Bira Mayası

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Bira Mayası Hakkında Genel Bilgiler

Hamur işlerini kabartmak amacıyla kullanılan Bira mayası sağlık için mükemmel bir sır olduğunun birçok kişi farkında değildir. Bira mayası neredeyse tüm evlerin mutfaklarında, ekmek yapımında, tatlılar için ve börekler için kullanılır. Bira mayasını bugüne kadar sadece hamurlarımızı kabartmak için kullanmaktaydık. Ama Şimdi Bira mayasının sağlığımız açısından da oldukça yararlı bilinmektedir. Spor yapanlar, gelişim çağında olan çocuklar, gebe bayanlar ve hastalıkların nekahat dönemini yaşayan insanlar için Bira mayası çokça tüketmesi gereken bir nimettir. Bira mayasını cilt ve saç bakımı içinde kullanabilirsiniz.
 

Bira Mayası Nedir?​

yjgbW4J.webp

Bira mayası, "Saccharomyces Cerevisiae" ailesinden olup her 10 dakikada bir kendini yenileyen tek hücreli mikroskobik bir mantar türüdür. Halk arasında kuru maya olarak bilinir ve hamur işlerini kabartmak için kullanılır.

Son zamanlarda yüksek besin değeri ve içerdiği vitamin ve mineraller dolayısıyla gıda takviyesi olarak da bilinirliği artmış, alkolsüz bira mayasının tablet olarak tüketimi yaygınlaşmıştır.

Bira mayasının fermantasyondaki yani mayalanmadaki rolü 19.yüzyılda fark edilmiştir. Bira mayası oksijenli ya da oksijensiz ortamlarda üreyebilen, buna göre de kullanım alanı değişen bir mantar türüdür.

Oksijenli ortamda hızla büyüyen maya, şekeri karbondioksit ve suya dönüştürür. Oksijenli ortamdaki kullanımına örnek olarak ekmek yapımı sırasında hamurun mayayla kabartılması gösterilebilir. Maya undaki nişastayı bir tür şeker olan glikoza dönüştürür. Daha sonra da bu glikozu alkol ve karbondioksite ayrıştırır.

Karbondioksit gazı mayalanan hamur içinde baloncuklar halinde dağılır. Böylece hamurun kabarmasını sağlar. Pişirme sırasında hamura katılan suyun büyük bir bölümü, karbondioksit ve alkol buharlaşır. Ekmeğe gözenekli, kabarık ve yumuşak kıvamını veren işlem budur.

Oksijensiz ortamlarda büyümesi yavaşlayan maya, şekeri karbondioksit ve etanole, yani alkole dönüştürür. Bira mayasının üremesi oksijen, ortam ısısı, şıranın ve ortamın bileşenleri ve PH değeri gibi faktörlerden etkilenir.

Bira yapımında kullanılan iki tür maya bulunur;


  • Ale
  • Lager
Ale türü maya, üstten mayalama tekniği olarak bilinir. Üstten mayalama tekniği en çok siyah, beyaz ve Stout türü biraların yapımında kullanılır. Bu yöntemle üretilen biralarda alkol konsantrasyonu yüksektir.

Alttan mayalama tekniği ise Pilsener, Dortmunder ya da Bocks gibi düşük sıcaklıklarda üretilen biralarda tercih edilir.

Besin desteği olarak bira mayası;

Bira mayaları çok miktarda B ve B12 vitamini, mineral ve protein içerdiği için kaliteli bir besin kaynağıdır. Gıda olarak bilinen bir yan etkisi yoktur. İçerdiği krom yüzünden diyabet ilaçlarının etkisini artırabilir. İlaç kullanan diyabet hastalarının Hipoglisemiden kaçınmak için bira mayasını tüketirken doktor kontrolünde olması gerekir.

İştah açıcı ve enerji seviyesini yükseltici özelliği bulunan bira mayası, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. İçerdiği B9, yani Folik asit, hamilelik ve emzirme dönemindeki anneler için çok faydalıdır.

alıntı
 


Mesajınızı yazın...
Geri
Top