Peygamber Efendimizin Dogdugu Ev
Hz. Muhammed'in Mekke'de doğup büyüdüğü ev Beyt ül-Mevlid olarak biliniyor. Harem-i Şerif’in kuzeyinde, yaklaşık 300 metre uzaklıktadır. Burada Allah Resûlü’nün dedesi Abdulmuttalib’in evi varmış. Sonra oğulları arasında paylaştırılmış ve bugünkü Mevlid-i Nebi’nin, yani kütüphanenin bulunduğu yer, Allah Resûlü (s.a.v)’nün babasına verilmiş, ondan da Allah Resûlü (s.a.v)’ne intikal etmiş. Buraya ‘Peygamberin doğduğu yer’ anlamında Mevlid-i Nebi denmektedir. Tarih içerisinde Peygamberizin doğduğu ev birçok defa el değiştirmiş,Ziyaretçi akınına uğrayan evin orijinalinden sadece bazı kalıntılar var. Milattan sonra 787 yılında Abbasi halifesi Harun Reşid’in annesi tarafından satın alınan evin olduğu yere bir cami inşa edilmiştir.
Endülüslü Gezgin İbn–i Cübeyr tarafından 12. yüzyılın sonunda kaleme alınan notlarda bu camiden bahsedilmekte. İbn – i Cübeyr muhteşem bir yapı olarak tarif ettiği caminin büyük bir kısmının altından yapıldığını söylüyor. Bu cami 1803 yılında Mekke’yi ele geçiren ve şu anki Suudi Krallığı’nı kuran hanedanlığın orduları tarafından yok edilene kadar aktif olarak kullanılmıştır.
1950 Yılında Kabe, Mekke'nin hali
Şehrin Osmanlı İmparatorluğu yönetimi altına tekrar girmesinin ardından söz konusu cami yeniden inşa edilmiş, ancak 1924’te Suudilerin kenti yeniden ele geçirmesiyle bir kez daha yerle bir edilmiştir.Hz. Muhammed'in doğduğu ev
Şu anda bu caminin bulunduğu yerde halka açık küçük bir kütüphane bulunmaktadır. Yüksek bir yapı niteliğinde olmayan kütüphane, kapılarını ziyaretçilerine ender olarak açmaktadır ve buldozerlerin yolu üzerine bulunan az sayıdaki tarihi miraslardan biridir. Bu kütüphane binası, kendi temelinin altında bulunan tarihi kalıntıların korunması amacı ile 1950’li yıllarda inşa edilmiştir’’.Mekke'de yükselen gökdelenler arasında kalan kütüphane binasının, büyük imam konutu ve kraliyet sarayının inşaatı ile yıkılması tartışılıyor. Eğer bu proje hataya geçirilirse Hz. Peygamber’in doğduğu evden arta kalan ve şu an toprak altında bulunan tarihi kalıntıların tamamen yok olması manasına gelmekte. Çünkü inşaatın başlamasının ardından kazılacak olan temeller betonla doldurulup tüm zemin mermerle kaplanacak ve ileride gerçekleştirilebilecek olan tüm olası arkeolojik araştırma ihtimalleri de böylelikle ortadan kalkmış olacak.
Düzenleyen yönetici: