Begonya Çiçeği - Begonya Hakkında

Suskun

V.I.P
V.I.P
Begonya Rex, yarı gölge ortamında parlak ve alıcı renkleri ile balkon ve bahçelerinizi süsleyecek iyi bir bitki seçimidir.

Toprak isteği: Asit karakterli topraklardan hoşlanır. Toprak, dişli nehir kumu, yaprak çürüntüsü, az miktarda bahçe toprağı karışımı olmalıdır.

Begonya.webp

Su isteği: Begonyalar genellikle su isteyen bitkilerdir. Özellikle yaz aylarında yapraklara su püskürtülmesinde yarar vardır. Nisbi rutubeti yüksek yerlerden hoşlanırlar.

Isı isteği: Bütün türleri için 16-21 C ısı gereklidir.

Işık isteği: Yarı gölge bitkisidirler. Direk güneşten hoşlamazlar.

Gübrelenmesi: Yumrulu begonyalar, 5ve 7. aylar arası haftada bir kez 3-4 gr karışık gübre 1 lt suda eritilerek verilmelidir.

Çiçek açan begonyalar, yazın çiçek açanlar 5-9 aylar arası haftada bir kez 2-3 gr. karışık gübre 1 lt. suda eritilerek gübrelenir. Kışın çiçek açanlar 5 ve 8. aylarda haftada birkez 3-4 gr. karışık gübre 1 lt. suda eritilerek verilir.

Yaprak begonyalar, 5 ve 8 aylarda birkez 2 gr. Azotça fakir gübre ile gübrelenir. Begonya türlerinin hemen hepsi genellikle "mavi küf" hastalığına karşı dayanıksızdır.

Enfekte olmuş bitkiler diplerinden ayrılmalı ve gerekli kimyasal mücadele fungisitlerle %0.1 nisbetinde suda eritilerek 24 saat ara ile uygulanmalıdır.

Bitkilerde fazla yaprak dökülmesi görüldüğünde nisbeten daha aydınlık bir yere aktarılmalı, ancak direk güneşe karşı bırakılmamalıdır. Fazla sıçak ve kurak havalarda yapraklara su püskürtülmemelidir.
 
Katmerli Açan Begonya (Begonia Elatior)
Begonyagillerdendir. Anavatanı bilinmemektedir. Begonyaların yaprakları yeşil, kimi zamanda koyu kırmızı renkte olur. 35-40 cm kadar uzayabilir ve uzun yıllar çiçek açabilirler. Gül gibi katmerli olan çiçekleri koyu kırmızı, pembe, sarı veya beyaz renklerdedir.

Uygun toprağa yapraklarının daldırılmasıyla çoğaltılırlar. Bitkinin yapraklarında küllü mantar lekeleri görüldüğünde, bu yapraklar hemen koparılır ve bitkinin havalandırma koşulları ile diğer isteklerinin karşılanışı kontrol edilir.

Katmerli Açan Begonyaların Yetiştirilmesi için Gerekli Şartlar:

Toprak: Bu tür begonyalar, asit nitelikli ve zengin karışımlı toprakları sever. Bitkiye uygun toprak hazırlamak için humusça zengin bahçe toprağına, kaba dere kumu ve yaprak çürüntüsü eklenir.

Su: Çiçek açtığı dönemler boyunca bitki bolca sulanmalı ve yapraklarına su püskürtülmelidir.

Işık: Bu tür begonyalar, yarı gölge yerleri severler. Üzerine doğrudan gelen güneş ışığı karşısında bırakılmamalıdır.

Sıcaklık: Ilık ve havadar yerleri seven bitki, çok havasız ortamlarda kesinlikle bırakılmamalıdır.

Gübre: Bu cins begonyalara ilkbahar ve yaz mevsimlerinde, ayda iki kez standart sıvı gübre verilir.

Saksı Değiştirme: Bu türe yıllık bitki işlemi uygulanır. Çiçek açma dönemi bitip de bitki bozulmaya başlayınca gözden çıkarılır
 
  • Çok fazla sıcak ya da çok fazla soğuğu sevmeyen bir bitkidir.
  • Kış aylarında bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına düşmemelidir.
  • Kış aylarında bitki aşırı soğukta korunarak , susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.
  • Yaz aylarında bitkinin su ihtiyacı giderilmeli ve günde en az iki kez su verilmelidir.
  • Bitki her defasında aynı ölçekli kap ile sulanmalıdır.Ne çok fazla ne de çok az.
  • Sulamalar aynı günde ve aynı miktarda yapılmalıdır.
  • Çok soğuk kış günlerinde çok soğuk su verilmemelidir.
  • Sık sık saksı değiştirmek ve büyük saksı kullanmak begonyanın büyümesine ve
  • gelişmesine en büyük engeldir ..Dikkat edilmesi gerekir...

 
Geri
Top