Bebek bakımıyla ilgili rahatlatıcı ipuçları!

Papatya

V.I.P
V.I.P


Bebeğinize bakarken unutmamanız ve bilmeniz gerekenleri hatırlatıyoruz. Ama en başta sevginizi ve güleryüzünüzü eksik etmeyin ve bebeğinize bunu yansıtın. Unutmayın mutlu anne, mutlu bebek demektir.

Yeni anneler her ne kadar bebek bakım eğitimi alsalar da bebeklerini kucaklarına alınca panikleyebilir ve şaşırabilirler. Bu normaldir. Hatırlamanız ve bilmeniz gereken bazı ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.

Her zamansız ağlama kolik anlamına gelmez
Kontrol edilemeyen ve aniden başlayan ağlamalar akla hemen kolik’i getirebilir. Ama telaşlanmaya gerek yok. Geçici olan bu ağlamalar bebek reflüsünü de düşünmenizi gerektirebilir. Doktorların vereceği basit gaz ilaçları bunun geçmesini sağlayacaktır.

Bebeğinizi sık sık kucağınıza alın
Bebeğinizi kucağınıza almak, onu rahatsız etmez aksine kendini güvende hissetmesine ve sizin sevginizi anlamasına neden olur. Ayrıca sebepsiz ağlamalarını azaltacak, kolik zamanlarında sakinleşmesine de yardımcı olacaktır. Sevgi ile kucağa alınan bebekler, ileride de kendine güvenli, başarılı bireyler olacaktırlar.

Biberon steril etmekten bıktıysanız
Biberonları her zaman steril makinasında steril etmek zorunda değilsiniz. Temiz tencereye beyaz sabun rendeleyin ya da granül sabunlardan biraz döküp ateşte 5 dakika boyunca kaynatın. Daha sonra, sadece suyun içinde bekletin. Steril olacaktır, bundan emin olabilirsiniz.

Müziği unutmayın
Bebeğinize müzik dinletmeyi bir alışkanlık haline getirin. Klasik müzik, hafif ve gevşetici müzikler bebeklerin rahatlamasını ve kolayca uykuya dalmasını sağlayacaktır. Sadece evde değil, arabada da bebek için klasik müzikleri çalmayı unutmayın.

Bırakın yere bassın
Ayakkabı giydirmek için acele etmeye gerek yok. Bebek, tam yürümeye başlamadan ayakkabı giydirmek gereksizdir. Çıplak ayakla yere basmak, bebeğin ayak kaslarının güçlenmesini sağlar. Yürümeye başladığında da yumuşak ayakkabı tercih edilmeli. Uygun ayakkabı; ortaya doğru katlandığında kolayca katlanabilmelidir. Tabanı sert ayakkabılar bebek için uygun değildir.

Her zaman pamuklu kıyafet giydirin

Bebeğin kıyafetleri her zaman % 100 pamuklu olmalıdır. Yün, sentetik, polyester cinsi kumaşlar bebeğin narin cildine hasar verebilir. Ayrıca alerji riskini ortaya çıkarır.

Banyo için akşamı bekleyin
Akşam yatmadan önce banyo yaptırmak bebeği rahatlatır ve huzurlu uyumasını sağlar. Banyo, bebek açken yaptırılmalı. Sonrasında bakımı tamamlanan bebeği besleyip uyutmalısınız.

Yaşa göre oyuncak seçin
Oyuncak alırken mutlaka üzerindeki yaş sınırını dikkate alın. Çünkü oyuncaklar, çocukların zihinsel gelişimine yönelik tasarlanmış olduğu gibi güvenlik de düşünülmüştür. İlk bir yaşta bebekler, ellerine geçen her şeyi ağızlarına atarlar. Dolayısıyla küçük parçalar içeren bir oyuncağın, bu yaş grubundaki bebeğin eline verilmesi, bebekte boğulmaya neden olabilir.

Televizyon önünde yemek yedirmeyin

Yemek yedirmek için televizyon karşısına bebeğinizi oturtmayın. Yemek saati mama sandalyesinde ve sizlerle beraber olmalıdır. Bebeğin bunu anlamadığını düşünmeyin. Alışkanlıklar ve damak tadı oluşumu bebek çağlardan başlayarak oluşuyor.

Başka bebeklere bakıp kıyaslama yapmayın
Annelerin yaptığı bu büyük yanlışı kesinlikle siz yapmayın. Her bebeğin gelişimi aynı değildir. Mesela bazı bebekler 10'uncu ayında yürümeye başlarken, bazı bebekler 12'nci ayında yürür. Ya da bazı bebekler erken konuşmaya başlarken, bazı bebekler daha geç konuşur. Bu tip gelişimler bebekler arasında fark gösterebilir. Bu nedenle anne ve babaların bebeklerini başka bebeklerle mukayese etmesi yanlıştır.

Yastık ve yorgan kullanmak gerekmez
Prensip olarak bir yaşına kadar yorgan, iki yaşına kadar da yastık kullanmamak gerekir. Bebeğin yatağı sert, çarşafı gergin serilmiş olmalıdır. Üstüne üşümemesi için uygun kalınlıkta örtü örtmek gerekebilir ama bu örtü, ayağıyla itip açabileceği ağırlıkta olmalıdır.

Kakasını beslendikten hemen sonra yaparsa telaşlanmayın

Son derece normal ve fonsiyonel olan bu süreçde telaşlanmaya gerek yok. Bebek beslendikten sonra bağırsakları harekete geçer. Sindirim ya da emilim bozukluğundan şüphe etmenize de gerek yok.

Bırakın parmağını emsin
İçgüdüsel emme hareketi bebeklerin rahatlamasını sağlar. Parmağını emen bebeğe sınırlama getiremezsiniz. 2 yaşında kendiliğinden bırakacak olan bebeğin diş ve çene yapısı zarar görecek diye endişelenmek gereksiz. Çene yapısı bozukluğu, genetiktir.

Geceleri beşikte sizin yanınızda uyumasına izin verin
Ev müsaitse gün boyu kendi odasında bebeğe bakmak, orada uyutmak ama gece olunca annesinin yanında portatif bir yatakta uyumasına izin verin. Bunun faydası da anne sütünün kesilmesiyle çocuğun odasına kolay uyum sağlamasıdır. Eğer devamlı annenin odasında kalırsa anne sütü kesildikten sonra ayrılması çok zor olur.

6 ay anne sütü verin
İlk altı ay sadece anne sütü, altıncı aydan sonra uygun ek gıdalara geçerek, emzirmenin de en az iki yaşına kadar sürdürülmesi temel prensibimiz olmalıdır. Tıbbi bir engel olmadığı sürece her anne emzirebilir. Sütü artıracak özel bir gıda yoktur. Sütün artmasını sağlayan; sık emzirme, annenin dinlenmesi ve annenin özgüveninin olmasıdır.

 
Geri
Top