JavaScript devre dışı bırakıldı. Daha iyi bir deneyim için, devam etmeden önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser .
BASİT YÜZDE HESAPLARI
Ticari hayatta bazı sayısal değerlerde 100 sayısı esas alınarak karşılaştırma yapılır. Bu karşılaştırma sonucunda istenen değerler hesaplanır.
Yüzde Tutarının Hesaplanması
Yüz sayısı esas alınarak belirlenen tutarın hesaplanmasıdır.
Örnek 1: Bir kitapçı, tanesini 20,00 YTL ye sattığı sözlüklerde % 15 indirim yaptığına göre yaptığı indirim tutarı ne kadardır?
Aynı işlemi formül kullanarak da yapabiliriz:
Örnek 2: Bir öğrenci, 180 sayfalık resim defterinin % 70ini kullandığına göre resim defterinin kaç sayfası kullanılmamıştır?
Aynı problemin formül kullanarak çözümü
Yüzde Payının Hesaplanması
Yüz sayısı esas alınarak belirlenen oranın hesaplanmasıdır.
Örnek 1: Ayşeye annesi 30 tane fındık vermiştir. Ayşe bu fındıkların 6 tanesini arkadaşına verdiğine göre fındıkların % kaçını arkadaşına vermiştir.
Aynı problemin formül kullanarak çözümü
Örnek 2: Bir yıllığına bankaya yatırılan 700,00 YTL yıl sonunda faizi ile birlikte 819,00 YTL olduğuna göre % kaç faiz getirmiştir.
819,00 700,00 = 119,00 YTL faiz miktarı
Aynı problemin formül kullanarak çözümü
Temel Sayının Hesaplanması
Değerlendirmede esas olarak alınan 100 sayısının karşılığı olan değerin hesaplanmasıdır.
Örnek 1: Bir ürün satış fiyatı üzerinden % 12 indirim yapılarak satılmıştır. İndirim miktarı 36,00 YTL olduğuna göre bu ürünün indirimden önceki satış fiyatını bulunuz
Aynı problemin formül kullanarak çözümü
Örnek 2: Bir bakkal, dükkânında satmak için aldığı pirincin % 40 ının istediği kalitede olmadığını görerek iade etmiştir. Geriye 18 kg pirinç kaldığına göre iadeden önceki pirinç miktarı kaç kilogramdır.
% 40 ı iade edildiğine göre geriye kalan piriç miktarı birim olarak 100 40 = 60tır.
Aynı problemin formül kullanarak çözümü
Katma Değer Vergisinin ( K.D.V. ) Hesaplanması
Katma Değer Vergisi tüketim malları üzerinden alınan vergidir.
Örnek 1: Bir ürünün satış fiyatı KDV ( Katma Değer Vergisi ) içinde 130, 00 YTL olduğuna göre KDVsiz satış fiyatını bulunuz. ( KDV oranı % 18 dir.)
KDV oranı % 18 olduğuna göre
Örnek 2: Bir ürünün satış fiyatı KDV ( Katma Değer Vergisi ) hariç 150 ,00 YTL olduğuna göre KDV li satış fiyatını bulunuz. ( KDV oranı % 18 dir.)
KDV oranı % 18 olduğuna göre
Örnek 3: Bir ürünün satış fiyatı KDV ( Katma Değer Vergisi ) içinde 70 ,00 YTL olduğuna göre KDV siz satış fiyatını bulunuz. ( KDV oranı % 8dir.)
KDV oranı % 8 olduğuna göre,
Örnek 4: Bir ürünün satış fiyatı KDV ( Katma Değer Vergisi ) hariç 45, 00 YTL olduğuna göre KDV li satış fiyatını bulunuz. ( KDV oranı % 8 dir.)
KDV oranı % 8 olduğuna göre