• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Bebek Ürünlerinde Kanserojen Madde Şoku!

~meLek~

GalataSaray'ım
Anne babalar dikkat! Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bazı markalarda yapılan incelemeler sonucunda bebek ürünlerinde kanserojen maddeye rastlandığını açıkladı.

İstanbul'da şok! Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İstanbul'da yoğun olarak alışveriş yapılan satış noktalarında satılan bazı markalar üzerinde yaptığı incelemenin sonuçlarını açıkladı. Buna göre satılan bebek ürünlerinde kanserojen madde şoku ortaya çıktı. Yaklaşın bin 500 civarında ürün incelenirken bazı markalara ait bebek ürünlerinde kanserojen 'ftalat' maddesine rastlandığını duyurdu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı yaptığı yazılı açıklamada 9 Mayıs’ta İstanbul’da tüketicilerin yoğun olarak alışveriş yaptıkları satış noktalarında bebek ürünleriyle ilgili olarak denetimler yapıldığını belirtti.

Denetimlerde başta mama önlükleri alıştırma külotları banyo malzemeleri yatak çarşafları alt değiştirme minderleri olmak üzere bin 500 civarında ürünün incelendiğini ifade eden Yazıcı riskli görülen 13 farklı markaya ait üründen numune alınarak teste tabii tutulduğunu kaydetti.

Mama önlüğü alt değiştirme minderi ve alıştırma külotlarından oluşan 4 farklı markanın 500 ürününde izin verilen limitlerin üzerinde ftalat maddesi tespit edildiğini bildiren Hayati Yazıcı söz konusu ürünlerin piyasadan toplatılması ve bertarafıyla ilgili idari işlemlere başlandığını ifade etti.

Bakanlığın piyasa gözetimi faaliyetlerinin bununla sınırlı olmayıp yılbaşından bu yana çocuk ürünlerinde taşıdıkları kimyasal ve fiziksel riskler açısından denetimler yapıldığını anımsatan Yazıcı şubat ayında çocuk giysilerinde ciddi boğulma riski oluşturan boyun kordon ve bağcıkları yönünden denetimler yapıldığını ve denetimlerde 471 çocuk giysisinden 66’sının güvensiz bulunduğunu kaydetti.

Mart ayında 0-3 yaş bebek ayakkabıları ve bebek giysilerinde kimyasal riskler yönünden denetim yapıldığını belirten Yazıcı 17 farklı marka ayakkabının 6 modelinde 10 farklı bebek giysisinin ise 4 modelinde limitlerin üzerinde fitalat tespit edildiğini bildirdi.

Nisan ayında 3-12 yaş çocuk ayakkabılarında kimyasal riskler incelendiğini kaydeden Yazıcı şunları kaydetti:

“36 ayakkabı azo boyar ve fitalat testlerinden geçirilmiş ve güvenli oldukları tespit edildi. Yine nisan ayında tekerlekli çocuk arabaları ve yürüteçler denetlendi.

150 adet çocuk arabasının tamamının güvenli olduğu 62 adet yürüteçten 1 tanesinin ise güvensiz olduğu tespit edildi.

Nisan ayında ayrıca çocuklar için risk oluşturabilecek yiyecek taklidi ürünlerle ilgili olarak denetimler yapılmış 105 farklı ürün incelendi. Saydığımız denetimlerde mevzuata aykırı bulunan ürünlerle ilgili olarak üretici veya ithalatçıları ile temasa geçilerek gerekli önlemlerin alınması sağlanmaktadır. Mayıs ayında ise bebek karyolaları ve beşiklerle ilgili Türkiye’nin çeşitli yerlerinde denetimlerimiz devam etmektedir.”

Bakanlığın kurulduğu 2011 yılı haziran ayından bu yana piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin aralıksız devam ettiğine dikkati çeken Yazıcı her sene farklı sektörler seçilerek denetimlerin yapıldığını söz konusu sektördeki yıllar içindeki iyileşmenin takip edildiğini ifade etti.

FTALAT NEDİR?
Ftalik asidin monohidrik alkoller ile yaptığı diesterlere ftalatlar deniliyor. Genellikle plastiklerin esnekliğini arttırmak için kullanılıyor.

Ftalatlar; vinil ve plastik kaplarda gıda ambalajlarında ev eşyalarında sabun losyon gibi birçok vücut bakım ürününde kullanılıyor.

En çok bilinen ftalat DEHP [di(2etilheksil)] ftalat’ın insanlarda kansere neden olduğu IARC (Internatıonal Agency For Research on Cancer–Uluslararası Kanser Araştıma Ajansı) tarafından kabul edildi.
 
Geri
Top