• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Bebeklerde Gaz Sancısı - Kolik

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Bebeklerde Gaz Sancısı - Kolik

Annelerin yedikleri ile bebeklerin gazı alakalı mıdır?

Bebeğini sütten kesmemiş kadının aldığı gıdalar ile gaz sancısı arasında olan ilişki tam anlamıyla ispatlanamamıştır. Ancak bazı teoriler ileri sürülmektedir. Örneğin aşırı inek sütü ve ya süt ürünleri tüketen anneler de eğer çocukta bir enzim ve ya süt proteinine karşı alerjik reaksiyon ya da sütte ki şekere karşı yani laktoza karşı reaksiyon var ise bebek gaz sancısı yaşayabilir. Bunları ayırmakta fayda olabilir. Şayet böyle bir olasılık var ise annenin inek sütü ve inek sütü ürünlerinden uzak durması hem bebek hem de kendisi için yararlı olacaktır. Fakat bu nadir görülen bir olaydır. Esas etken olarak burada gıdaların gaz yapıp yapmadığı için oynadığı rol tespit edilememiştir.

Sigara içen anne ya da yanında sigara içilen annenin, sigara içmemesi ya da yanında sigara içilmemesi gerekmektedir. Sigara da bulunan nikotin süte çok çabuk geçeceğinden bebekte gaz sıkışması olmaması için annenin derhal sigarayı bırakması ya da yanında içilmemesi gerekmektedir.
Bazı anneler kahve, çikolata gibi kakaolu ürünleri çok tükettiği bu gıdaları fazla aldığı zaman gaz sancısı uyarılabilmektedir. Gaz sancısını önlemek için emzirme döneminde bulunan annenin çay kahve ya da çikolata gibi gıdaları aşırı tüketmemesi gerekmemektedir.

Bebeklerde oluşan gaz sancısının tedavisi var mıdır?


Bebeklerde oluşan gaz sancısına kolik demektedir. Bebekler de oluşan bu gaz sancısının nedeni henüz tam olarak ispatlanamamıştır. Bu nedenle tedavi için de tam kesin bir tedavi yöntemi geliştirilmemiştir. Zaten bebekler de oluşan gaz sancısı için yoğun bir tedaviye gerek yoktur. Bebekler de oluşan gaz sancıları genellikle 2 ya da 3. Aydan sonra azalmakta zaman içerisinde ise tamamen kaybolmaktadır. Önemli olan bebeğin sancısını her süt emmesinden sonra alabilmektir.

Bebeklerde oluşan gaz sancısını nasıl alabiliriz?


Bebekler de oluşan gaz sancısını her emzirmeden sonra bebeği dik bir şekilde omuz ve göğüs hizanıza yatırın. Ardına bebeğin sırt kısmını yumuşak ve dairesel hareketler ile yavaşça ovalayın. Bebeğin rahatlamış olmasını belli eden gaz sesini duyana kadar bu işleme devam edin.
Şayet omuz kısmınıza almak istemezseniz ya da belinizde oluşan ağrılardan şikâyetçi iseniz oturduğunuz yerde dizlerinizin üzerine yüzükoyun koyduğunuz bebeğinizin yine sırtına yumuşak ve daireler hareketler ile ovalayın. Bu şekilde bebeğin rahatladığını ve gazını çıkardığını göreceksiniz.
 
Geri
Top