Bilgisayarlar İçin Parmak Enerjisi

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Dizüstü bilgisayarların klavyesinde yazı yazıldığında parmakların tuşlarına vuruşunu elektrik enerjisine çevirerek bilgisayarların güç kaynağını şarj eden bir aygıt geliştirildi.

ABD'nin önde gelen bilgisayar üreticilerinden Compaq tarafından patentlenen düzeneğin taşınabilir bilgisayarlarda kullanılan enerji kaynağının boyutlarını küçültmesi ya da kullanım süresini büyük ölçüde artırması bekleniyor. Kurumun Houston kentindeki merkezinde görevli araştırmacılardan Adrian Crisan, klavye tuşlarının oturduğu iğnelerden her birine küçük mıknatıslar takmış. Her iğnenin çevresinde bobinler yerleştirmiş. Tuşa her basıldığında mıknatıs bobin içinde hareket ederek küçük bir elektrik akımı yaratıyor. Bu akım bir kondansatörde depolanıyor. Yeterince yük biriktirdiğinde kondansatördeki enerjiyle bilgisayarın güç kaynağı yeniden dolduruluyor.


Miknatıslar bobinler ve şarj aygıtlarının bilgisayarın maliyetini biraz yükselteceği hesaplanıyorsa da, buluşun sahibi, müşterilerin daha uzun ömürlü güç kaynakları için biraz fazla parayı seve seve ödeyecekleri düşüncesinde. Yeni düzeneğe sahip bilgisayarların bir elektrik kaynağına bağlı olmadan 10 saat süreyle çalışabileceği sanılıyor.

Bilim Teknik Dergisi
 
Geri
Top