Bitkilerle Guatr Tedavisi
Her türlü lahana, karnabahar fazla yenilen yerlerde fazla guatr görülür.
Keza şalgam, mercimek, kuru fasulye, soya fasulyesi, fıstık, antep fıstığı mısır fazla yenilirse guatr'a sebep olur.
Yukardaki bitkilerden ve yabani hardal fazla yiyen ineklerin sütü de bu hastalığa yol açar.
Bu yiyeceklerin menfi tesirlerini azaltmak için iyotça zengin olan sarımsak, soğan, taze fasulye, pırasa, balık, dut ve dut kurusu yemelidir.
Halen guatrılı olan hastalar, hastalığa sebep olan yiyecekleri sağlıklarını kazanıncaya kadar yememelidirler.
İki litre sirke içinde bir avuç dolusu meşe kabuğu kaynatılır.
İçinde keten bir bez bir müddet bırakılıp kurutulduktan sonra boyuna sarılır.
Üzerine de yün batkı bağlanıp bir hafta taşımalıdır.
Her türlü lahana, karnabahar fazla yenilen yerlerde fazla guatr görülür.
Keza şalgam, mercimek, kuru fasulye, soya fasulyesi, fıstık, antep fıstığı mısır fazla yenilirse guatr'a sebep olur.
Yukardaki bitkilerden ve yabani hardal fazla yiyen ineklerin sütü de bu hastalığa yol açar.
Bu yiyeceklerin menfi tesirlerini azaltmak için iyotça zengin olan sarımsak, soğan, taze fasulye, pırasa, balık, dut ve dut kurusu yemelidir.
Halen guatrılı olan hastalar, hastalığa sebep olan yiyecekleri sağlıklarını kazanıncaya kadar yememelidirler.
İki litre sirke içinde bir avuç dolusu meşe kabuğu kaynatılır.
İçinde keten bir bez bir müddet bırakılıp kurutulduktan sonra boyuna sarılır.
Üzerine de yün batkı bağlanıp bir hafta taşımalıdır.