Bebeklerde Beta Virüsü

  • Konuyu açan Konuyu açan BeReNN
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

BeReNN

Alyam?
Özel üye
bete virüsünün yaptığı hastalıklar - A gurubu beta hemolitik streptokok - çocuklarda sreptokok enfeksiyonu - beta virüsü bulaşma nedenleri-bete virüsü nedir

Matematik denklemi gibi biri isim; Beta. Üstelik bir mikrop adı. Ama tıp uzmanları ona ‘A gurubu beta hemolitik streptokok' diyor. Beta; tehlikeli bir mikrop. Hem bulaşıcı hem de ciddi sorunlara yol açıyor. Özellik de çocukları ve genç erişkinleri seviyor diyebiliriz.

Bulaşma yöntemi çok basit; toplu halde bulunduğumuz okul, sinema salonu gibi kapalı ve havasız mekanlardan hoşlanıyor. Havada rahatlıkla gezinebiliyor. Ayrıca bu mikrobu taşıyan kişinin hapşırması, öksürmesi ve hatta sizinle yakın mesafeden konuşması bile yetiyor. Tabii bulaşma yollarından biri de; öpüşme... Yani her türlü yolla bulaşmak gibi bir özelliği var.

Beta, özellikle kış aylarında görülüyor. Nedeni ise basit; kapalı mekanların yeterince havalandırılmamış olması. Ama çocuğunuzun boğazında farkettiğiniz her iltihabın nedeni değil. Uzmanlara göre ateşle beraber görülen her boğaz enfeksiyonunun ancak yüzde 10-15'i betaya bağlı enfeksiyon sayılıyor. Ancak eğer çocuğunuz okula gidiyorsa, hastalığı kapma ihtimalinin daha yüksek olduğunu tahmin edersiniz...
Belirtileri

Diyelim çocuğunuz beta mikrobunu aldı. Ama belirtilerin görülmesi 10 günden sonra başlıyor. Betadan şüphelenmeniz için öncelikle şu belirtilerin olması gerekiyor; boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, iştahsızlık, halsizlik, karın ağrısı, bulantı ve kusma. Çene altı bezeleri şişiyor, eklemlerde ağrı ve hassasiyet oluşabiliyor. Bu şikayetlerin doğal sonucu da çocuğunuzun halsizlikle beraber yemek içmek önerileriniz reddetmesi...

Peki boğazına bakarak anlaşılır mı? diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü aynı belirtileri gösteren bazı hastalıklar var. Örneğin, kızıl gibi. Ayrıca sinüzit, farenjit, tonsillit, orta kulak iltihabı ve çeşitli akciğer enfeksiyonları da aynı sonuca yol açabilir. İşte bu yüzden hastalanan çocuğa teşhis koymak için genellikle, boğaz kültürü isteniyor. Ama bu kültür sonucunun temiz çıkması sizi sevindirmesin. Çünkü mikrop, bademciğin girintilerinde ya da içinde saklanabildiğinden doğru alınmamış da olabilir. Mikroptan tamamen kurtulduğunuzu anlamanın yolu; tedavi olduktan sonra birer hafta arayla yapılan üç ayrı kültürün de temiz olması.

Tedavi
Hastalanan çocuğunuz eğer tedavi görüyorsa boğaz ağrısı ve ateşinin 3 ile 5 gün arasında düşeceğini bilmelisiniz. Ancak tamamen iyileşme zamanı; 1-2 haftayı bulabiliyor. Antibiyotik ilacın yer aldığı tedavi süresi; ortalama 10 gün.

Mutlaka yok edilmeli!
Beta mikrobunu önemli kılan nokta; tedavi edilmezse başka hastalıklara yol açma ihtimali. Eksik bırakılmış tedavi sonrasında, ateşli romatizma, kalp romatizması, eklem ve böbrek iltihapları oluşabiliyor.

alıntı
 
Geri
Top