Balıkların servis edilmesi

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Su ürünlerinden hazırlanan yemekler, sofralarda çorba yoksa, yemek listelerinde ilk sırayı alırlar.

Davet sofralarında, çerez (ordövr) olarak etten ve tavuktan önce ilk yemek olarak soğuk servis yapılır. Balıklar, özel çatal bıçakları ile, yoksa yalnızca bıçak ve çatalla yenir. Bazan çatalla birlikte balık yemesini kolaylaştıran küçük metal çubuklar (dent) kullanılır. Yemekte, sıra balık servisine gelince tabakların, çatal ve bıçakların değiştirilmesi gerekir.

Sıcak olarak hazırlanan çeşitler, sıcak ve ısıtılmış dağıtım tabaklarında, soğuk olarak yenilecek olanlar en az iki saat buzdolabında bekletildikten sonra servis edilir.

Kızartma ve tava balıklar, yağları süzdürülmüş olarak, sıcak dantel kâğıtlar yayılmış, kayık biçimi dağıtım tabaklarında, güzel biçimlerde şekillendirilmiş, limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süslenmiş olarak servis yapılır.

Kızartma ve tava balıkların sunuluşlarında maydanoz, tere, roka ve limon sostan başka sos servisi yapılmaz.

Tereyağıyla yapılan tava balıkların filetoları, dağıtım tabağında üzerine yakmadan kızdırılmış tereyağ, limon, su karışımı sıcak sıcak servis anında gezdirilir. Sarı kabukları çıkarılarak, incecik doğranmış ve kıyılmış maydanoza bulanmış limon dilimleri yerleştirilir.

Izgara, haşlama ve fırında pişmiş balıklarla her çeşit sebze garnitürleri ve balık yemekleri için uygun olabilen soslar, en taze durumda ve özel sos kabında servis yapılır.
 
firinda-cupra.webp
Balıkları süsleme, lezzet, görünüş ve besin değerlerini arttırmak maksadıyle salça ve garnitürler hazırlanır.
Balıklar umumiyetle kayık servis tabaklarına konur, etrafına renk uyumu düşünülerek çeşitli garnitürler ve uygun salçalar ya balığın üzerine dökülmüş veya servis takımının salçalığına konulup balıkla beraber servis yapılır.
 
Özellikle resmî davet ve büyük sofralarda balık verilecekse, hemen her servisin, yani her bir davetlinin tabağının sağ ve soluna, balık çatal ve bıçaklarını yerleştirmeyi unutmamamız gerekir. Özel davetlerde ise zorunluluk söz konusu değildir. (Doğal olarak balık çatal bıçağı bulunmadığında). Fakat her ne şekilde olursa olsun, balığa bıçakla dokunmak veya kesmek doğru değildir. Sofraya balık çatal bıçağı konulmamış ise, balığı ayırma, orta büyük kılçığı çıkarma, balığı çatala yerleştirme işlerini, küçük bir ekmek parçasının yardımı ile yapmak olanaklıdır. Ancak her defasında o ekmek parçasını da balık ile birlikte yemekliğimiz gerekir. Doğrusu, balık bıçağı dediğimiz araç da bıçaktan az farklı bıçak şeklinde bir gereçten başka bir şey değildir. Bu da ancak balıkları kesmekten fazla ayırmak için kullanılmaktadır. (Pişmiş bir balığı kesmeye gerek yoktur).
Sonra balık yerken, bunların kılçıklarını, uluorta tabağın her bir tarafına bulaştırmak kesinlikle doğru değildir. Yerken bu kılçıkları, tabağın bir tarafında toplamamız ve balığı yiyip bitirdikten sonra da bunları tabağın orta kısmına doğru itmemiz gerekir.
Balıkları, çorba ve yumurtadan sonra, et ve tavuktan önce servis yapmalıdır.
 
Düzenleyen yönetici:
Geri
Top