Binalarda ısı yalıtımı nasıl yapılır ?

  • Konuyu açan Konuyu açan Suskun
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Suskun

V.I.P
V.I.P
Binalarda ısı yalıtımı en az binanın temeli kadar önemlidir. Nasıl ki temeli sağlam olmayan bir ev bizim için tehlike arz ediyorsa, yalıtımı olmayan bir ev de çok tehlikelidir. Soğuk algınlığı gibi hastalıklardan öteye bütçeye büyük zararı vardır. Yalıtımsız bir ev daha çok doğalgaz harcar ve masrafı çok olur. Ama bir kere masraf ederek evinize ısı yalıtımı yaptırırsanız faydalarını kısa sürede görebilirsiniz. İşte ısı yalıtımı için birkaç ipucu:

Türkiye’de pek uygulanmasa da binalarda cam kalınlığı çok önemlidir. Güneye bakan camlar ince, kuzeye bakan camlar kalın olmalıdır. Eğer ne de olsa kışın dışarısı soğuk diye bütün camlar kalın olursa, gelen güneş ışınlarını tepmiş olursunuz. Sıcak diye de ince cam kullanırsanız, soğuk olan kuzey cephesinden soğuk almanız kaçınılmazdır. Bu sebeple evinizdeki camların konumları, güneş alma süreleri çok önemlidir. Camlarınızı taktırmadan önce bu hesaplamaları yapmanızda fayda var. Evinizdeki bütün camları aynı model takıp da paranızı boşa harcamayın.

Camlardan bahsederken, tabii ki mutlaka hem ısı hem de ses yalıtımı için çift cam kullanın.

Camlarınızın pencere bantlarını 2 yılda bir yenileyin. Ucuz macun ya da pencere bandı kullanmayın. Ucuz diye çekeceğiniz ince pencere bandını takmasanız daha iyi. Kaliteye önem verin.

İnşaat öncesi mutlaka iç yalıtım yaptırın. Özel alışımlı köpük kullanın.

Çatınız için bulunduğunuz çoğrafyayı iyi tanıyın. Çok rüzgar alan yerse, kiremit çatı yaptırmayın. Kaplama çatı malzemeleri kullanın. Ve mümkünse açık renkli malzemeler seçin. Biliyorsunuz ki açık renk güneş ışınlarını emer. Sırf göze hoş gelsin diye (en çok satılan modeller koyu renklerdir) yalıtımınızda hata yapmayın.

Evde yer halısı kullanın. Halı taban sıcaklığını tutar.

Isınırken tek bir odayı ısıtmayın, 4 duvar ısınmadıkça yakılan gaz boşa gider.

Alt kat ve üst kat komşunuzla ısı programlaması yapın. Siz kendi dört duvarınızı ısıtırken, alt kat komşunuzun evi soğuksa, tabandan sizin eviniz de soğuyacaktır. Isıtma sistemlerinizi aynı anda açmayın, açma ve kapama saatlerini yarımşar saat farklarla oluşturun. Herkesin alt komşusu bu hassasiyeti gösterirse ısı yalıtımında büyük katkı sağlamış olur.
 
Geri
Top