Konuya cevap yaz

c) Çiçekli Bitkilerde Tozlaşma ve Döllenme


Döllenmenin olabilmesi için, erkek üreme hücrelerinin, dişi üreme hücresi olan yumurtaya ulaşması gerekir. Çiçek tozları, erkek organın başçık bölümün-dedir. Yumurta ise dişi organın yumurtalığında olgunlaşır. Çiçek tozları olgunlaş-tığında başçık açılır. Bu sırada dişi organın tepecik bölümü yapışkan bir sıvı sal-gılar. Çiçek tozları yolculuklarına başlamak üzeredir. Kendiliklerinden gidemeye-cekleri için bir araç kullanmalıdırlar. Polenlerin kullandığı araçlar, rüzgâr, su ve başta böcekler olmak üzere canlılardır.


Çiçek tozlarının, erkek organın başçığından ayrılarak, dişi organın tepeciği-ne konmasına tozlaşma denir.


Tozlaşma sonucu dişi organın tepeciğine konan çiçek tozu çimlenir. Yani dış gömleği açılır. Dişicik borusuna doğru bir uzantı oluşur. Bu uzantıya çiçek tozu tü-pü denir. Çiçek tozu tüpü yumurtalığa kadar uzanır. Yumurta hücresini bulur. Er-kek üreme hücresi çekirdeği ile yumurta çekirdeği kaynaşır. Bu olaya, döllenme denir. Döllenme sonucu döllenmiş yumurta (zigot) oluşur. Kısa sürede bölünmeye başlayan zigot, bitkinin küçük bir taslağı olan embriyoyu meydana getirir.


Bu aşamadan sonra çiçekte çanak ve taç yapraklarla erkek organların göre-vi bitmiştir. Bu organlar sararır, solar ve dökülür.


Beşten, üç çıkarsa kaç kalır?
Geri
Top