Konuya cevap yaz

ç) Çiçekli Bitkilerde Meyve ve Tohum


Döllenmeden sonra hayvanlarda olduğu gibi embriyo oluşur. Embriyonun ko-runması ve gelişmesi ve anaç bitkiden uzaklaşması gerekmektedir. Bunun için bitkiler çeşitli önlemler geliştirmişlerdir. Öncelikle yumurtalık gelişir ve olgunlaşa-rak meyve hâline gelir.


Meyve, bitkinin cinsine göre farklı yapıdadır. Portakal, limon, kavun, böğürtlen meyveleri yumurtalığın gelişip etlenmesiyle oluşmuştur. Bazı bitkilerde yumurtalık-la birlikte başka kısımlarda meyve oluşumuna katılır. Böyle meyvelere yalancı mey-ve denir. Elma, armut, incir birer yalancı meyvedir. Bunlarda etli ve tatlı bölümler çi-çek tablasından oluşmuştur. Besin ve su biriktirerek etlenen meyvelere etli meyveler adı verilir.


Bazı bitkilerde meyve etlenmez, kuru kalır. Kestane, fındık, bakla, fasulye bu tip mevyelerdir.


Döllenmeden sonra bitki, embriyonun ve besin deposunun bulunduğu bir yapı oluşturmaya başlar. Yumurtalık içinde bulunan tohum taslağı mey-ve ile birlikte gelişir. Bitkinin tohumu olgunlaşır.


Bitki türüne göre tohumlar birçok farklılıklar gösterir. Ancak tüm tohum-larda embriyo, ona bağlı besin depolamış bir bölüm ve tohumu saran, onu koruyan bir kabuk bulunur.


Embriyo bitkinin küçük bir taslağı gibidir. Kök, gövde ve yaprak taslak-ları içerir. Besin deposu çenek yaprak içinde bulunur.


Beşten, üç çıkarsa kaç kalır?
Geri
Top