Bağcılık Teknikeri
Kaliteli üzüm yetiştirilmesi ve üzümden şarap, sirke vb. Ürünlerin üretilmesinde ziraat mühendisine yardımcı olarak çalışan kişidir.
Görevleri
Yetiştirilecek üzüm cinsine uygun toprağı ve asmayı seçer, - asmaları aşılar, toprağı gübreler, - asmaları zararlılardan korumak için ilaçlama, zararlı otları temizleme gibi önlemler alır, - üzümlerin toplatılıp, kurutulması için uygun zamanı ve yeri belirler, - üzümleri yaş ve kuru olarak pazarlar, - üzümlerin işlenerek şarap, sirke, şıra, meyve suyu yapılması ile ilgili işleri yürütür.
Kullanılan alet ve malzemeler
Üzüm asması, - asmaları dikmek için kazıklar, kazıkları bağlamak için teller, - bel, çapa, - bağ makası, - haşere ilaçları, - İlaç püskürtme makinesi.
Mesleğin gerektirdiği özellikler
Bağcılık teknikeri olmak isteyenlerin; - biyolojiye özellikle botaniğe ilgili ve bu alanda başarılı, - açık havada çalışmaktan, bitki üretmekten hoşlanan, - bedence sağlıklı ve dayanıklı kimseler olmaları gerekir.
Çalışma ortamı ve koşulları
Bağcılık teknikeri bazan açık havada, bazan kapalı ortamlarda çalışır. Çalışırken, ziraat mühendisleriyle, gıda mühendisleriyle, meslektaşlarıyla, tüketicilerle iletişim halindedir.
Çalışma alanları ve İş bulma olanakları
Bağcılık teknikerleri kamu ve özel sektöre ait bağlar, şarap ve meyve suyu fabrikaları, tarım bakanlığına bağlı bağcılık araştırma enstitülerinde çalışabilirler. - ülkemizin bir tarım ülkesi olmasına karşın, ne yazık ki ziraat alanında yetişmiş elemanların işe yerleştirilmeleri oldukça güç olmaktadır. Ancak, teknik ziraatın gelişmesiyle bu alanda yetişmiş, bilgili elemanlara ihtiyaç artmaktadır.
Meslek eğitiminin verildiği yerler
Mesleğin eğitimi, üniversitelerin meslek yüksekokullarının bağcılık bölümlerinde verilmektedir.
Meslek eğitimine giriş koşulları
Meslek liselerinin çay teknolojisi, süs bitkileri, tarım, ziraat, genel ziraat, makine(tarım meslek lisesi), makine-tarım teknolojisi, peyzaj, tarım teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar bağcılık ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve öss puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.bunun için bu kişilerin ösym başkanlığınca yapılan öğrenci seçme sınavına (öss) girmeleri ve yeterli eşit ağırlıklı (ea) puanı almaları gerekir.
Eğitimin süresi ve İçeriği
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince; matematik, teknik resim, zirai botanik, zirai meteoroloji, bağ hastalıkları, analitik kimya, ekonomi, bağ ekolojisi, asmanın tanımı, bağ zararlıları, asmanın beslenmesi ve gübrelenmesi, bağlarda yabancı otlar, toprak bilgisi, bağ tesis tekniği ve bakımı, asma fidanı yetiştirme tekniği, şarap ve şıra teknolojisi, uygulamalı bağcılık, bilgisayar programlama, bağ klon seleksiyonu, üzüm değerlendirme ve ekspertiz, bağlarda mekanizasyon derslerini alırlar. Bağcılık programında amaç, daha çok uygulayıcı olarak, iyi kalitede üzüm yetiştirmek için toprağın ve asmanın seçilmesi, asmaların bakımı ve beslenmesi, üzümlerin toplanması, yaş ve kuru olarak pazarlanması, şıra ve şarap yapımı gibi işlerin yürütülmesinde ziraat mühendisleri ile birlikte çalışacak bağcılık teknikeri yetiştirmektir.
