KynrcL
Katılımcı
Türkiye'de kaz üretiminde ön sırada olan Kars, Almanya'ya 8 ton kaz tüyü ihraç etti.
Kredi kartı borçlarınız sıkıntı mı yaratıyor? Çözüm için tıklayın!
25.03.2013 - 09:58
Üretimi evlerde bireysel olarak yapan kadınlar, kaz tüyünü paraya çevirmenin mutluluğunu yaşıyor.
BEYAZ ALTIN
Özel bir firma tarafından kent merkezi ve çevre köylerden sezon boyu toplanan 8 ton kaz tüyü, Almanya'ya ihraç edildi. Kaz tüyünü bugüne kadar evlerde yastık olarak kullanan kadınlar, artık bunu para ile satmanın sevincini taşıyor. Kaz tüyünün artık kendileri için 'beyaz altın' olduğunu söyleyen Oğuzlu köyünden Gıcılay Boy, "Bizim için bu zamana kadar hep değersiz olan bu tüyün bir gün para edeceğini hayal bile edemezdik. Eti kadar tüyü de değerli olan kazlara şimdi daha iyi bakıyoruz. Kaz besleyen aile sayısı da önemli ölçüde arttı. Şimdi tek isteğimiz 8 ton olan bu ihracatın 80 tonlara çıkarılması. Kaz tüyünün kilosunu kalitesine göre 4 ila 10 liradan satıyoruz" dedi.
200 BİNİ KESİLİYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün ise Kars'ta üretilen 220 bin kazın 200 bininin kış tüketimine yönelik kesildiğini kaydetti. Kazdan elde edilen tüyün yüzde 10 ila 20'sinin yastık ve yorganda kullanıldığına dikkat çeken Düzgün, "Bin tonun üzerinde üretilen kaz eti ve yağı geçmiş yıllarda çoğunlukla aile içi tüketimde değerlendiriliyordu. Ama şimdi kaz eti satan lokantalar açıldı. Tüyü ise ihraç edilmeye başlandı. Böyle giderse kazcılık daha geniş alanlara yayılacaktır" diye konuştu.
Kredi kartı borçlarınız sıkıntı mı yaratıyor? Çözüm için tıklayın!
25.03.2013 - 09:58
Üretimi evlerde bireysel olarak yapan kadınlar, kaz tüyünü paraya çevirmenin mutluluğunu yaşıyor.
BEYAZ ALTIN
Özel bir firma tarafından kent merkezi ve çevre köylerden sezon boyu toplanan 8 ton kaz tüyü, Almanya'ya ihraç edildi. Kaz tüyünü bugüne kadar evlerde yastık olarak kullanan kadınlar, artık bunu para ile satmanın sevincini taşıyor. Kaz tüyünün artık kendileri için 'beyaz altın' olduğunu söyleyen Oğuzlu köyünden Gıcılay Boy, "Bizim için bu zamana kadar hep değersiz olan bu tüyün bir gün para edeceğini hayal bile edemezdik. Eti kadar tüyü de değerli olan kazlara şimdi daha iyi bakıyoruz. Kaz besleyen aile sayısı da önemli ölçüde arttı. Şimdi tek isteğimiz 8 ton olan bu ihracatın 80 tonlara çıkarılması. Kaz tüyünün kilosunu kalitesine göre 4 ila 10 liradan satıyoruz" dedi.
200 BİNİ KESİLİYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün ise Kars'ta üretilen 220 bin kazın 200 bininin kış tüketimine yönelik kesildiğini kaydetti. Kazdan elde edilen tüyün yüzde 10 ila 20'sinin yastık ve yorganda kullanıldığına dikkat çeken Düzgün, "Bin tonun üzerinde üretilen kaz eti ve yağı geçmiş yıllarda çoğunlukla aile içi tüketimde değerlendiriliyordu. Ama şimdi kaz eti satan lokantalar açıldı. Tüyü ise ihraç edilmeye başlandı. Böyle giderse kazcılık daha geniş alanlara yayılacaktır" diye konuştu.