Bel ağrısından korunmanın yolları

Mavi Gül

ѕση_¢ıqℓıк
Özel üye
Bel ve boyun ağrısından korunmak sandığınız kadar zor değil! Yapacağınız birkaç değişim sizi bu ağrılardan kurtaracaktır.


Toplumda çok yaygın olan bel ağrılarını, hemen hemen herkes hayatının herhangi bir döneminde hafiften çok şiddetliye doğru yayılan bir yelpazede yaşayabiliyor. Günümüzde toplumun daha hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemesi ve kilo artışı, bel ağrısını tetikleyen nedenler arasında yer alıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, bel ağrısından korunmak için pratik önerilerde bulundu.

Bel ve boyun ağrısının en sık görülen nedenini (yüzde 85-90) vücudun yanlış kullanımına ve kötü duruşa bağlı olarak yumuşak dokuların (kaslar, bağlar, eklemler gibi yapıların) zorlanması oluşturuyor. Doğumsal bozukluklar, travma ve buna bağlı kırıklar, bel ve sırt disk hastalıkları, bel ve sırt kireçlenmesi, omurların kayması, romatizmal hastalıklar, osteoporoz gibi kemik hastalıkları, yumuşak doku romatizması, tümörler ve enfeksiyonlar da bel ve sırt ağrısına neden oluyor.

Hareketsiz yaşam ve kilo artışı bel ağrısını tetikliyor
Özellikle son yıllarda bel ağrılarında görülen artışa yüksek oranda hareketsiz yaşam tarzı, kilo fazlalığı ile birlikte bel ve sırt kaslarının zayıflayarak bel bölgesine binen yükün artması yol açıyor. Farklı nedenlere bağlı farklı bel ağrıları görülse de, toplumda bel ağrılarının çoğunlukla bel fıtığından kaynaklandığına dair yanlış bir inanış var. Oysa bel ağrılarının çok azı bel fıtığından kaynaklanıyor. Genellikle genç yaşlarda bir yerden düşme, ağır kaldırma veya spor sırasında ters bir hareket yapma gibi durumlarda aniden ortaya çıkan bel fıtığı, özellikle orta yaş ve üstünde hiçbir zaman tek başına görülmüyor.

Kimler bel ve sırt ağrısına daha yatkındır?
Bel ve sırt ağrısına yatkınlığının işle ilgili, kişisel ve psikolojik olmak üzere üç grupta nedenleri olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Semih Akı şunları söyledi.

“Bel ve sırt ağrısına neden olan faktörleri işle ilgili, kişisel ve psikolojik olmak üzere üçe ayırabiliriz. İşle ilgili nedenlere sürekli aynı pozisyonda çalışmak, öne eğilerek çalışmak, kalçalar ve ayaklar sabitken gövdeyi döndürmek, ağır kaldırmak ve taşımak, tekrarlayan aktiviteleri gerektiren işlerde çalışmak ve titreşime maruz kalmak örnek olarak verilebilir. Kişisel nedenler için günlük yaşamda hareketsiz bir yaşam şeklinin benimsenmesi, sırt, bel ve boyun kaslarının güçsüzlüğü, şişmanlık ve sigara içmek sıralanabilir. İş memnuniyetsizliği, monoton iş yaşamı, aile ve iş hayatındaki sorunlar ise psikolojik nedenler arasında yer alıyor.”

Bel ve sırt ağrısından korunmak için nelere dikkat edilmeli?
Kişilerin dörtte üçü eğitim programları ile bel ve sırt ağrılarından korunabiliyor. Bel ve sırt ağrısından korunmak, tedaviden çok daha kolay. Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı bunun için günlük hayatta şu önerilerde bulunuyor:

- Ayakta dururken ve otururken mutlaka vücudunuzu dik tutun.
- Bilgisayar karşısında, sandalye veya koltukta dik pozisyonda oturun. Doğru oturma pozisyonunda diz eklemleriniz kalça eklemlerinden daha yüksekte olmalı, ayak tabanlarınız yere tam olarak temas etmelidir. Otururken zaman zaman pozisyon değiştirin.
- Ofıste masa, sandalye ve bilgisayarın daima önerilen ölçülere uygun olmasına dikkat edin.
- Aynı oturma pozisyonunu 30-40 dakikadan fazla devam ettirmeyin.
- Çamaşır asarken yukarıya doğru uzanarak belinizi germeyin, İpin seviyesini mutlaka boyunuza göre ayarlayın.
- Ağırlık taşımanız gerekiyorsa, yükü her iki ele de eşit olarak paylaştırın. Ağır yükü, belden daha yükseğe kaldırmayın. Ayrıca eşyayı gövdeye yakın tutun.
- Yatağınızı doğru seçin.
- Yataktan kalkarken önce tam yan dönün, daha sonra ellerinizle yandan destek alırken bacaklarınızı kıvırarak oturur pozisyona geçin ve kalkın. Yatmak için bu işlemleri tersten uygulayıp yatağa uzanın.
- Yüzüstü ve sırtüstü dümdüz yatmaktan mümkün olduğunca kaçının. Uygun olanı, kalça ve dizlerinizden çekerek bacaklarınızı toplayarak ve ana rahmindeki gibi yatmaktır. İki bacağınızın arasına yumuşak bir yastık koymanız da iyi olur.
- Dışarıda ya da kapalı bir yerde bir süre ayakta beklemek gerekiyorsa tek ayağınızın altına 15-20 santimetre yükseklikte bir cisim koyarak hafifçe yükseltin. Bir süre sonra diğer ayağınızı koyun.
- Ayakkabınızı bağlamanız veya benzer bir hareket yapmanız gerekiyorsa, çömelerek veya yüksekçe bir cismin üstüne basarak yapın.
- Otomobil kullanırken koltuğunuzu, dizlerinizin ve kalçanızın biraz yukarısında olacak şekilde ayarlayın.
- Düzenli egzersiz yapın.
 
Geri
Top