Meslekte İlerleme
Bağcılık ön lisans programını başarı ile bitirenler ösym tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde ziraat fakültelerinin bitkisel üretim lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
Kaliteli üzüm yetiştirilmesi ve üzümden şarap, sirke vb. Ürünlerin üretilmesinde ziraat mühendisine yardımcı olarak çalışan kişidir.
Görevleri
Yetiştirilecek üzüm cinsine uygun toprağı ve asmayı seçer, - asmaları aşılar, toprağı gübreler, - asmaları zararlılardan korumak için ilaçlama, zararlı otları temizleme gibi önlemler alır, - üzümlerin toplatılıp, kurutulması için uygun zamanı ve yeri belirler, - üzümleri yaş ve kuru olarak pazarlar, - üzümlerin işlenerek şarap, sirke, şıra, meyve suyu yapılması ile ilgili işleri yürütür.
Kullanılan alet ve malzemeler
Üzüm asması, - asmaları dikmek için kazıklar, kazıkları bağlamak için teller, - bel, çapa, - bağ makası, - haşere ilaçları, - İlaç püskürtme makinesi.
Mesleğin gerektirdiği özellikler
Bağcılık teknikeri olmak isteyenlerin; - biyolojiye özellikle botaniğe ilgili ve bu alanda başarılı, - açık havada çalışmaktan, bitki üretmekten hoşlanan, - bedence sağlıklı ve dayanıklı kimseler olmaları gerekir.
Çalışma ortamı ve koşulları
Bağcılık teknikeri bazan açık havada, bazan kapalı ortamlarda çalışır. Çalışırken, ziraat mühendisleriyle, gıda mühendisleriyle, meslektaşlarıyla, tüketicilerle iletişim halindedir.
Çalışma alanları ve İş bulma olanakları
Bağcılık teknikerleri kamu ve özel sektöre ait bağlar, şarap ve meyve suyu fabrikaları, tarım bakanlığına bağlı bağcılık araştırma enstitülerinde çalışabilirler. - ülkemizin bir tarım ülkesi olmasına karşın, ne yazık ki ziraat alanında yetişmiş elemanların işe yerleştirilmeleri oldukça güç olmaktadır. Ancak, teknik ziraatın gelişmesiyle bu alanda yetişmiş, bilgili elemanlara ihtiyaç artmaktadır.
Meslek eğitiminin verildiği yerler
Mesleğin eğitimi, üniversitelerin meslek yüksekokullarının bağcılık bölümlerinde verilmektedir.
Meslek eğitimine giriş koşulları
Meslek liselerinin çay teknolojisi, süs bitkileri, tarım, ziraat, genel ziraat, makine(tarım meslek lisesi), makine-tarım teknolojisi, peyzaj, tarım teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar bağcılık ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve öss puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.bunun için bu kişilerin ösym başkanlığınca yapılan öğrenci seçme sınavına (öss) girmeleri ve yeterli eşit ağırlıklı (ea) puanı almaları gerekir.
Eğitimin süresi ve İçeriği
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince; matematik, teknik resim, zirai botanik, zirai meteoroloji, bağ hastalıkları, analitik kimya, ekonomi, bağ ekolojisi, asmanın tanımı, bağ zararlıları, asmanın beslenmesi ve gübrelenmesi, bağlarda yabancı otlar, toprak bilgisi, bağ tesis tekniği ve bakımı, asma fidanı yetiştirme tekniği, şarap ve şıra teknolojisi, uygulamalı bağcılık, bilgisayar programlama, bağ klon seleksiyonu, üzüm değerlendirme ve ekspertiz, bağlarda mekanizasyon derslerini alırlar. Bağcılık programında amaç, daha çok uygulayıcı olarak, iyi kalitede üzüm yetiştirmek için toprağın ve asmanın seçilmesi, asmaların bakımı ve beslenmesi, üzümlerin toplanması, yaş ve kuru olarak pazarlanması, şıra ve şarap yapımı gibi işlerin yürütülmesinde ziraat mühendisleri ile birlikte çalışacak bağcılık teknikeri yetiştirmektir.
Meslekte İlerleme
Bağcılık ön lisans programını başarı ile bitirenler ösym tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde ziraat fakültelerinin bitkisel üretim lisans programına dikey geçiş yapabilirler.