer iltihaplı hastalıklarını tedavi etmek için kompres olarak kullanılır.
• Buna ek olarak, Kalendula özü, bazı antimikrobik etkiler gösterir ve ışınlama tedavisi gören kanser hastalarında akut dermatiti önlemeye yardımcı olur.
Nerede kullanılır: Bu kadar uzun ve etkileyici bir kullanım geçmişi varken, Kalendula ektsraktını vücut bakım ürünlerinde görmek hiç de şaşırtıcı değildir.. Bu son derece etkili, çok yönlü, çevre dostu üründür ve toksik değildir. Ve yetiştirmesi çok kolaydır. Çoğu toprağa ve birçok iklime tolerans gösterir ve aylarca bol miktarda çiçek açarlar.