Bakla Zehirlenmesine Dikkat

~meLek~

GalataSaray'ım
Manisa Sarıgöl Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Eroğlu bahar mevsiminin gelişiyle sofralardaki yerini alan bakla ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Dr. Eroğlu halk arasında bakla zehirlenmesi olarak bilinen rahatsızlığın adının 'Favizm' olduğunu söyledi. Bu rahatsızlığın kırmızı kan hücrelerinde bir enzim eksikliğine bağlı olarak görüldüğünü kaydeden Dr. Eroğlu "Bakla zehirlenmesi özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde bakla bol yetiştirildiğinden daha çok görülür. Baklanın içeriğinde bulunan güçlü bir antioksidan olan divicine kandaki enzim düzeyi düşük olan bireylerde kırmızı kan hücrelerinde parçalanmaya neden olur. Özellikle çiğ baklanın yenmesiyle oluşmakla birlikte kuru veya dondurulmuş bakla yenmesiyle hatta bakla tarlasındaki tozların solunmasıyla ya da süt veren annenin bakla yemesiyle bile enzim eksikliği tetiklenerek kişide belirti ve bulguların gelişmesine neden olabilmektedir" dedi.


YENDİKTEN 24 SAAT SONRAYA DİKKAT

Dr. Yasemin Eroğlu hastalığın ilk belirtilerinin genellikle bakla yenmesinden 5-24 saat sonra ortaya çıktığını ve sıklıkla 1-5 yaş arasındaki erkek çocuklarında görüldüğünü belirtti. Dr. Eroğlu "Baş ağrısı karın ağrısı halsizlik kırgınlık yüksek ateş kan değerlerinde ani düşüş gözlerde ve ciltte sarılık idrarın koyulaşması görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşlarına müracaat edilmelidir" diye konuştu.


ÇOCUKLUKTA KENDİNİ GÖSTERİR

Dr. Yasemin Eroğlu bakla zehirlenmesinin böbrek yetmezliğine bile neden olduğunu da kaydetti. Dr. Eroğlu "Hastalığa karşı kalıtsal yatkınlık hayat boyunca var olduğu halde hastalık en çok çocukluk devresinde kendini göstermektedir. Yeni doğan döneminde uzamış sarılığa neden olabilmektedir. Bu nedenle uzamış sarılığı olan yeni doğanlarda bu enzimin düzeyine bakmak gerekmektedir. Bakla zehirlenmesine yatkınlık olduğu basit bir kan testiyle belirlenebilmektedir" dedi.
 
Geri
Top