Balmumu heykelciliği
Balmumu heykel
Balmumu heykel
Balmumu heykel, tarihi Romalılar zamanında ölen kişinin yüzünün şeklinin alınarak, odanın bir köşesinde saklanmasına dayanan balmumundan yapılmış heykel.
Balmumundan bir heykel ve asıl kişi
Balmumu, yumuşak ve şekil alıcı özelliği nedeniyle, kalıp çıkarma amaçlı çok eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Romalılar döneminde başlayan balmumu mask geleneği daha sonraları geliştirilerek, boyama yoluyla daha gerçekçi heykellere dönüşmüştür.
Dünyanın birçok yerinde balmumundan yapılmış heykellerin bulunduğu müzeler vardır. Burada ünlü kişilerin gerçeğe çok yakın heykelleri sergilenmekte ve çok büyük ilgi çekmektedir.
Balmumu heykelciliği, Eski Yunanistan, İskenderiye ve Roma'da biliniyordu. Balmumundan adak eşyaları, tanrı heykelcikleri (laris'ler , penates), atrium'da sergilenen ata büstleri, çeşitli çiçek, mjyve ve hayvanları temsil eden ve daha çok beğenildiği için çoğu zaman boyanan küçük figürler yapılıyordu. Roma, çok usta balmumu heykelcilerine sahip olmasıyla ünlüydü. Columella, bunların kullandıkları çeşitli yöntemleri sayar. İtalya'da özellikle Floransa'da çok tutulan bu sanat, Rönesans döneminde değerli yapıtlar meydana getirdi. Balmumu heykelciliği, bugün artık yalnızca maketler ve anatomik parçalar yapımında kullanılmaktadır.