Bilgisayarınız BIOS yoluyla mı, UEFI (yeni nesil) yoluyla mı önyükleme yapıyor? İşte öğrenmenin yolu!
Bilgisayarınızın hangi tür BIOS kullandığını Windows'ta nasıl keşfedebilirsiniz? Bunun yolları nelerdir?
Windows'unuz yeni UEFI ön-yükleme ortamını kullanarak mı açılıyor, yoksa eski BIOS ortamını mı kullanıyor? Bunu öğrenmek için
*** Eğer Windows 8 öncesi bir işletim sistemi kullanıyorsanız; Windows Gezgini'ni açın ve adres kutusuna C:\Windows\Panther\setupact.log yazıp Enter'a basın. Açılan dosyada şu satırları bulun:
Callback_BootEnvironmentDetect: Detected boot environment:
Bu satırın sonunda, iki nokta üst üste işaretinden sonra BIOS mu, yoksa UEFI mi kullandığınızı göreceksiniz.
*** Windows 8, 8.1 veya 10 kullanıyorsanız, Win+R tuşlarına basarak Çalıştır kutusunu açın ve msinfo32 yazın. (Son birkaç yılda alınan bir bilgisayar ise bu şekilde açılacaktır büyük ihtimalle)
Örneğin benim laptopun bios sürümü yeniymiş...
[ATTACH=full]2036[/ATTACH]
Sistem Bilgisi aracı açıldığında "BIOS Modu" satırını bulun. Satırın karşısında "Eski" yazıyorsa, BIOS kullanıyorsunuz demektir. UEFI kullanıyorsanız, gereken bilgiyi burada görebileceksiniz.
*** Hangi bios sürümü kullanıldıüını direkt BIOS ekranına girerekte görebilirsiniz. BOOT sekmesi altında BOOT Mode kısmında UEFI yazıyorsa yeni nesil bios kullanıyorsunuz demektir. Ya da klasik olarak CMS veya Legacy yazacaktır.
[ATTACH=full]2037[/ATTACH]
Hangi şekilde önyükleme yaptığınız, Parallels gibi yazılımları veya bazı işletim sistemlerini yüklerken önem kazanabilir. Bu iki yoldan birini kullanarak hangi tür ön-yükleme firmware'ini kullandığınızı bulabilir, sisteminizin gereksinimleri karşılayıp karşılamadığını öğrenebilirsiniz.