Bahçenizi Bahara Hazırlayın

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Kışın soğuk günleri bize el sallayarak uzaklaşmaya başladı. Haydi doğa tutkunları, bahçeye çıkma zamanı. Yapılacak o kadar çok iş var ki!

Fideliklerden çıkardığınız çiçek fidelerinizi toprağa yerleştirme zamanı. Dikim malasıyla fide kök tüpünden daha büyük hacimde bir çukur açın. Çukurdan çıkan toprakla, azot, fosfor ve diğer elementleri de içeren kompoze granül gübrelerden bir tatlı kaşığı karıştırın. Bu karışımı çukura boşaltın. Fideleri dikin ve kök boğazını iyice sıkılaştırın. Ardından da can suyu verin.

■ Soğanları ve yumruları, toprak fungusları ve toprak altı zararlılarına karşı, uygun bir ürünün toz ya da solüsyonuna batırın. Kuruduktan sonra toprağa dikin. Toz ürünlerin daha başarılı olduğunu hatırlatalım.

■ Çiçek ve sebzelerin tohumlarını fide yastıklarına ekin.

■ Çim alanlardaki yamanacak kısımları hazır çim kalıplarıyla onarın. Tohumla onarmayı tercih ediyorsanız, kuşlar ile karıncalara karşı, örgü tel ve karınca önleyicilerle önlem alın.

■ Havuz ve sulama sistemlerindeki sızıntıları onarın. Ek yerleri ve kenar kaçaklarını gözden geçirin. Su bitkilerinin çürümüşlerini alın ve yeni bitkilerle takviye yapın.

■ Bahçenizdeki kuru yaprak ve dalları temizleyin. Ağaçlarınızın kabukları altında kışlayan zararlılara ve mantarlara karşı, piyasada bulunan ürünlerle ilaçlama yapın.

■ Çamlarda oluşan mantar ve zararlılara karşı uygun karışımları, dozuna dikkat ederek 2-3 hafta aralıkla ilaçlama yapın. Çamlarınızın gövdesinin toprakla birleştiği yerde, çamınızın büyüklüğüne göre, 1 ya da 1.5 metre çapındaki daireyi topraklı bırakın. Çim alanlarınızın çam dibine kadar yayılmasına izin vermeyin. Çam ağacınızın 1 ya da 1.5 metre çapındaki su çanağına iri çakıl taşları döşerseniz, hem görsel güzellik katmış, hem toprağın devamlı nemli kalmasını sağlamış, hem de çim alanların yayılmasını önlemiş olursunuz.


GÜBREYİ UNUTMAYIN!

■ Çimi gübrelemeye ayın üçüncü haftasında başlayın.

■ Bitkilerinizi gübrelerken şunlara dikkat edin: Yaprak ve sürgünün daha çok çıkmasını amaçladığınızda, NPK (Azot-Fosfor-Potasyum) 14/10/14 oranlı olarak kullanın. Çiçeklenme ve çoğaltmayı amaçladığınızda NPK (8/14/18) oranlı, kompoze gübreler tercih edin. Saksı çiçeklerinizde, yaprak ve sürgün için NPK (14/10/14), çiçeklenme için NPK (5/10/5) kompoze gübreyi tercih edin. 15 santimetre derinlikteki saksınız için yarım çay kaşığı verin. Saksı büyüklüğüne göre, ölçünüzü çay kaşığıyla oranlayarak artırın. Yeni saksı değiştirdiğiniz bitkilerinize dört hafta kimyasal gübre vermeyin.

■ Geçen yıl yapraklarında sararma (kloroz) gördüğünüz güllerinizin yaprak izdüşümüne göre, kök çukuruna çepeçevre demirli prepratlardan seçtiğiniz birisini, dozunu ayarlayıp, bir kova suda eriterek verin.

■ Ay sonuna doğru, ağaçlarınızdaki kurumuş ve hastalıklı dalları, canlı dokuya üç-dört santim geçerek budayın. Büyük yaraları aşı macunuyla kapatın. Kestiğiniz dalları bahçeden uzaklaştırın ya da imha edin.

■ Ayın üçüncü haftasından itibaren aşılayacağınız bitkilerin çeliklerini temin edip, aşılamalarınızı yapın. Aşı yaralarını rafya ya da özel kapatıcılarla iyice kapatın.
 
Geri
Top