Belkemiği (Omurga) kırıklarında ilk yardım nasıl olur?

Suskun

V.I.P
V.I.P

Belkemiği (Omurga) kırıkları nasıl olur?

Bu kırıklar geçici ve kalıcı felce, hatta ölümlere neden olabilir. Omurganın kırılması, zedelenmesi, disklerin yerinden oynaması şiddetli ağrılara neden olur. Kazazede eklemlerini kontrol edemez, ayak bilekleri ve topuğunu hissedemeyebilir.
Omurga içerisindeki omuriliğin baskı altında olması nedeni ile hasta duyularını kullanamayabilir. Merkezi sinir sisteminin düzenli çalışamaması nedeniyle hissizlik veya garip hislerin oluştuğu görülebilir. Hasta bazen hiçbir şey hissetmediği gibi, bazen de iğnelenmeler ve değişik sızlanmalar hissedebilir.
Önemli Not: Omurga kırıklarının hayati önemi nedeniyle, vakit kaybetmeden acil yardım ekiplerinin gelmesi ve hastanın sağlık kuruluşuna nakledilmesi sağlanmalıdır.



Belkemiği (Omurga) kırıklarında ilk yardım nasıl olur?


Kazazedenin bulunduğu yerde bir risk ya da solunum ve dolaşım sorunu yoksa hasta kıpırdatılmamalıdır.
Solunum ve dolaşım kontrol edilerek gerekiyorsa önlem alınmalıdır.
Gerekli hallerde suni solunum ve kalp masajı uygulanmalıdır.
Vücut düz durmuyor ise kazazedenin başının yan taraflarından (kulaklarının üzerinden) tutulup yavaşça çekilerek vücudun uzunlamasına düzgün durması sağlanır. Vücut battaniye, yastık gibi malzemelerle desteklenir.
Vakit kaybetmeden acil yardım ekiplerinin gelmesi ve hastanın sağlık kuruluşuna nakledilmesi sağlanmalıdır. Hastanın naklinin acil yardım ekibi ile yapılması zorunludur.
Boyunda bir kırık veya yaralanmadan şüpheleniliyor ise boyunluk ile boyun desteklenmelidir. Elde böyle bir malzeme yok ise rulo haline getirilen bir gazeteyi bez içerisine koyup geçici bir boyunluk yapılabilir. Ancak, solunumu engellememek ve şah damarı üzerine baskı uygulamamak gerekir.
Omurga kırıklarının hayati önemi unutulmamalı, hiç vakit kaybetmeden acil yardım ekiplerinin gelmesi ve hastanın sağlık kuruluşuna nakledilmesi sağlanmalıdır.
 
Geri
Top